Actualitate

Ţuica produsă de Staţiunea Pomicolă, sub sechestru. Ioan Platon: Am oferit-o ANAF, dar nu au vrut să o ia

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală a pus sechestru pe circa 3.000 de litri de ţuică produsă la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa sub pretextul că instituţia are datorii de 1,7 milioane de lei la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale. Directorul Staţiunii, Ioan Platon, spune că nu a plătit nimic la buget fiindcă statul român avea obligaţia să finanţeze instituţia de cercetare, dar în ultimii şapte ani nu s-au mai alocat deloc bani.

„Noi suntem într-un război aproape total cu Ministerul de Finanţe şi cu ANAF. Cu Ministerul pentru că nu s-a implicat deloc în ultimii aproape 20 de ani pentru ceea ce înseamnă gestionarea proprietăţii statului. Terenurile care sunt în proprietate publică, bunurile, sunt înregistrate la Ministerul de Finanţe. Ei sunt cei care sunt proprietari în numele statului român. Staţiunea din Bistriţa şi celelalte nu face decât să administreze aceste proprietăţi. A fost o verificare de la ANAF şi au întrebat de ce nu este cadastru. Pe numele cui se face, nu cumva al proprietarului? A dat Ministerul de Finanţe vreun leu pentru ca acest cadastru să fie finalizat? Nu! Au aşteptat ca sursele acestea extrem de puţine, proprii, să le dirijezi spre o chestiune este este în interesul statului român. Eu am fost extrem de deranjat că intră un astfel de element pe ordinea de zi ca unul care să împiedice în continuare finanţarea activităţii de cercetare”, a spus, la Bistriţa, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără.

Potrivit lui Valeriu Tabără, după 2012, nu s-au mai alocat bani de la buget pentru unităţile de cercetare din subordinea ASAS care nu aveau Hotărâri de Guvern.

„Numai eleganţa Academiei a făcut să nu mergem în justiţie. Statul nu a finanţat Staţiunea Bistriţa, cum prevede legea, dar ANAF vine şi execută. Cum e posibil aşa ceva? După ce pun sechestru pe ţuică sau pe orice altceva, lasă acele produse în custodie, iar răspunderea este a Staţiunii, cheltuielile la fel. S-a mai mers, în cazul Staţiunii Bistriţa pe punerea sechestrului la beneficiarii de semnătură pentru implementarea unei măsuri din PNDR, reconversia în pomicultură”, a spus Tabără.

Directorul Staţiunii Pomicole Bistriţa, Ioan Platon, a explicat că, în situaţia în care statul nu a mai dat bani de cinci ani, s-au adunat datorii la buget de 1,7 milioane de lei.

„Avem 1,7 milioane de lei datorii la care s-au perceput dobânzi şi penalităţi. Din 2010, nu am mai plătit la bugetul de stat, nici la bugetul asigurărilor sociale fiindcă nu am primit niciun leu de la stat pentru salarii, pentru activitatea de bază, pentru utilităţi. Furtuna din 30 iunie a.c. ne-a rupt conducta de alimentare cu gaz, a trebuit să o reparăm pe banii noştri. Fiscul a pus mai întâi sechestru pe antrepozitul fiscal de ţuică, le-am zis că le pun la dispoziţie stocul de ţuică şi au refuzat, au zis că rămâne în custodia noastră. Avem vreo 2000-3000 de litri. Am plătit acciza la stocul de ţuică tot la Fisc, vreo 200.000 de lei, fără a fi valorificată ţuica. Ei au tot pus sechestre nu doar la noi, ci în toată ţara. Aşa că, împreună cu Institutul Mărăcineni şi cu alte staţiuni, am deschis proces împotriva Ministerului de Finanţe, Ministerului Agriculturii şi chiar a Academiei de Ştiinţe Agricole pentru respectarea prevederilor Legii 45 în baza căreia trebuia să fim finanţaţi”, a spus Ioan Platon.

Între timp, salariaţii Staţiunii Pomicole au reuşit să-şi ia salariile întrucât s-au derulat şi proiecte cu fonduri europene. La Bistriţa sunt 22 de angajaţi, dar necesarul pentru ca activitatea ştiinţifică să se deruleze în condiţii bune ar fi de 49 de salariaţi.

9 comentarii

  • Ati putea sa ne spuneti ce au cercetat domnii de la Statiune, din 2012 pana in prezent? Asta ca sa stim si noi pentru ce se dau bani dela stat?

  • Domn director. Cum sa le dati JINARS la estia ? Si asa nu li bun capul si nu strang suficienti bani la buget, in special pe confiscari de la baietii care au delapidat 29 de ani tara asta.Pastrati JINARSUL pentru CENTENAR sa il beie tata Bistrita. Sa vad o coada de la Prefectura pana in STATIUNE. Micii sa-i aduca Primaria . Traiasca STATIUNEA POMICOLA !!!

  • Perimetrul fostului I.C.H.V Bistrita, actualmente S.C.D.P Bistrita, a fost proprietatea Societatii Stamboli S.A (teren preluat de comunisti in anul 1947). Actionarii Societatii Stambolii S.A au avut in proprietate suprafata de 62ha, inscrisa in CF 99 Bistrita, teren cu care erau actionari ai Societatii, aici au fost livezi clasice.
    Investitiile facute de S.C.D.P Bistrita pe terenurile noastre au fost recuperate in toti acesti ani cu prisosinta, numai prin simplul fapt ca terenurile le-au folosit fara sa plateasca nimic adevaratiilor proprietari, iar in anii in care am primit dividente, produsele au fost de cea mai proasta calitate si in fiecare an cantitatea era redusa. Academia de Stiinte Agricole si Silvice ‘’Gheorghe Ionescu Sisesti’’ nu are drept propriu asupra terenului, nu are posesia sau folosinta terenului, Academia nu are in administrare sau in folosinta terenul de la S.C.D.P Bistrita, singurul drept al Academiei fiind acela de a aviza functionarea Statiunilor din punct de vedere al coordonarii stiintifice si programe de cercetare . Statiunea pomicola are o suprafata de 25.76 ha teren cu vegetatie forestiera aflata pe teritoriul localitatii Slatinita, aici a fost livada pura, conform evidentelor cadastrale din anul 1970, dar neefiind intretinuta de catre specialistii de la S.C.D.P Bistrita a ajuns padure (asta se numeste cercetare?). In data de 12.07.2016 a fost data Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 541, priviind neconstitutionalitatea prevederilor din Anexa 3.30 la Legea 45/2009, Decizie care mentine Hotararea nr. 825/09.11.2007 a Comisiei Judetene Pentru Stabilirea Deptului de Proprietate Asupra Terenurilor Bistrita Nasaud, confirmata prin Decizia Civila nr. 153/R/2010 irevocabila, pronuntata de Tribunalul Bistrita Nasaud Sectia Civila, in Dosarul Nr. 3980/190/2009, Decizia Curtii Constitutionale este definitiva, cercetarea sa o faceti pe terenurile care va apartin nu pe terenurile noastre, sunteti buni de plata, iar cei care va canta in struna sa vina sa achite alaturi de D-voastra cand o sa va solicitam daune si despagubiri pentru toti anii in care v-ati batut joc de noi pentru ca noi urmasii vechiilor proprietari suntem cei pagubiti, nu Statiunea sau Academia care au pus mana pe aceste terenuri incalcand drepturile omului si dreptul de proprietate privata.

    • Efectiv, cum ati precizat , exista o hotarare a CCR.
      Probele au fost prezentate de partile implicate in diferend.
      Iar judecatorii , au luat o decizie.
      Care este definitiva.
      Acea decizie trebuie respectata.
      Si care actioneaza impotriva aplicarii Legale efective a consecintelor juridice ale acelei hotarari, prin tergiversare, rea-vointa…pot fi acuzati de obstructionare a Justitiei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS