Din toamnă, puzderie de catedre incomplete, puţine posturi titularizabile

Holistic

În şcolile şi grădiniţele din Bistriţa-Năsăud vor fi mai puţin de o mie de posturi vacante pentru anul şcolar 2018-2019, însă nici o treime din acestea nu sunt complete, informează ISJ Bistriţa-Năsăud.

Potrivit inspectorului şcolar general Camelia Tabără, în anul şcolar 2018-2019 sunt, în total, 994 de posturi din care 318 sunt complete. Din totalul posturilor, doar 88 sunt titularizabile, adică au o valabilitate pe durată nedeterminată. Cele mai multe, peste 20 sunt pentru învăţători. Urmează în top catedrele de educatori, profesori de educaţie muzicală, educaţie fizică şi matematică.

„Sperăm să vină tineri bine pregătiţi. În acest an, concursul de titularizare, pentru prima dată, e înaintea pretransferului. Deci va exista etapa de restrângere de activitate, cea în care un profesor care a obţinut în anii anteriori o notă peste 7 şi e pe post să se poată titulariza şi, după aceea, în concurs, cei care obţin peste 7 pot alege un post titularizabil, iar cei peste 5 un post de suplinire. Concursul va fi în luna iulie”, a menţionat Camelia Tabără într-o conferinţă de presă.

Potrivit inspectorului general, vor ieşi la pensie 133 de profesori din care 76 au dreptul să îşi continue activitatea încă trei ani: „60% dintre pensionabili vor să-şi continue activitatea. Trebuie să solicite în fiecare an. După cei trei ani, pot preda dacă mai sunt ore libere, la plata cu ora. E etapa aceea de final de august când e preferat un pensionar pe diverse catedre sau fracţiuni de ore decât un necalificat”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  1. ai pile ai parte

    Tineri bine pregatiti??? Pai tovarasa Camelia, pe langa pregatire iti trebuie pile sa poti ocupa un post in invatamant. As da nume dar nu vreau ca respectiva(ele) persoana(e) sa se simta prost. In invatamant se intra si cu nota 2 iar cel cu nota de 8 sau 9 daca nu are pile si relatii nu are nici o sansa. Cum naiba sa ajungi sa predai cand ai nota 2 in scoala generala???? Reangajati pensionarii in loc sa angajati pe cei tinerii. Deci cu alte cuvinte invatamantul este o mare de pile si interese. O rusine de sistem!!!

    (14)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.