Ultim omagiu adus Regelui Mihai. Bistrițeni la funeralii (FOTO)

Holistic

ACTUALIZARE Monarhiştii bistriţeni sau simpli simpatizanţi ai regalităţii i-au adus sâmbătă un ultim omagiu Regelui Mihai I în ziua în care Majestatea Sa era condusă pe ultimul drum. Au aprins lumânări, au depus flori şi au păstrat un moment de reculegere în memoria ultimului monarh al României.

„Cred că acest gest al nostru de astăzi este unul absolut minim până lşa urmă pentru memoria celui care a fost Majestatea Sa Regele Mihai. Este un gest minim de a repara greşelile pe care le-am făcut în cei 25 de ani, neînţelegând aşa cum trebuie personalitatea lui şi rolul pe care l-a avut pentru România chiar şi din exil. În ansamblul ei, Casa Regală a României înseamnă un lucru deosebit pentru noi, ca popor. Să nu uităm că îi datorăm Casei Regale ce suntem noi astăzi, România Mare, şi mă gândesc că, în anul 2018, Anul Centenarului, să încercăm să fim mai uniţi ca nicioodată şi poate că ideea de monarhie să devină una chiar foarte serioasă şi viabilă pentru noi toţi. Poate că vom trăi din nou vremurile în care vom vedea România condusă de Casa Regală, asta pentru ca să devin mai buni, mai oneşti, patrioţi adevăraţi, cum poate că astăzi nu suntem”, a spus Ioana Bauer, membru al Clubului Monarhiştilor Bistriţeni.

„Îmi doresc ca acest club să devină tot mai mare. Aş dori să vedem cât mai mulţi tineri în acest club fiindcă aşa avem o şansă”, a spus doamna Bauer.

Şi profesorul universitar Virgil Rus de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Extensiei Bistriţa a UBB a venit să-i aducă Regelui Mihai un ultim omagiu:

„Am venit să aduc un ultim omagiu unui suveran care a fost un exemplu prin viaţa pe care a avut-o şi care, prin simplitate, a demonstrat că poate fi iubit de atât de multe persoane.  Eu cred că există o componentă morală pe care poporul român ar trebui să o cultive. Această componentă morală lipseşte, din păcate, la cei mai mulţi dintre noi şi se pare că clasa politică s-a obişnuit să prezinte imagini şi vorbe multe, dar moralitatea, în acest moment, dar şi în ultimii 25 de ani, este precară. Cred că merităm mai mult, să încercăm să ne ridicăm la un anumit nivel şi să încercăm să cultivăm această moralitate”, a spus Virgil Rus.

Prim-vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, a exprimat şi el un gând de recunoştinţă.

„Marea tristeţe care ne înceracă acum e că foarte mulţi dintre români l-au descoperit pe rege abia acum, după moarte, dar e bine şi mai târziu să ne dăm seama cine a fost Majestatea Sa Regele Mihai, model, reper pentru tot ce au însemnat românii, oriunde s-au aflat. Regele este fereastra deschisă spre cer, iar când nu ai o astfel de fereastră, nu exişti ca neam. Va trebui să ne regăsim modelele, să ne redefinim ca neam pentru că astăzi plutim în derivă. Elita noastră politică nu o mai avem, se cam pierde. Păcat că atunci când trebuia să alegem poate nu am ales varianta corectă. Cred că monarhia era o soluţie pentru România, iar România cu o monarhie constituţională era astăzi altfel poziţionată în Europa şi în lume. Ce putem învăţa din aceste lecţii ale istoriei? Să fim mai atenţi altădată când trebuie să ne alegem conducătorii pentru că patru ani, un veac, vom fi definiţi de asta. E trist că astăzi suntem destul de puţini. Astăzi, aici, la Bistriţa, trebuia să fie plin de oameni care să fie recunoscători pentru tot ce a însemnat regele pentru România”, a spus Stelian Dolha.

Deputatul Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, a participat alături de conducerea partidului la funeraliile Regelui Mihai, la Palatul Regal și Patriarhie.

   

Și președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca, a mers să-i aducă un ultim omagiu ultimului monarh al României. ”Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Majestatea Sa, Regele Mihai!”, a postat el pe Facebook.

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religiase. După o ceremonie religioasă desfăşurată în Sala Tronului, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost depus pe un catafalc în Piaţa Palatului, iar după un nou ceremonial religios şi militar, sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar a părăsit Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, care a fost oficiată la Patriarhie de către PF Daniel împreună cu un sobor de preoţi, a durat o oră. Trenul regal a ajuns la Curtea de Argeş, după aproximativ trei ore. Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde a fost înmormântată şi Regina Ana.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ioan Gura de Aur

  NO MA, MULTI O FOST, SE CALCAU PE PICIOARE, nu am vazut pe unul sa-si rupa hainele de pe el….a fost un om ca oricare altul, a murit, toti murim ,..D-zeu sa-l ierte..L-a laudat si pe asta popa in ocol, ca pe care ori altul…nu sa intampla nimic, dar absolut nimic, A MURIT UN OM viata merge inainte..speram ca de maine scapam de ISTERIA ASTA DE PROST GUST.TATI NAUCII AU DEVENIT REGALISTI PESTE NOAPTE…..

  (0)
  • Numa zic....

   Ce singur te simți pe lume!
   Urlă pustiul în locul sufletului tău, te doare anonimatul si neînsemnatatea scârnavei tale existențe.
   Ești un putregai infect invidios pe orice umbră de culoare,de zâmbet, de lumină, pe orice suflet ce-și respectă și își onorează principiile, oricare ar fi ele.
   Lași urme de târâtură de melc!
   Ești chiar singur!
   Ești nimeni.

   (0)
 2. Gore

  Nenorocitule Ioan gura de comunist prost indoctrinat , in anii scolii 1960 se spunea ca Regele a parasit Romania cu un tren incarcat cu aur si obiecte de arta scumpe ,propaganda comunista de tip Goebbels seful propagandei naziste al lui Hitler , Regele nostru Mihai nu a luat nimic cu el , a fost scos afara din tara natala , ne conduce ciuma rosie mai departe cu papa bun si pensii comuniste si ne multumim cacacios.

  (0)
 3. Adrian C.

  Am urmărit Antena 3 în direct pe internet, şi pot să spun că ceea ce am văzut a avut un impact emotional major asupra mea.
  Palatul Regal, Trenul Regal, Jandarmeria călare pe caii de rasă, fanfara în costumele de paradă, invitații, ceremonia religioasă, coroana de oțel, sicriul aşezat pe un tun şi tras de un vehicul blindat etc.
  Frumos foarte frumos. Imi pare bine să văd că se poate şi in România, nu doar in Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Olanda etc.
  In Danemarca 80% dintre cetăteni işi doresc păstrarea monarhiei, şi doar 20% dintre cetăteni ar vota pt. instaurarea republicii, dacă s-ar organiza un referundum pe această temă.
  Pentru o zi România a fost regală, luxurioasă, mândră, plină de şarm, elegantă, demnă, puternică, sigură pe sine.
  Din păcate doar pentru o zi.

  (0)
 4. Entitatea Q

  Familia Hohenzollern e o palmă pe obrazul României și asta din cauza lui carol I care la răscoala din 1907 a dat ordin să se tragă cu tunul în răsculați omorând astfel 11000 de ROMÂNI.

  (0)
 5. Gânditorul de la Hamangia

  Regrete târzii, iar greşelile făcute în 25 de ani şunt consecinţa deciziei luate la un moment din viaţă (în ISTORIE) şi care este ireversibilă, ea se poate ivi, eventual mai târziu, când va trebui să hotărâm una dintre două variante. Dumnezeu ne-a înzestrat cu libertatea de a alege, noi trebuie să ne hotărâm singuri soarta, depinde de noi ce alegem.

  (0)
 6. Balan Marius - contribuabil

  Doamna CRISTIANA SABAU. Pana si pe dvs v-au taxat comunistii cu 7 minusuri. In aceasta seara la ora 17 am fost mai multi , in jur de 25 persoane cu coronite si lumanari . Ma mir ca sunt atatea comentarii rautacioase si in aceasta seara inaltatoare, chiar si in tristete. Astazi milioane de romani au primit de la MAJESTATEA SA un nou crez. Sunt absolut convins de asta, si timpul scurt o sa ne arate ca DUMNEZEU nu lasa nimic nerezolvat. Mai multe nu analizez ca nu este treaba mea . Dormi in pace MAJESTATE !!!

  (0)
  • Silvia

   Bună seara si scuze de intervenție, vreau doar să vă spun că „minusurile”de la comentarii nu contează și precum numele comentatorilor, nici ele nu sunt reale.
   Există o mică aplicație,mă rog, mai multe cu ajutorul cărora poți fura, redirecționa în cazul acesta aprecierile date de către cititori.
   Și cine nu are de lucru cu asta se ocupă în lipsa unei vieți personale și în momentul în care simt ca de fapt ceea ce spun ei este egal cu 0.Fara minus fără plus.
   Dar bunul simț nu are nevoie de plusuri, el trebuie doar să se manifeste.
   Eu va doresc o seară buna.

   (0)
 7. Parere

  Ce ne-am fi făcut noi în toţi aceşti ani de la revoluţia din 1989 fără mineriadele lui Iliescu,slăbănogelile lui Constantinescu,hăhăielile lui Băsescu şi răcelile lui Iohannis? Noi transilvănenii suntem astăzi români datorită regelui Mihai,care a fost mai român decât toţi bolşevicii care au pus bocancul pe sufletul românilor.Un singur regret am: a reuşit Mihai regele nostru să ne scape de nazişti dar nu şi de comunişti.Pentru câteva zile am simţit ce este demnitatea ,onoarea şi bunul simţ.Cui ne laşi Majestate?

  (0)
  • citizen

   mai citeste o carte de istorie ca esti praf, noi transilvanenii suntem azi români datorita bunicului sau , el n-a avut absolut nici un merit, a fost un rege slab iesit din samânta unui curvar si imoral.
   si da, am fost crescuti în comunism.
   în mare parte datorita lasitatii unora care au ales sa întoarca curul acestui popor (si pentru a gusta beneficiile unei vieti linistite si fara prea mari griji), pentru ca acum, dupa 70 de ani de dezmat moral si ideologic, de distrugere sistematica a adevaratelor valori ale neamului românesc, niste imbecili ajunsi în parlament sa poata minimaliza eroismul celor viteji care au ales sa moara cu arma în mâna, în munti, lihniti de foame si degerati, haituiti ca ultimele animale de securitatea statului, adunati într-o miscare de rezistenta care nu avea cum sa biruiasca.
   dar au ales sa moara drepti si demni decât sa stea capra în fata comunistilor.
   astora nu le-a dedicat nimeni zile întregi de labareala televizata si osanale gretoase, poate si pentru ca erau prea multi si prea anonimi, n-aveau sânge nobil, erau cu origini modeste si usor de ignorat în câteva pagini strecurate prin cartile de istorie.

   (0)
 8. Alexandru O.

  Orice început are un sfârșit, orice sfârșit are un început. Regele Mihai I nu este ultimul Rege al României și al românilor!

  (0)
 9. cc

  Odihnească-se în pace.
  Condoleanțe celor apropiați.
  A avut un destin zbuciumat în vremuri tulburi.
  Iubit sau detestat, hulit sau adulat, a fost un părinte decent care și-a iubit copiii și comunitatea, un om care a manifestat un mare grad de responsabilitate socială dacă e să luăm în considerare decizia impopulară de a aresta pe Antonescu și în acest mod, salvarea unor vieți, plus evitarea unor represalii violente. Nu se putea rezista bolșevicilor, fără morți inutile și în masă, uitați-vă ce au făcut în propria lor țară cu familia czarului și apoi cu proprii cetățeni-Cheka și NVDV, sau ulterior cum au înăbușit revoluțiile din Ungaria și Praga, violența și moartea au fost mijloacele predilecte ale sovieticilor de a-și asigura controlul social.
  Nu a fost perfect, dar nimeni nu poate contesta că Regele a fost un reper social stabil și previzibil , într-o epoca plină de transformări, instabilă tulburată.

  (0)
 10. Cetitorul

  Istoria nu iartă
  Toată viața a trăit pribeag , înmormântat ca un rege.
  Ceaușescu a trăit ca un rege dar a fost înmormântat ca un pribeag

  Unde eram dacă aveam monarhie în ultimi 27 de ani ?
  Merg mai departe cu visele și Ma gândesc cum era acum România dacă Regele Mihai încheia acum 77 de ani de domnie ?
  Deschid ochi și realizez că
  Am îngropat decența,
  Rămânem cu demența.

  (0)
 11. Balan Marius - contribuabil

  Cetitorule ; ai spus o vorba cat 1000. Te felicit pt abordarea foarte corecta a lucrurilor. Ai intrecut pe toti tremuricii la un loc care posteaza fara nici o gandire pe acest subiect. Asa este stimabile ; RAMANEM cu DEMENTA ! Va imbratisez !

  (0)
 12. Balan Marius - contribuabil

  Doamna CRISTIANA . Opriti masinaria asta de dat plusuri si minusuri ca ma doare mana de cata treaba am astazi. In felul asta nici nu mai mananc de amiaza. Acuma am terminat si la pozitia d-vs am bagat 20 de plusuri. La mine la fel ce sa mai spunem de carcotasii care trebuie ajustati. Noroc ca nu -i prea fain afara ca ramaneau treburile nearanjate. O ZI FAINA tuturor prietenilor de pe TIMP ONLINE !

  (0)
  • MINUS

   În sfîrșit s-a dat de gol rahatul care dă sute de plusuri și minusuri favorabile CIUMEI NEGRE SRI-DNA Pârțarul STATULUI PARALEL.

   (0)
 13. Balan Marius - contribuabil

  Doamna CRISTIANA aveti perfecta dreptate. Agentiile de presa internationale reflecta ceea ce ati transmis si d-vs. Din intamplare am stat deja de vorba cu vreo 3-4 fosti mari comunisti (membrii pcr) cu functii in orasul asta. Sunt bune cunostinte ale mele aflati la o varsta destul de inaintata. Mi-au spus ca nici nu au miscat toata ziua de ieri de la TV si au afirmat cat de surprinsi au fost de decenta, eleganta, prestatia casei regale, de numarul romanilor si cum toate acestea lipsesc de la actala clasa politica. S-au exprimat mult mai dur si nu pot sa folosesc cuvintele auzite. Asta m-a pus bine pe ganduri .

  (0)
 14. Balan Marius - contribuabil

  MINUSULE. Folosind o strategie simpla mi-am dat seama ce nulitate de om esti, in halul in care te exprimi si care nu are un nume anume, si cat de simplu ai pus botul la ceva. Tu chiar ai crezut ca eu ma ocup cu minusurile de aici. Dar se vede de la o posta ca de fapt sunt un pluton de postaci care chiar asta fac. Tot asa de simplu esti dus de nas de politrucii care emit asemenea legi nefavorabile si tie. O spune o EUROPA intreaga in ce hal sunt pregatite legile justitiei si tu nu le vezi. Te-ai discreditat singur in ascunzisul tau de anti- cetatean fara nume si adresa.

  (0)
 15. Marius Nicolae Pop

  Pentru citizen si Q(coenzima sau IQ): Imi este jena de comentariile dumneavoastra! De unde vine izvorul unor astfel de enormitati? Banuiesc… Pentru Dumnezeu, oameni buni, dati-va numele, nu va ascundeti ignoranta! Si acum ,ceva intradevar formidabil : o organizare de exceptie a funeraliilor si un comportament extraordinar al oamenilor! Cu astfel de oameni este o mandrie sa fii roman! Raman loial Coroanei si tarii mele , pana la moarte! Nihil sine Deo! Cu respect, Dr.MNPop

  (0)
 16. Cum am devenit monarhist

  Eu am devenit monarhist așa, încet-încet, datorită antimonarhiștilor care ne lucrează zilnic într-un oraș din nordul Transilvaniei numit Bistrița.

  (0)
 17. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  IONUKA draga. Imi pasa de ce se intampla si la tara la noi in SIRIOARA. Va raspund pt. ca vad ca insistati si ma provocati. Acuma sincer sa fiu eu nu am o relatie proasta cu actualul primar ales dupa vointa oamenilor din 7 sate. Si eu am organizat si am avut candidati la Primaria ODORHEI din partea ECOLOGISTILOR cand eram la PER. Nu am reusit sa avem macar un consilier pt. ca nu ne-au votat oamenii. Dragoste cu sila nu se poate face. Avem la nivel de tara ceea ce meritam cu totii. La asa POPOR, asa CONDUCATORI. Cu regrete si in asteptarea de mai bine !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.