Un nou proiect de gestiune în sistem electronic a Registrului Agricol, lansat la CJ

Holistic
Consiliul Judeţean a demarat al doilea proiect ”Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 6,7 milioane lei bani europeni, beneficiare fiind 15 primării. ”Ne dorim să ducem informaţia cât mai aproape de cetăţean”, a spus şeful CJ Radu Moldovan.

Proiectul, care are nr. 1 şi, se derulează până în iulie 2015 şi este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională (6,7 milioane lei), presupune achiziţionarea serviciilor de dezvoltare şi implementarea soluţiilor software. Beneficiare sunt primăriile Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor şi Milaş.

1 popescu moldovan 19 mar”Vom avea un server la nivelul CJ, care va fi conectat, pe lângă primării, cu instituţii din MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finanţelor, ONRC. Ne dorim să ducem cât mai aproape de cetăţean informaţia, oamenii să nu mai facă deplasări din Monor sau Sîngeorz-Băi la ANCPI în Bistriţa, să se poată duce la primărie să-şi ia informaţii despre o temă sau alta. Comunele vor fi interconectate cu cele din primul proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prezent la seminarul de lansare alături de vicepreşedintele CJ Dorin Popescu şi administratorul public al judeţului, Florin Moldovan.

Obiectivul proiectului este ”creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri cu privire la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole”. Se au în vedere crearea unui sistem electronic de tip e-administraţie la nivelul CJ şi al primăriilor partenere, implementarea Registrului Agricol integrat cu structură interactivă de sistem informatic geografic, realizarea inventarului digital în mediu GIS al terenurilor, implementarea unei platforme comunicaţionale. Prin proiect se vor achiziţiona echipamentele şi dotările necesare, aplicaţii informatice şi licenţe specifice, servicii de conectare la infrastructura broadband.

Sistemul informatic va conţine componenta de interfaţare cu sisteme informatice cu funcţii complementare (Sistemul informatic al APIA, sisteme deja existente în cadrul instituţiilor beneficiare, cu Registrul de rol nominal unic, cu Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului), componenta de interfaţare cu Sistemul Informatic al ANCPI, componenta de stocare, gestionare şi diseminare a planului parcelar în format geospaţial, componenta de reprezentare geospaţială a informaţiilor din sistem (registrul agricol şi planul parcelar) dedicată mediilor mobile (smartphone), componenta de gestionare a fluxurilor electronice de date şi management al documentelor, portal web (cu secţiune publică şi privată), legat de www.portalbn.ro, componentă de analiză şi raportare a datelor.

În 31 ianuarie a.c. a fost lansat un proiect similar, cel cu nr. 2, care se adresează primăriilor Bistriţa, Ciceu Giurgeşti, Galaţii Bistriţei, Căianu Mic, Dumitra, Şintereag, Şieu Odorhei, Budeşti, Tiha Bârgăului, Şieuţ, Poiana Ilvei, Romuli, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.

Registrul Agricol va fi primul sistem prin care sunt impuse standarde de interoperabilitate între sistemele instituţiilor care au un rol în acest domeniu, respectiv primării, Consiliul Judeţean, MAI, ANCPI, APIA, Ministerul Finanţelor, ONRC, iar conţinutul informaţional va avea date despre gospodării, suprafeţe, tipuri de culturi, maşini, instalaţii, unelte. Acest sistem va ajuta la agregarea datelor existente la nivel judeţean pentru a putea fi utilizate cu uşurinţă şi la nivel naţional.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. radu

  Nimic nou sub soare. Nu-i vorba de nici un nou proiect. Programul software pentru intocmirea si evidenta Registrului Agricol destinat PRIMARIILOR a fost elaborat sub forma unei aplicatii prin proiectul din Programul Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice” 2007-2013 (P.O.S. 3.2.1). Pentru o informare corecta, in cazul de fata este vorba de implementarea la nivelul primariilor din judet a variantei “RegistrulAgricol APLICATIA SOFTWARE ON-LINE”.
  Registrul agricol on-line poate fi implementat in doua moduri :
  A. Pe un calculator din primaria dvs. In aceasta situatie calculatoarele din aparatul de specialitate vor utiliza programul in reteaua interna a primariei dvs (programul permite lucrul in retea putand fi folosit de mai multi utilizatori simultan)
  B. Pe un server extern de pe Internet. In acest caz pentru primaria dvs este suficienta o conexiune la Internet si nu mai trebuie sa va preocupati de salvarea datelor sau de configuratia si intretinerea calculatorului pe care este instalat programul, probleme ce apar in cazul unui program care ruleaza local (si in aceasta situatie programul poate fi utilizat in retea de mai multi utilizatori simultan).
  Vezi: http://www.proiectesoft.net; si selectati: Registrul Agricol.ro

  (0)
 2. Aurel

  Majoritatea primariilor au program informatic pe registrul agricol din anul 2007 achizitionate pe bugete locale . ANCPI nu va pune indexul intabularilor la dispozitia primariilor pentru ca nu vor mai face bani .Azi un extras cf de informare este platit fie ca este solicitat de o primarie fie ca este solicitat de o persoana fizica .Despre APIA va pot spune ca aceasta institutie pana nu a fost obligata sa divulge numele celor care au subventie si cuantumul acesteia nu a comunicat acest fapt iar legea spune ca o institutie publica poate sa solicite si sa primeasca informatii utile in vederea stabilirii unui drept social ( de exemplu un ajutor de incalzire in perioada rece ) fara restrictie in conditiile in care petentii ascund cu buna stiinta informatiile privind veniturile obtinute .S-a mai scris un astfel de articol cu aceeasi nuanta acum o luna deci nimic deosebit .

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.