Recomandări Social

Trei arii protejate din Bistriţa-Năsăud îşi pierd custozii. Cine va administra de acum siturile

Două asociaţii ale proprietarilor de pădure din Bistriţa Bârgăului, respectiv Valea Ilvei, dar şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud pierd dreptul de a administra siturile Cuşma, Larion şi Peştera Izvorul Tăuşoarelor după ce Guvernul, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată joi, a scos din legislația de mediu noțiunea de custode al ariilor naturale protejate.

Conform legii, acestea vor fi administrate de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).


”La data operaționalizării structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, atribuțiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea realizării unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate și asigurării unui proces unitar de evaluare și emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare. Astfel, vor fi evitate situațiile de depășire a termenelor de realizare și blocajele în realizarea proiectelor de infrastructură, cauzate de lipsa de cooperare și comunicare cu custozii în ceea ce privește transmiterea informațiilor reale, din teren. Vom avea garanția obiectivității și a respectării tuturor normelor legale privind măsurile de conservare impuse încă din faza realizării studiilor de fezabilitate, a evaluării corecte a termenelor de execuție și a costurilor, care nu vor mai fi încărcate, pe parcurs, cu lucrări suplimentare, neprevăzute. De asemenea, din perspectiva necesității corelării dezvoltării spațiale a localităților din ariile naturale protejate cu nevoile de mobilitate și transport ale persoanelor și mărfurilor, devine posibilă identificarea unor măsuri suplimentare pentru realizarea unei infrastructuri ecologice mai extinse, respectiv crearea unei rețele planificate în mod strategic de zone naturale și seminaturale și alte elemente de mediu, concepută și gestionată pentru a oferi o gamă largă de servicii ecosistemice”, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Ministerul Mediului.

Custodiile vor fi preluate de ANANP la data înfiinţării structurilor teritoriale, potrivit OUG adoptate miercuri. Potrivit Hotărârii de înființare, ANANP funcționează cu un număr de 90 de posturi, inclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului președintelui.

Conform OUG, vor pierde custodia ariilor protejate administrate următorii custozi:

Lucia Varga, fost ministru al Mediului, a scris pe pagina de Facebook:

„Astăzi a fost aprobată o ordonanță de urgență care pune în pericol ariile protejate! Încă o greșeală gravă a Guvernului PSD-ALDE care va avea mai multe consecințe grave:
– distrugerea biodiversității, deoarece ANANP deja a demonstrat că nu are capacitatea instituțională să gestioneze realizarea și implementarea conformă a planurilor de management pentru ariile protejate;
– eliminarea organizațiilor de mediu din procesul de monitorizare și protejare a biodiversității;
– pierderea finanțărilor europene destinate protejării și conservării ariilor naturale protejate;
– peste 400 de locuri de muncă a unor oameni cu expertiză în domeniul conservării și protecției mediului sunt în pericol;
– mărirea birocrației, introducerea unui sistem de tarife, cheltuieli în plus pentru agenții economici care vor avea obligația să își vizeze anual autorizațiile de mediu.

Este obligația Avocatului Poporului să atace Ordonanţa de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, aprobată azi de Guvern! Se încalcă art 115, aliniat 6 din Constitutia RO – (6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică. Proiectul de ordonantă trebuie respins în Parlament dacă mai există măcar o minimă responsabilitate a parlamentarilor care trebuie să legifereze în interesul celor care i-au ales!”, a scris ea.

Conform hotnews.ro, ONG-urile și activiștii de mediu critică dur eliminarea custozilor deoarece modificarea s-a făcut de urgență, fără consultare și acuză interese ascunse, custozii împiedicând de-a lungul timpului mai multe proiecte controversate în zonele protejate (hoteluri, exploatări miniere, drumuri, defrișări, proiecte imobiliare), pentru orice intervenție în aceste zone fiind nevoie de avizul lor.

Aceștia mai semnalează că ANANP nu are capacitatea să gestioneze ariile naturale protejate, având un număr insuficient de angajați. În plus, reprezentanții ONG-urilor spun că în acest moment sunt peste 300 de arii naturale care nu au administrator, circa jumătate din total, iar Agenția ar putea începe cu administrarea acestora înainte să elimine o structură care funcționează.

Lista ariilor protejate fără custozi din Bistriţa-Năsăud o puteţi găsi AICI. 

2 comentarii

  • Absolut criminală această recentralizare a gospodăririi ariilor protejate!
    Dacă până acum un custode avea puterea de a se opune devalizărilor de tot felul din ariile protejate , de acum e liber la a cumpăra de la centru, cu bani redirecționați spre partid, posibilitatea de a dispune de aceste locuri funcție de interesele de afaceri sau de grup pregătit să exploateze în diverse scopuri comerciale cam tot ceea ce pot oferi aceste arii naturale protejate.
    Credeți că o să-l doară capul pe vreun politruc din megaagenția centrală de ce reprezintă Peștera Izvorul Tăușoarelor sau siturile Cușma și Larion pentru Bistrița și pentru lumea asta? Da de unde! Doar interesul poartă fesul!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS