Social

Uleiuri din seminţe de dovleac şi miez de nucă, pe care europenii dau bani mulţi, obţinute la Dipşa

Familia Pleşa din Dipşa obţine ulei din floarea soarelui presat la rece de aproape două decenii. Îl îmbuteliază şi îl vinde, de regulă, în Piaţa Decebal. De la sfârşitul anului trecut, de când a achiziţionat încă o presă, mai face încă două tipuri de uleiuri: din seminţe de dovleac şi din miez de nucă, foarte căutate mai ales în ţări ca Germania şi Franţa.

Dinu Pleşa (35 de ani) a lucrat şapte ani în Italia ca barman, inclusiv la un hotel de patru stele unde a fost bine plătit, dar în octombrie 2016 s-a întors acasă ca să-şi ajute tatăl acum în vârstă de 73 de ani şi fratele de 45 de ani să ducă mai departe afacerea începută de familia lui. Povestea lui Iosif Pleşa, dogarul din Dipşa care face uleiuri presate la rece, Timp Online a scris-o AICI. 

„Am venit acasă cu gândul să rămân. Tata împlineşte zilele acestea 73 de ani şi vrem să îl mai ţinem lângă noi. Mai am un frate mai mare ca mine cu zece ani care are utilaje şi lucrează pământul. Eu mă ocup mai mult de presat, de ambalat şi de vândut. Nu e uşor, chiar dacă pare că seminţele sunt uşoare. Sacii sunt însă grei, iar zlotul care rămâne, un sac are 40 de kg. Un om de 73 de ani nu îl mai poate ridica la fel cum o poate face unul de 35 de ani. E foarte mult de lucru acasă. În Italia lucram 8 ore, iar aici lucrez de dimineaţă până seara”, a explicat Dinu Pleşa.

În ce priveşte noile sortimente de uleiuri, el ne-a spus: „Uleiul de dovleac se obţine prin presarea la rece a seminţelor. Suntem la început şi nu avem foarte mult fiindcă am avut o recoltă mică anul trecut. Avem o presă specială pentru extragerea la rece a uleiurilor. Se pot presa aproape orice fel de seminţe care au ulei. Un litru de ulei de dovleac îl obţinem într-o oră din şase kilograme de seminţe. Nu există medicament mai bun ca acest ulei în ce priveşte prostata. Se caută şi pentru tratarea viermişorilor la copii, pentru rinichi e foarte bun. Noi îl vindem direct în piaţă. Nu avem suficient de mult ca să îl vindem printr-o reţea de distribuţie”, a spus Dinu Pleşa.

Un litru de ulei de seminţe de dovleac costă 70 de lei, dar se vine la jumătate de litru cu 35 de lei în recipiente din plastic sau de sticlă, caz în care costă 38 de lei.

Uleiul de dovleac este utilizat din cele mai vechi timpuri în ameliorarea alergiilor, afecțiunilor gastrice, hepatice, de vezică, rinichi și prostată, cu efect demonstrat în creșterea tonusului muscular și o acțiune pozitivă asupra terminațiilor nervoase.

De puţin timp, familia Pleşa din Dipşa mai face şi ulei din miez de nucă, o delicatesă care are proprietăţi terapeutice. „E folosit în tratamentul cancerului,în tratamentul împotriva căderii părului. Dacă ar fi să facem o comparaţie cu uleiul de măsline, cel de nucă are de 21 de ori mai mult omega 3 decât cel de măsline sau de 5 ori mai mult omega 6. E mai mult folosit în Franţa”, a spus el.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de nucă au fost remarcate încă din 1931 când cercetătorii au descoperit că nucile sunt o sursă importantă de vitamină C. Uleiul de nucă este bogat în acizii grași omega 3, vitaminele B1, B2, și B3, vitamină E și niacina.

Un litru de ulei din miez de nucă costă 90 de lei şi se vinde, tot aşa, în recipiente de 0,5 litri.

În afară de aceste tipuri de uleiuri, s-ar mai putea obţine ulei din in, mac, sâmbure de strugure, însă ar fi nevoie de mai multă mână de lucru pentru obţinerea unei cantităţi suficient de mari care să permită livrarea lui în magazine naturiste sau în hipermarketuri.

Pe Dinu Pleşa îl găsiţi la Târgul de Mărţişor de la Biserica Evanghelică, deschis până în 8 Martie.

11 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.