Uitați de amestecarea deșeurilor! Ce companie va oferi bonuri valorice pentru colectarea selectivă

Holistic

Compania Supercom, cea care a câștigat contractul de colectare și transport a deșeurilor din Bistrița-Năsăud pentru o durată de cinci ani, trebuie să să nu mai permită amestecarea acestora, ci să le ridice pe fracții. ”Comportamentul normal este ca toți să colectăm selectiv”, spune directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, care își pune speranța și în privați care vor introduce kituri de colectare selectivă.

”România, până în 2020, trebuie să atingă o țintă de 50% de reciclare a deșeurilor municipale. E foarte clar că nu vom atinge această țintă fiindcă acum reciclăm undeva la 8-9%, ceea ce e foarte, foarte puțin. Și vom plăti cu toții. De aceea, trebuie să fim conștienți cu toții că trebuie să tragem dacă nu vrem să plătim amenzi doarte mari noi, ca țară, și pe urmă ca și indivizi. Din punctul nostru de vedere, al APM, cel care face colectarea și transportul în județ va trebui să facă o colectare și un transport al deșeurilor așa cum sunt reglementate, pe fracții, și va trebui foarte mult să îmbunătățim colectarea și depozitarea. Inclusiv privații, de exemplu o multinațională va introduce kituri de colectare selectivă pentru ambele magazine pe care le are la Bistrița. Au venit să-și introducă un nou cod CAEN pentru activitatea de colectare a acestor deșeuri nepericuloase. Iată că vin și privații și pun presiune pe colectare selectivă și va trebui să înțelegem cu toții că acesta este comportamentul normal: să colectăm selectiv noi, în casă, fiindcă noi suntem sursa. Nu mai putem arunca punga pur și simplu”, a declarat Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Multinaționala la care se referă este Kaufland România care își va dota și magazinele din Bistrița cu aparate automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru). Mai întâi, va fi dotat magazinul de pe Bulevardul Independenței și apoi cel de pe Calea Moldovei.

Aparatele sunt tip self-service și răsplătesc clienții care reciclează ambalajele cu o sumă de bani, oferită sub formă de cupon de reducere ce poate fi folosit în magazin. Astfel, la fiecare cinci ambalaje depuse, indiferent de tipul lor, aparatul va elibera automat un cupon de discount la achiziționarea unor produse selectate în acest sens.

Proiectul este inițiat și derulat 100% de către companie și aduce tehnologia de ultimă generație în slujba mediului înconjurător.

Aparatele sunt sub formă de containere complet tehnologizate și au o capacitate mare de procesare a ambalajelor de până la 60 de recipiente pe minut. Clienții pot introduce recipientele într-o ordine aleatorie în aparat, iar acesta le identifică, le sorteză automat și le direcționează în pubela alocată fiecărui tip de material. Imediat ce clienții depun ambalajul în automat, acesta scanează materialul și eliberează cuponul. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mișcare, camere de supraveghere și linie de sortare.

Deja sunt instalate astfel de aparate în parcările a 16 dintre magazinele Kaufland. Pentru fiecare cinci ambalaje depuse, indiferent de tipul lor, cetățenii primesc automat un cupon de discount la achiziționarea unor produse selectate în acest sens. Pentru a fi acceptate de aparat, recipientele introduse trebuie să fie goale, cât mai curate și nedeteriorate.

Cuponul valoric de discount este eliberat numai pentru recipientele depuse în multiplu de cinci (la mai puțin de cinci ambalaje, automatul eliberează un cupon fără valoare). Poate fi depusă orice combinație din cele trei tipuri de ambalaje acceptate – PET, sticlă sau aluminiu. Pot fi utilizate mai multe cupoane pe același bon fiscal de cumpărături, dar fiecare cupon poate fi folosit în combinație cu un singur produs.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Comentarii

 1. Balan Marius -ecologist PV

  S-au trezit incapabilii sa procedeze ca in Europa. Atat administratia cat si marile magazine au poluat nepermis de mult Romania 30 de ani .Bai nenorocitilor ! asta trebuia sa se intample inaintea proiectarii si functionarii unui centru comercial. In caietul de sarcini trebuia obligatoriu sa existe aceasta precizare. Va scrie un cetatean care selecteaza demult tot ce strange in urma consumului propriu. Sa va ia naiba ca am facut curatenie din cauza voastra de mi-au sarit capacele. Pe vale, in padure pe santuri. Nu am treaba cu companiile care aduc aceste aparate ci cu onor administratia care este defazata de la toate. Sa va fie botul gros !La nimic nu sunteti buni !

  (19)
 2. Ionel

  De la început trebuiau obligați sa facă asta . Toate multinaționalele. Măcar atât . Ca profit fac grămada .

  (13)
  • Zorro

   Ce ai ma cu multinationalele???? ca introduc acest sistem din surse propri fara sa-i oblige nimeni??? ca vand totul cu tva si pe factura nu la negru ca in piete, targuri si oboare? ca este totul curat si in termen de valabilitate???? ca e cald in magazin sau racoare in functie de temperatura de afara? ca toti angajatii sunt cu carte de munca? ca au toate taxele platite la zi? CARE E PROBLEMA??? Ca fac profit??? Pai prin LEGE este obligatoriu sa scri in statut ca scopul unei societati este acela de a face profit!!! Daca nu ai profit vin organele si te amendeaza.
   Bravo lor!!!! sa le urmeze exemplul si Primaria, Consiliul Judetean, Prefectura, BISERICILE toate institutiile statuluiu – sa amplaseze astfel de aparate in curtile lor si sa-ti ofere bonuri cu reducere la impozite si taxe!!!!
   Dar ei nu fac asa ceva… ei doar conduc ca sunt la putere!!!! Ei/voi nu intelegeti un lucru – cei care au fost votati pe niste liste… trebuie sa adopte cele mai bune masuri pentru cetatean si comunitate, sa se consulte cu toate partile si sa tina cont de parerile lor NU sa ia ce masuri vor sau cred ei de cuviinta doar pentru simplul fapt ca pot ca sunt ei acolo!!!! De asta noi involuam.

   (34)
  • Zorro

   sa vad amplasate astfel de aparate in fata magazinelor Atlantis sau altele locale….ca si aia vand muuuult! si lucreaza destul la negru!

   (17)
 3. Carcotas

  Ca sa duci deseurile la locurile de colectare, trebuie sa-ti faci tu mai intai acasa la tine … un ” semidepozit ” de gunoaie… , sa ti le iei cu masina proprie si sa ti le duci la ” containerele ” alea , pe care-ti da un vaucer, care valoreaza mai putin decat cheltui tu sa faci separare selectiva si transport al acestor deseuri .
  Acasa, in mediul cu case particulare si la bloc, ar trebui puse astfel de containere, de unde sa fie luate saptamanal ( la blocuri probabil tot a doua zi… ) altfel, efectiv iti faci depozit de gunoaie acasa … si nimeni nu va face asa ceva , daca nu va avea cel putin 4 containere separate… si care sa fie golite zilnic, atunci cand este stabilit .
  Si eu am incercat sa selectez fierul, sticla si peturile din plastic, dar cei cu gunoaiele mi-au luat doar deseurile ude… si celelalte efectiv intr-o luna de zile m-au inundat, de m-a determinat ca sistematic, sa le introduc la gramada … pana am ” scapat ” de ele… si m-am jurat ca eu selectiv, nu voi mai aduna vesnic, nimic . N-au decat ” smecherii ” de la gunoaie, sa si le selecteze cu salariati anume angajati, daca vor sa faca profiut… nu sa le dau io gata selectate sa faca ei „sc.ula mare ” … pe munca mea…

  (1)
  • citizen

   ceea ce nu sesizezi tu este faptul ca multinationalele astea sunt firme private care decarteaza din profitul lor aceste containere, fara a fi obligate la o adica sa faca asta.
   smecherii pe care i-ai votat tu au decartat din bani europeni sau publici colectarea selectiva care este acum un proiect esuat.
   vezi diferenta sau trebuie sa-ti desenam?

   (1)
 4. Balan Marius -ecologist PV

  Carcotasule gresesti; nu este vorba de nici un semi-depozit. Ar fi culmea. Iti iei niste saci pe culori si separi deseurile de fractia umeda care rezulta de la bucatarie. Cand sunt plini sacii te deplasezi cu masina la semi-ingropate si acolo le arunci dupa cum scrie pe capac. Acuma ca tovarasii de la Tarpiu le tapa pe toate in celula1 la gramada este treaba lor. Acolo este un proiect facut cu tam-tam de onorata CJ care a esuat. A esuat odata cu politica de tri bani din Romania.Doar politicile UE ne mai pot salva ca natie plina de impostori. Amenzi uriase si pierderea fondurilor ne mai trezesc putin .

  (10)
  • Despre

   Greu .Foarte greu se mișcă lucrurile în privința colectării selective.Supercomul nu e in stare să lipească niste amarate de insemne cu „Plastic” sau „Hârtie”pe containerele astea sa nu le mai amestece oamenii de-a valma.Oare cum au curajul sa ceară acel fond de mediu de 2 miliarde de lei sa educe cetățenii când mai întâi trebuie ei sa se educe ?

   (4)
  • Cineva

   Tonomatule, ai învățat să scrii corect ce tot repeți. Mai zi și altceva că uite ești corectat daca greșești și încet încet înveți .

   (2)
 5. Balan Marius -ecologist PV

  sportivule ; daca vei cauta bine poate gasesti o semi-ingropata unde se face colectare de impostori si unde te poti arunca singur. In ce ma priveste , am dormit bine toata noaptea cu sufletul impacat . Mai bine expirat decat PENAL !Expirarea este foarte aproape si la tine. Timpul nu iarta !

  (8)
 6. Nero

  Gunoaiele pesediste de la Supercom, ocrotite de minunata structura condusă de un popă pesedist vor continua să ne sprataxeze pentru nimic. Pe ei nu-i va obliga nimeni niciodată sa-si îndeplinească obligațiile contractuale. Cel mult să sponsorizeze niște activități profitabile electoral.

  (3)
 7. radu

  si din nou se gasesc pretexte : ca n-avem saci, ca n-avem loc, ca nu vine la usa reciclarea….. bla bla…cine vrea face si punct! in vest fiecare isi impacheteaza cartoanele, sticlele le compacteaza, si cele de metal la fel, astfel incat sa reduca volumul lor cat mai mult!!! La noi nu se poate domnule…. nu se poate. Ca vor exista mereu si mereu aceia care in loc sa zica bine ca se face, ma conformez, prefera sa spuna ca e treaba autoritatilor si atat!!! de aceea vom fi inca vreo 200 de ani niste necivilizati!

  (11)
  • Rabinul

   Corect Radule! Ia sa te prinda politia locala (care si asa sta si o freaca la rece) ca arunci gunoiul nereciclat si sa-ti puște o amenda de sa ti minte mai ai curajul a doua oara? Pe de alta parte nesimtitea este maximă! Am vazut o individa care a aruncat punga de gunoi pe geam! Nici macar atata bun simt nu a avut sa coboare sa-l duca la container iar cand i-am atras atentia mi-a spus sa-mi vad de treaba mea daca nu vreau sa vina fiu ei sa-mi dea o lecție!

   (4)
 8. gânditorul de la Hamangia

  Domnule director, pentru a demonstra ”competența”, care în DEX este definită astfel: 1Capacitate a cuiva de a se pronunța asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoașteri adânci a problemei în discuție. 2 (Jur) Dreptul atribuit de lege unei autorități, unui funcționar etc. de a exercita anumite atribuții. 3 (Îe) A fi de ~ța cuiva A intra în atribuțiile cuiva.” vă dau un sfat prietenesc, nu mai folosiți termeni din limbi străine (kit-uri, l.engl.) decât dacă le cunoșteți înțelesul, deoarece altfel, cum este cazul de față, se adâncește impresia, celor care vă ascultă sau vă citesc sfaturile, incompetenței dumneavostră. Dacă doriți să vă aplecați cu responsabilitate asupra exercitării atribuțiilor și sarcinilor atribuite de lege funcției pe care ați fost pus (numit) să o îndepliniți, puneți-vă ”cu burta pe carte”, cereți și ajutorul specialiștilor din APM B-N care au ajuns sub coordonarea dumneavoastră să vă pună la curent cu cunoștințele de care aveți nevoie în domeniul pe care trebuie să-l conduceți cu eficiență și nu doar pentru a avea o funcție, drept recompensă pentru serviciile aduse unui partid politic. Acum este a doua oară când am citit îndrumările date cetățenilor din teritoriul asupra căreia aveți competență, dar mie mi-a devenit mai fermă convingerea că nu stăpâniți cunoștințele dovedirii competenței necesare domeniului pe care sunteți nevoiți să-l conduceți, adică sunteți deocamdată incompetent. Când mai doriți să interveniți în educația populației în domeniul protecției mediului în care trăim, să fiți stăpân pe termenii utilizați să nu vă faceți și mai mult de râs în fața auditoriului sau a cititorilor. Luați acest sfat ca atare, cum l-am formulat, nu ca o critică, ci ca un ajutor, ca o cârjă primită cadou, deoarece aveți nevoie de ea (cârjă) pe drumul pe care-l parcurgeți vremelnic pe aceste meleaguri, pe care nu le cunoașteți suficient de bine. Considerați-l ca un sfat prietenesc!!!

  (-4)
 9. Rodica

  Frumos,
  este o stire ciclica, este cadoul fiecarei primaveri din partea acestei companii!
  Foarte mult tam-tam, fapte zero.In alte orase acest tip de magazine au de la infiintarea lor puncte de colectare chiar la intrare.Aici la noi trebuia prima data sa se asigure un contract bunisor celor de la Supercom. Interes zero din partea autoritatilor locale.
  Nici cu unii dintre concetatenii nu imi este rusine!

  https://www.timponline.ro/retea-supermarketuri-instala-automate-reciclare-deseurilor-primi-clientii/

  (2)
 10. Nelu

  Aceste aparate de reciclare functioneaza si la Cluj si parca sunt ale magazinului Carrefour. Problema este că dacă de exemplu introduci în aparat o doză lovită ,o respinge. Iar pt cele care sunt bune îți dă un cupon valoric pe care îl valorifici in magazin timp de 30 de zile. La noi problema este a noastră a cetățenilor fiindcă multi nu avem minima educație de respect față de natură si tot ce ne înconjoară. Unii dintre noi au impresia că dacă plătesc taxe își permit orice chiar și lipsa bunului simț. Apoi autoritățile care nu își fac treaba, stau si dorm in birouri si se mai trezesc înainte de alegeri.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.