Social

Trei tineri eliberaţi mai repede din închisoare învaţă o meserie la AJOFM. Care e povestea lor

Doi tineri de pe Valea Bârgăului şi unul din Sîngeorz-Băi, condamnaţi şi ulterior eliberaţi mai repede din închisoare, s-au înscris la un curs de formare profesională la AJOFM.  Cei trei se află în evidenţa Serviciului de Probaţiune a Ministerului Justiţiei şi vor să demonstreze că s-au cuminţit şi pornesc în viaţă pe o cale mai bună.

Liviu, Marius şi Mircea s-au prezentat, miercuri, pentru prima oară la AJOFM Bistriţa-Năsăud, hotărâţi să înveţe o meserie nouă şi să uite perioada în care au fost închişi. În câteva cuvinte, ne-au povestit experienţa prin care au trecut.

„Am fost într-o seară la o plimbare cu nişte prieteni şi un om avea o datorie faţă de mine. Am băut toţi, l-am lovit, ne-am speriat şi am fugit, iar un al treilea individ a mers şi i-a furat banii în faţa camerelor de luat vederi. Ne-a luat la tâlhărie calificată pe toţi. Ni s-a dat trei ani cu executare. Am făcut un an şi şapte luni şi acum suntem în evidenţa Serviciului de Probaţiune. Chiar ne-a ajutat foarte mult chestia asta. Venim la AJOFM să învăţăm o meserie. Azi e prima zi, azi începem”, a spus Liviu (21 de ani).

„Am fost împreună cu el, nu are rost să mai povestesc, exact aceeaşi treabă. Am greşit, trebuie să plătim, dar nu avem ce face, ne reeducăm în continuare. A fost bună experienţa asta pentru că te calmează, îţi dai seama că ai greşit. Ne-am liniştit pur şi simplu. Am făcut 1,7 ani de închisoare şi am rămas cu 1,5 ani la Serviciul de Probaţiune. Trebuie să mergem o dată pe lună la Serviciul de Probaţiune şi să documentăm tot ce facem. Dacă mergem în alt judeţ să putem dovedi de ce mergem, ce facem. Dacă în această perioadă călcăm strâmb, înapoi în închisoare. Perioada aceea a fost foarte urâtă. Am fost departe de familie, de cei dragi de acasă. Dorul a fost cel mai greu de suportat. La un moment dat te obişnuieşti cu ideea, dar ţi-e dor de casă, de părinţi”, a spus şi Marius.

„Sunt în aceeaşi situaţie cu ei. Eu mă bucur că am scăpat de închisoare. După ce am aflat vestea bună că sunt liber mi-am schimbat radical viaţa, complet, nu mai vreau să trec prin ce am trecut. Îi sfătuiesc pe tinerii care se cam lasă duşi de val să se gândească bine înainte de a face orice”, a spus Mircea care e originar din Sîngeorz-Băi.

Potrivit lui Adrian Voica, de la Centrul de Formare Profesională al AJOFM Bistriţa-Năsăud, „sunt trei elevi noi care urmează să participe la cursul de lucrător în structuri de construcţii să înveţe o meserie nouă. Văd că le place. Sunt tineri, vreau să înceapă o nouă activitate în viaţă şi le dorim succes. Vin din Bistriţa Bârgăului, Mureşnii Bârgăului şi Sîngeorz-Băi, sunt serioşi şi silitori Chiar au început cu dreptul”.

Cursul pe care îl vor urma are o durată de 360 de ore şi este susţinut de specialişti clujeni.

Să mai spunem că cei aflaţi în evidenţa Serviciului de Probaţiune  trebuie să respecte patru măsuri pe care legislaţia le prevede: să se prezinte la instituţie de câte ori sunt chemaţi, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care durează mai mult de opt zile, să anunţe schimbarea locului de muncă şi să informeze care sunt mijloacele lor de existenţă.

În cazul în care ei nu respectă măsurile amintite, e sesizată instanţa care poate revoca măsura suspendării, iar ei vor fi nevoiţi să se ducă la închisoare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS