Via Transilvanica: Se pun primele borne kilometrice. Andreea Esca, invitată pe ”drumul care unește”

Holistic

”Am avut o săptămână plină pe Via Transilvanica, multe s-au întâmplat: cu o mobilizare exemplară din partea autorităților din toate cele 11 comune prin care trece Via Transilvanica în județul Bistrița-Năsăud, a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Radu Moldovan si a lui Eugen Cosma din partea Instituției Prefectului, am reușit pichetarea drumul nostru de-a lungul județului și anume 130 km. Comunele prin care am cartat traseul sunt: Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor. Pe lângă faptul că drumul nostru trece prin locuri de o frumusețe care îți taie respirația, am reușit să evităm aproape în totalitate drumurile asfaltate și aglomerate”, a menționat Asociația Tășuleasa Social pe Facebook. 

Acum că a fost finalizată pichetarea traseului, începe amplasarea bornelor kilometrice. Primele două vor fi montate săptămâna viitoare, la eveniment urmând să fie prezentă și vedeta Pro TV Andreea Esca, ambasador al proiectului Via Transilvanica.

Nu va fi o treabă tocmai ușoară, dar avem promisiunea tuturor celor implicați că în acest an vom termina toți cei 130 km din județul Bistrița-Năsăud. Sigur că acest lucru nu va fi posibil decât dacă reușim să găsim parteneri și donatori. Vă ținem la curent. Pentru că fiecare mare proiect începe cu primul pas, primele două borne kilometrice, ca și model, vor fi montate săptămâna viitoare, sâmbătă 21 iulie, ora 15.00, lângă campusul de la Tășuleasa Social, pe drumul Via Transilvanica. Alături de noi va fi și Andreea Esca, cea care ne bucură cu prezența în rândul ambasadorilor acestui proiect așa drag nouă”, a anunțat Tășuleasa Social.

Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate 10 județe. În Bistrița-Năsăud, traseul va avea peste 130 km și va trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.

Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Siculorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.

Foto: Facebook Tășuleasa Social

Google Ads

Comentarii

 1. adi

  „multiculutralitatea”? sper ca nu-mi aduceti niste „frumuseti” din Africa sau musulmani care sa ne presare bombe pe transilvanica.. sa ajungem in situatia Occidentului..Daca aveti de gand asta va astept cu drag de par..

  (0)
 2. Unu

  Eu zic sa nu exageram. El Camino este un pelerinaj religios, de reculegere si de impacare cu tine insuti. Are o veche traditie si este legat de Sf. Apostol Iacob. Aici nu vad decat campanie electorala mascata, iar legatura cu Stefan ce Mare pe care probabil ca vor sa il faca si sfant dupa ce a avut nu stiu cati copii din flori, mi se pare deplasata. Se pare ca cineva, vrea sa isi faca un drum al ortodoxiei. Pacat ca Asociatia Tasuleasa, chiar si cu nevoia de fonduri, se lasa tarata intr-o astfel de campanie.

  (0)
  • Unu

   In primul rand a facut acest concept numit (si pe care il folositi si dumneavoastra), „tara noastra”.

   (0)
 3. cc

  Dacă comunitățile şi oamenii locali se vor implica va fi un succes.

  În caz contrar va rămâne o potecă marcată străbătută de câțiva mai aventuroşi.

  Sunt extrem de multe aspecte ce vor trebui adresate de la conceptul de securitate pe traseu , cazare plus mâncare restaurante , terenuri de camping cu dotări de igienă minimă, lucruri care pot fi adresate sub diferite unghiuri de abordare. Pentru că experiența trebuie să fie pe traseu la un minim calitativ pe toată lungimea lui. Apoi trebuie avut în opțiune alte alternative. Exemplu pentru lărgirea accesibilității pentru segmente de populație mai vârstnice sau neantrenate…posibilitatea căratului bagajelor cu microbuze căruțe dacă respectivii doresc pe segmente de o zi.
  Personal am cunoscut Carpații ca-n palmă şi am avut experiențe solo prin cele mai sălbatice colțuri , pot să spun că întâlnire cu animalele sălbatice sau câinoi ciobăneşti sau mizeria care poluează pot lăsa impresii negative mai degrabă . Ar trebui create puncte de interes-panorame, de informare, prim-ajutor e moda elicopterelor dar nu pot ateriza oriunde oricum costurile sunt mari în detrimentul dezvoltării expertizei locale..probabil rănile vor fi uşoare pt turişti etc.
  Apoi ar trebui un ghid local poliglot ideal în perioadele aglomerate profilul de student în vacanță. Etc etc. Pariez mult pe comunități dar fără o organizare unitară segme drumul va fi secționat.

  (0)
 4. Citizen

  Domnule CC ,
  Pretioase vă sunt informațiile de referință comparabile !
  Păcat că sunteti la mii de km departare !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.