Social

Un fermier a primit peste 32.000 de euro, bani europeni, să cultive dovleci la Ragla

Peste 32.000 de euro, bani europeni, a primit un bărbat ca să cultive pământul cu dovleci. Viorel Cosmin Meşter a depus un proiect pe Măsura 2.1. „Încurajarea instalării tinerilor în mediul rural” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi a primit 32.500 euro nerambursabili.

În satul sat Ragla din comuna Dumitrița, Meșter (foto Facebook) a luat în arendă terenuri în suprafață de 7.34 ha Viorel Cosmin Mesterîmpărțite astfel: 3.33 ha legume în câmp (dovleci), 0.63 ha plante de nutreț și 3.38 fânețe. CuDovleac 2 banii europeni, el vrea să-şi dezvolte exploataţia extinzând suprafaţa cultivată cu dovleci pe încă 1,1 ha. De asemenea, el intenţionează să cumpere un tractor care îl va ajuta la semănat, irigat și la recoltat, arată Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău-Călimani”prin intermediul căreia a obţinut fermierul banii.

Vedeta fiecărei toamne târzii, dovleacul, aduce numai beneficii organismului. După cum arată culoarea portocalie, dovleacul este bogat în beta-caroten. Prin digestie corpul uman transformă beta-carotenul în vitamina A. 100 de grame de dovleac asigură aproximativ 70% din doza zilnica necesară de vitamina A. Dovleacul se poate găti prin fierbere pe foc, la aburi, sau prin coacere la cuptor. Se poate consuma şi crud, în salate.

Mai mult, semințele dovleacului sunt o sursă bună de vitamine, proteine, zinc și au un nivel al colesterolului foarte scăzut. În China, seminţele de bostan se folosesc la lecuirea depresiei.  În India se consideră că bostanul ajută şi la prevenirea îmbătrânirii. Florile de dovleac pot fi de asemenea utilizate în alimentaţie, pentru pregătirea salatelor. Datorită conținutului de vitamine C și E, sânt antioxidanți ideali protejând împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.Înainte de culcare este bine să consumăm 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine.

Tratamentul are și o reacţie secundară plăcută: puteţi să scăpaţi de pungile de sub ochi și de insomnie.

Cel mai mare dovleac din lume a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier. El cântărește nu mai puțin de 953,5 kg, un record elvețian și mondial. Dovleacul copt are în jur de 20 calorii pentru 100 de grame.

Pe timpul iernii dovleacul poate fi depozitat pentru 3-4 luni în spații bine ventilate, la temperatură scăzută. Odată tăiat, trebuie consumat în maxim 2 zile, timp în care se poate păstra la frigider. Dacă nu se consumă integral în interval de 2 zile, dovleacul se poate păstra și în congelator.

9 comentarii

    • Mar interesa si pe mine sa optin un fond european la cultivarea bostanilor si a cepi am 11 hectare din care 5 sunt cu lucerna 3 cu loluim si 3 mar interesa sa pun un hectar bostani unu ceapă si unu porumb cum pot proceda.

  • Am 13500 m teren ,vrea sa cultiv dovleac pot accesa fonduri europene ? Cum procedez și cui să mă adresez.
    Mulțumesc

  • Clarificări: Măsura 2.1 a fost pe PNDR 2007-2013 iar proiectul a fost depus pe GAL Bârgău-Călimani în urmă cu mai mult timp. Pe actuala perioadă de programare 2014-2020, se pot accesa Submăsurile 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (max.50000 euro) și 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (max.15000 euro). Informații: +40-771-668830.

  • Bună ziua !
    Am 2 ha teren și am sechestru pe el .
    Plătesc lunar la primărie .
    Pot accesa fonduri europene nerambursabile, legate de dovleac
    , dovlecel ,etc ??
    Scuze și mulțumesc frumos !!

    1
    0
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS