Trei note de 10 la Titularizare. Câți candidați pot spera la un post pe durată nedeterminată

Holistic

Dintre cei 411 candidați care au susținut proba scrisă a examenului de titularizare trei au obținut note de 10. Este vorba de un profesor de Biologie, unul de Limba și literatura română și un maistru instructor la disciplina Asistență medicală generală, anunță Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit inspectorului de resurse umane Marcel Ivan, note peste 7 au luat 174 de candidați – 42,33%, între 5 și 7 un număr de 144 de candidați – 35,03%, iar sub 5 un număr de 93 de candidați – 22,62%.

AICI REZULTATELE LA TITULARIZARE ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Reamintim că un număr de 76 de profesori care au susținut proba scrisă a examenului de titularizare la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița sau la Școala ”Avram Iancu” Bistrița au părăsit examenul fără să predea lucrările, în timp ce alți candidați au dat concursul fără să existe vreo catedră pe care să se poată titulariza, a spus Marcel Ivan, noul inspector de resurse umane de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, joi, într-o conferință de presă.

”Pentru cele 48 de posturi titularizabile existente în Bistrița-Năsăud s-au înscris inițiat 566 de candidați, însă după validarea fișelor au rămas 533. La proba scrisă de miercuri au participat 487 dintre care 76 au renunțat pe parcursul examenului, așadar au finalizat examenul 411 candidați. Niciun candidat nu a fost eliminat. Rezultatele se vor afișa în 23 și 24 iulie a.c., zile în care se vor putea depune și contestațiile aici la ISJ. În prima zi până la ora 21.00, iar a doua zi până la ora 15.00. Rezultatele finale se vor afișa în 30 iulie, astfel că, în 31 iulie, avem prima ședință publică de repartizare a candidaților care au obținut nota peste 7 și în 1 august a doua ședință la care pot participa și candidații care nu au luat postul cu o zi înainte și care pot lua posturi valabile și mai puțin de 4 ani”, a spus inspectorul de resurse umane Marcel Ivan.

Potrivit acestuia, cea mai mare concurență a fost la învățători unde s-au înscris 143 de candidați pe 4 posturi, la educatoare 129 de candidați tot pe 4 posturi și la educație fizică unde au concurat 53 de candidați pe 5 posturi. La Matematică au fost 29 de candidați pe patru posturi.

”La Limba Franceză, Chimie și Geografie au fost între 10 și 20 de candidați pe niciun post titularizabil. După finalizarea ședințelor publice de titularizare, urmează următoarea etapă care se va desfășura după 20 august. Vor fi detașări în interesul învățământului, detașări la cerere, supliniri și în 30 august se va face repartiția pentru plata cu ora. Etapele de mobilitate se vor finaliza în septembrie când va avea loc și concursul organizat la nivelul ISJ cu ședința publică în 6 septembrie”, a mai spus inspectorul Marcel Ivan.

Miercuri continuă examenele pentru profesori cu Definitivat 2019. Un număr de 132 de profesori vor susține proba scrisă la 30 de discipline. Cei mai mulți sunt învățători -34 și educatoare -33.

Conform calendarului, acești profesori au avut de trecut și de inspecțiile la clasă efectuate până în data de 31 mai 2019. Pe 31 iulie 2019 se vor afișa rezultatele inițiale. Între 31 iulie și 1 august 2019 se vor depune contestațiile, iar în data de 5 august 2019 se vor afișa rezultatele finale.

Stagiul minim de practică obligatoriu pentru obţinerea definitivării în învăţământ are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.

Candidaţii aflaţi pentru prima dată în situaţia efectuării stagiului de practică trebuie au putut să se înscrie la examen doar dacă în anul de stagiu au desfășurat activitate la catedră cu normă întreagă, în calitate de cadru didactic calificat. Pot susţine proba scrisă dacă finalizează stagiul de practică obligatoriu în sesiunea respectivă.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Euuu

   Sa va spun eu de ce nu sunt posturi titularizabile. Pentru ca doamna Andronescu în primul ei mandat a permis tuturor celor care au fost titulari și au făcut o facultate, gen Spiru Haret, unde învățau pe de rost întrebările pt examen, sa devina titulari pe noua specializare. Vi se pare corect ca un învățător care a dat, sau nu, depinde de vechime, examen din Punguta cu doi bani, sa devina titular pe geografie/limbi straine/limba romana? Fără un examen de titularizare, fără nimic. Și, pe deasupra, sa i se recunoască și toate gradele didactice obținute pana în acel moment. Este o mare nedreptate. Tineretul pt ce mai face facultate, când sa apuce sa se titularizeze dacă posturile sunt ocupate prin asa o mârșăvie? Va rog sa verificați câte posturi s-au ocupat în ultimii ani prin metoda asta.
   Și ce este mai grav este ca în cazul unei restrangeri de activitate ajungi sa fii eliminat de cel care nu are habar de noua Disciplina pe care a devenit titular pentru simplul fapt ca are vechime mai mare, gradele luate, etc. Cunosc pe cineva care a trebuit sa și caute de lucru în alta parte după ce a luat titularizarea pe engleza, are doar gradul II, dar un post trebuia sa între în restrangere. Ghici cine a plecat:cea cu examen de titularizare pe engleza, cu examene pt def și gradul II pe engleza. Și a rămas unul care a fost învățător 25 de ani și i s au recunoscut toate gradele didactice.
   De aceea nu au absolvenții de facultate posturi titularizabile.
   A, și încă ceva, naveta asta, cum îmi place mie sa o numesc se poate face chiar dacă un post are viabilitatea 1 an. Și este practicata și de către inspectori. Normal ca nimeni nu se sesizează.

   (10)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.