Actualitate

Tunurile de zăpadă merg din plin în Wonderland. Cum arată pârtia de schi (FOTO-VIDEO)

Tunurile de producere a zăpezii artificiale continuă să funcționeze la capacitate maximă pe pârtia de schi Cocoș din Wonderland, dotată și cu telescaun, după cum puteți vedea în imagini:

Conform proiectului, cele patru tunuri de zăpadă au un debit de 6,7 l/s.

Pârtia de schi este amenajată și întreținută, inclusiv pe partea de producere a zăpezii artificiale, de o echipă a Primăriei Bistrița, în timp ce telescaunul este operat de SC Euroalpin SRL Bistriţa.

La finalul anului trecut, primarul Ovidiu Crețu spunea: ”Trebuie să avem temperaturi de minus 5 grade, cel puțin noaptea, și în momentul în care vom avea astfel de temperaturi dăm drumul la tunurile pentru zăpadă artificială pe pârtia de schi. Este și un test, să vedem cum funcționează toate sistemele împreună. Pârtia este omologată, așteptăm practic frigul și, desigur, așteptăm și zăpadă naturală pentru că după ultimele calcule ar fi fost nevoie să mai achiziționăm, cel puțin pe zona ocolitoare, încă niște lăncii pe ceea ce am suplimentat acum pentru zăpadă, dar o să ne descurcăm iarna asta fără iar la anul vom rezolva și această problemă. Ca să deschidem pârtia pe zăpadă artificială trebuie să avem o săptămână cu temperaturi negative iar noaptea să fie măcar minus 5 grade ca să putem produce zăpadă. Sigur că putem produce zăpadă și ziua, dar în general în perioadele cu frig ziua mai ajunge temperatura la minus 1 – minus 2, iar noaptea – la minus 7, minus 10 și atunci tunurile sunt foarte eficiente, cantitatea de zăpadă produsă dintr-un litru de apă este mult mai mare dacă turnurile lucrează la temperaturi sub minus 5 grade”.

Municipalitatea a suplimentat anul trecut numărul de posturi de natură contractuală la Compartimentul turism, sport – Direcţia educaţie turism, în vederea amenajării şi întreţinerii pârtiei de schi din Wonderland. Șase noi posturi au completat organigrama: 3 posturi de muncitori calificaţi cu atribuţii de operare pompe, tunuri de zăpadă şi utilaj destinat amenajării şi întreţinerii cu zăpadă artificială a pârtiei de schi, 2 posturi de referenţi cu atribuţii de promovare a activităţilor de  turism, verificarea activităţilor operatorului, urmărirea stării în care se află balizele, indicatoarele de semnalizare, obstacolele nou apărute pe pârtia de schi şi remedierea lor, urmărirea derulării contractului cu serviciul de Salvamont Bistriţa-Năsăud, colaborarea cu reprezentantul  autorităţii naţionale din domeniul turismului în teritoriu pentru verificări periodice, respectiv starea pârtiei şi a instalaţiilor din dotare, asigurarea întreţinerii şi reviziei sistemului de pompe, hidranţilor electranţi, reţelei de captare şi alimentare cu apă şi întreţinerii, reviziei şi programării tunurilor de apă, 1 post de administrator, cu atribuţii de administrare a sediului administrativ, a utilajelor şi echipamentelor din dotarea pârtiei, precum şi de monitorizare a activităţilor desfăşurate pe pârtia de schi.

22 comentarii

  • ………………………………………….
    Pune pârtii pe dealul de tină,
    Duce ninsoarea peste colină,
    Trage cu tunu, bate-n covată:
    – Unde-s nămeții de altădată?
    …………………………………………..

    • Primarul cred ca se pregateste in Austria pt. Sezonul de schi si la vara isi da drumul cu telescaunul si pe partia din Bistrita . Felicitari administratiei ultracompetente ! In alta tara erau zburati demult .

    • Se dau tunuri mari la partia lui cretu !
      Asta trebuia sa fie titlul articolului.
      Se scurg inca multi bani fara rost .
      Totul e artificial !

    • Tunurile de zapada nu mai merg din plin . S-au oprit imediat dupa publicarea articolului.

  • Debitul unui tun de zăpadă este de 6,7 l/s. Ce volum de zăpadă rezultă? Pentru a se putea schia trebuie un volum de cca 35-40.000 mc de zăpadă.
    Dacă tunurile funcționează non stop, lacul de acumulare se goleste în 2 zile. Umplerea lacului durează mult mai mult.
    Prevăd că se va întâmpla exact ca anul trecut, se va asterne un strat corespunzător de zăpadă pe treimea inferioară a pârtiei, apoi se va opri producerea zăpezii din lipsă de apă în lac. Când se vor reporni tunurile vor veni câteva zile mai călduroase, două-trei ploițe, care vor mai topi din zăpada produsă.
    Poate cu puțin noroc pentru edilul încăpățânat în jurul datei de 1 februarie să aibă un strat de zăpadă cât de cât si să pornească pârtia pentru 10-15 zile, că după aia vine iar căldură. Atâta cheltuială pentru venituri de vreo 150-200.000 lei?

    • E plina tara de savanti! Adica ati socotit exact ce volum de zapada „trebuie” si v-ati incurcat la debit?! Ia mai faceti o data socoteala cu zapada ca ati cam incurcat unitatile de masura. Nu-i nevoie de 2 metri de zapada ca sa poti schia. Daca esti schior nu inotator prin zapada.

    • Știi destul de bine că are dreptate, sunt bani aruncați în vânt.
      Pe de altă parte, un calcul simplu se poate face la nivel de bănuți chiar de către un novice pe etape din informații publice.
      1. Preiei suprafața de pe google maps. lungimea x lățimea
      2. O transformi în suprafața reală ținând cont de panta de pe pârtie cu formulule matematice (sin , cos tg)
      3. Având numărul respectiv poți la nivel estimativ să calculezi cantitatea de zăpadă. Înmulțind suprafațax grosimea zăpezii. Îți dă un volum. Să transformi în litri e simplu, iar apoi divizezi pe cantitatea produsă de generatoare în interval de timp.
      Calculezi costul legat de generare(electricitate forța de muncă)
      Și apoi vezi dimensiunea dezastrului.
      Pârtia nu o să fie rentabilă în condițiile încasării unor prețuri modice din bilete, doar pentru cei care schiază pe un credit care a umflat datoria publică demesurat.
      E caz de DNA.
      Și să nu uit.
      Pentru a fi securitar ar trebui să ai o grosime minimă a stratului de zăpadă( ca să nu-ți agațe în iarbă , schiurile la viteze de peste 50 km de oră….aici dacă această grosime minimă nu e satisfăcută și accidente apar…operatorul ar trebui să fie responsabil, pentru fracturi etc).
      Proiectul de sk a fost un moft de lux a câtorva care au văzut ocazia perfectă de a colecta bani publici în mod privat.

    • Alex, te las să-ți utilizezi singur creierul.
      Ajută la argumentare.
      N-am timp de calcule.
      În rest, concluzia rămâne.
      Nu e o investiție profitabilă cu beneficii pentru marea majoritate a bistrițenilor.
      E un împrumut public destul de consistent , care probabil s-a bazat pe o serie de experiențe senzoriale anterioare, a unui grup de prieteni care se simțeau bine la o partidă de ski și un pahar de vin.
      Investițiile de genul acesta trebuie să vină din partea privată.
      Partea urâtă e că acești oameni funcționează bine mersi din bani publici, fără a avea performanțe notabile.
      Contra bunului simț se afundă în cheltuieli care la fel de bine puteau scoate familii din sărăcie lucie, asfaltat , reparat și iluminat niște străzi.
      Repet e un caz pentru DNA, fără îndoială, mecanismul alocării banilor e plin de iregularități .

    • Se vede ca n-ai timp sa-ti utilizezi creierul. Nu esti in stare sa faci ceea ce spui ca e un calcul simplu la nivel de banuti dar dai lectii si sentinte. Aia cu transformarea in suprafeta reala cu sinus si cosinus e de coma. Ai vazut tu ca ninge inclinat si ti-ai zis ca e de cosinus.
      Partia va scoate cu siguranta campioni la datul cu parerea. Pe de-o parte avem pretentii de profit pe de alta parte invocam faptul ca cu aceeasi bani se „puteau scoate familii din saracie lucie”. Cam multa ipocrizie. Nu credeti ca ar trebui sa facem profitabile si casatoriile sau eliberarea certificatelor de deces?
      Majoritatea bistritenilor, mare sau mica, cum o fi ea a ales cat se poate de democratic primarul si i-a dat o majoriate confortabila. Restul sunt povesti si aflare in treaba. Mai bine mai vezi de cosinus de alfa.

    • Alex,ia o respirație.Și lecții de trigonometrie.Îți insulți singur inteligența.
      Ca să-ți simplific calculele ( nu e secțiunea de matematică aplicată, în care să facem transformări trigonometrice pentru cititori și nici de cadastru să te învăț proiecții, și nici timp personal de irosit cu visători) informația e publică, daca e de acuratețe- pârtia ar trebui să aibă. Oficial e de 70500 mp undeva pe internet există informația respectivă.

      70500×0,3 (30 cm compactați la 5 cm ca să vb de ski) rezultă un volum de 21150 m3 de zăpadă necesari.
      1m3 egal 1000 l
      ai nevoie de generat 21 150 000 litri de zăpadă.
      Capacitatea a 4 tunuri x 6,7 pe secundă x 3600 egal 66240 (litrii generați pe oră, dacă nu ar fi pauze. dar știm că sunt timpi morți)
      Deci ajungi la calculul să acoperi pista integral cu tunul în condiții teoretice de perfecțiune la 319 ore.
      Dacă ar lucra zi și noapte 24h rezultă 13 ZILE.
      În condiții ideale.
      Dar cum
      1. Capacitatea de alimentare a bazinului e redusă
      2.Oamenii lucrează probabil după un orar 8h, mai au și pauze, utilajele trebuie deplasate ,ajustate tractate…mai se și strică..îți trag eu concluzia simplu
      MISIUNE IMPOSIBILĂ.
      A că primarul va vrea să skieze pe o ață de zăpadă e altceva.

      Cât despre costuri.

      http://adevarul.ro/locale/bistrita/cum-inaugurat-primaria-bistrita-ascuns-partie-7-milioane-euro-s-a-terminat-zapada-1_589b01475ab6550cb842418d/index.html

      7 MILIOANE EURO.

      7 milioane de euro sunt bani.
      Nu trebuiau să fie investiți neapărat în salarii așa cum sugerezi .
      Dacă era vorba de locuințe pentru tineri la 50 000 de euro, ar fi permis să fie construiți locuințe pentru 1400 de familii tinere.

      Sau vorbind de asfaltare.
      Australienii fac cu 300 000 euro 5 km în 2 zile.
      http://www.capital.ro/cum-construiesti-peste-1-km-de-sosea-10-minute.html

      O linie telefonică la primărie 1-800-Gaurăînasfalt plus reparațiile imediate ale tuturor găurilor din asfalt, înainte să devină tranșee…ar fi costat cu mult mai puțin.

      Vorbind de sărăcie lucie..abordarea ta e NESIMȚITĂ.
      Uită-te la bătrânii care abia își permit un kg de carne și unul de portocale ca și lux..și fug toată ziua cu fly-erele de la un magazin la altul.

    • Existau alte priorități mult mai urgente și presante într-un orășel mic decât construirea unei piste de ski într-o zonă cu un climat neadaptat.
      Uitați la cum arată clădirile Liceului Agricol.
      Unde stă și se educă viitorul României(atât a rămas potențialul, la sapă).
      Paragină.
      Pista de ski e un simptom al prostiei și fuduliei care îndatorează generații.
      Nu o să vedeți un campion de ski care va crește acolo și nici campionat de ski organizat.
      Va fi doar o sursă repetabilă de iritare pentru comunitate și pentru secția de urgențe de la Spitalul Județean.

    • Nu e nevoie sa creasca campioni la ski pe partia din Bistrita. Dealtfel Romania n-a dat nici un campion la ski si nici n-are sanse in urmatoarea suta de ani. E de ajuns sa creasca oameni sanatosi. Ma gândesc cat de iritati sunt medicii din spitalele din Austria.

  • Cine v-a spus că investitiile publice trebuie să fie profitabile?
    Ia gânditi-vă dacă bibliotecile, muzeele, centrele culturale, cinematograful sunt profitabile. Nu sunt.
    Unele rute de autobuz sau tren, nu sunt profitabile, dar sunt ținute in viata, pt ca cei din zonele defavorizate să se poată deplasa până în reşedința de județ.
    In România sunt o groază de aeroporturi mici neprofitabile (TGM, SCV, CRA etc.)
    Grădinile zoologice sau botanice sunt profitabile?
    Dacă construim un SkatePark va fi profitabil?
    Terenurile sintetice construite de către primărie pt. ca juniorii de la AF Gloria sau LPS Bistrița să se poată antrena iarna, sunt profitabile?
    Şcolile de muzică sunt profitabile?
    Bazinele de înot acoperite sunt profitabile?
    Pârtia de schi nici nu trebuie să fie profitabilă sută la sută. Ar fi bine să fie profitabilă, dar nu este obligatoriu.

    • Partia de ski ar fi bine sa fie sustenabila. Adica sa-si acopere cheltuielile de functionare. Dar, nici asta nu-I musai. Exemplele date sunt foarte bune. Daca trebuia sa fie strandul profitabil nu se deschidea veci. Dar ca sa pricepi lucrurile astea trebuie sa trăiești in alta tara decat in îmbâcsita Romanie centenara care s-a stricat cu totul de cap la o varsta încă fragedă. In conditiile de acum putini bistriteni isi permit mai mult de 5-6 zile de schi pe sezon. Daca macar atat se poate oferi pe plan local, e un castig. Daca cineva va face un calcul, introducând costurile unui concediu de 6 zile intr-o statiune de ski, vom avea si un calcul economic.
      Sigur, putem vorbi de drumuri si prioritati dar asta e alta poveste. Sigur e faptul ca daca nu se facea nimic, banii se duceau ca si pana acum in principal pe salariile functionarilor si lumea era mai multumita ca n-avea motive de critica.

  • Pt.ALEX!! Si pentru alti”savanti” de felul lui…!Eu sunt ferm convins ca ai o ferma de vaci ,oi sau de porci! Daca esti acolo,nu-ti poti da cu parerea!!! Sunt iarasi convins ,chiar daca ai masina,tu nu o conduci ca sa vezi dezastrul strazilor din acest oras!! Oare unde trebuie sa fim ? la vaci ,oi sau porci ,la partie sau pe strazi? Sa fii sanatos!

  • Noi chiar suntem defecti. Mao asta isi bate joc de fiecare dintre oamenii cu discernamant ce separa porcaria asta. Ai doamne… cu o mana stransi…..si raspanditi in zari. Sun t cateva sute de mii. 8. Scapam de ei avem sanse. Ei vor invers de 28 de ani

  • Biblioteca, casa de cultura si alte realizari post comuniste sau cele realizate in epoca comunista chia functionau atunci si functioneaza si acum.
    In ceea ce priveste muzeele si cinematogarfele in vest (Italia ex) acolo muzeele functioneaza pe profit, la noi in Cluj,(ca e mai aproape) cinematograful functioneaza pe profit.
    La noi toate trebuie sa functioneze pe pierdere?
    Sa nu uitam , ca toate enumerate functioneaza , partia lui Cretu nu are sanse sa functioneze si in acest caz de ce povestim?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS