Unde ajung vacile din rasa Angus crescute în Bistriţa-Năsăud

Holistic

Mai mulţi fermieri din Bistriţa-Năsăud au început să crească vite Aberdeen Angus, o rasă formată în Scoția și care oferă rezultate foarte bune și în România. Şi datorită lor, efectivul de Angus din România este într-o continuă creștere, astfel că dacă în 2008 erau doar 200 de capete, acum în țara noastră sunt în jur de 15.000 de capete, din care 11.000 capete rasă pură și peste 1.800 de metiși.

Angus este o rasă foarte ușor de întreținut în condițiile pedoclimatice din țara noastră, valorificând foarte bine pășunile și, în general, condițiile specifice pe care le oferă România.

„Este o vită de carne. Sunt oarecum mai rezistente la boli decât alte specii. Este o rasă specializată pentru carne. Oamenii ţin aceste animale la păşune. Sunt cinci-şase exploataţii în judeţ, printre care unele la Blăjeni şi la Teaca, care au Black Angus. Cum România nu este o mare consumatoare de carne de vită, iar în restaurantele româneşti rareori găseşti o vită bine gătită, aceşti fermieri lucrează cu un reprezentant din judeţul Sibiu cu care au contract. Fermele noastre au efective mai mici şi nu îndeplinesc condiţiile să facă export direct. Fac mai puţin abatorizare, mai degrabă schimburi cu cei care cresc aceeaşi rasă şi vorbim despre ferma din Sibiu. Mulţi dintre ei, duc tineretul spre exploataţia respectivă”, a spus Ioan Bogolin, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud.

Un efectiv important de bovine din rasa Angus se regăsește în ferma companiei Karpaten Meat România din localitatea Marpod, județul Sibiu, ce adăpostește 3.500 de capete în ferma de reproducție și un efectiv îngrășat de 2.500 de capete. Afacerea de la Sibiu a investitorilor elvețieni a fost construită pas cu pas. Totul a început în 2008 cu achiziția de terenuri agricole și pășuni și a contiunat în 2009 când au fost aduse în România primele 120 animale din rasa Angus din Germania.

Cea mai bună șansă de a profita de pe urmă creșterii acestei rase este exportul de carne pe piața europeană. Aici, consumul de carne de vită este destul de ridicat, iar prețul de cumpărare poate atinge chiar și 30-40 de euro pe kilogramul de mușchi (conform agrointel.ro). Chiar dacă momentan cumpărătorii preferă carnea de vită Angus provenită din Scoția sau din Argentina (datorită tradiției și calității garantate), cea din România ar putea deveni în curând o alternativă de luat în considerare.

Sursa foto: Facebook Angus Blăjenii de Jos

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Consumator

  Singura vită preparată ca la carte se poate servii la fostul inspectorat scolar la nenea „Utu grasu” ar fi interesant dacă si asta de BN are același gust.

  (0)
 2. cristian

  La salarile infecte date de @sleata de hoti@ care iau mita asa lejer 800000 $ ,romanii nu sunt consumatori ci mai corect nu isi PERMIT sa fie ,de aceea romanul intreprinzator a ajuns doar sa ofere CALITATE altor popoare iar el se multumeste din banii primiti sa faca cumparaturi din hiper mega market, ceva parizer facut din zgarciuri de Angus si piele de gaina iar de restul maruntisului + un imprumut bancar un BMW ca sclavia sa I fie mai dulce !

  (0)
 3. dan

  dar o vaca fara founduri europene, autohotona se poate sau suntem nevoiti sa contribuim la afecerile altora? Rosii, mere, pere, grau romanesc se poate la mine in tara?

  (0)
  • citizen

   la noi în tara nu sunt în stare sa curete santurile de pe marginea drumurilor nationale, ce mere, pere si rosii tot visezi?

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.