Tibi Uşeriu: Dacă tot am rămas singurul român aici, măcar să ţin eu steagul

Holistic

ACTUALIZARE Duminică seară – ”Tibi e fix la kilometrul 300, fix după 3 zile (și o oră) de la start. Adică 100 km pe zi, timp de 3 zile”, sunt ultimele vești postate de Adrian Toma pe Grupul 6633 Arctic Ultra:

”Tibi a plecat mai departe după un somn de 2 ore pe marginea drumului. Mai are aproximativ 60 km până la CP 5 (Aklavik), distanță pe care ar trebui să o parcurgă în aproximativ 15-18 ore. Asta înseamnă că luni pe la prânz ar trebui să ajunga acolo. Tibi are un avans de 10 ore față de irlandez. Ice Road e spaima spaimelor. Extrem de frig, distanțe enorme, la care se adaugă oboseala și privarea de somn. E cea mai dificilă porțiune de traseu”. 

Mai devreme….

”Dragilor, a sunat Tibi! Semnalul a fost extrem de slab, imposibil de înregistrat. Dar cu siguranță va mai suna și poate semnalul va fi mai bun. Este vesel și are chef de glume, spune bancuri! Zice că a fost cumplit de frig azi noapte, atât de frig încât i-a fost imposibil să mănânce, așa că a fost nevoit să se oprească și să doarmă. Are picioarele praf și un deget… nu pot spune cum. Și l-a reparat singur (mi-a fost frică să întreb cum). A zis că închide că are treabă, vrea să ajungă până la ora 8 la Aklavik…

Și încă una. La CP 3 îi zice Gherase lui Tibi că al doilea e la 4 km în spatele lui. Gherase, dacă îl duci la notar, semnează că e pe Marte acum, nu pe Terra, așa oripilat este. Ei bine, Tibi pleacă din CP 3 și sună să întrebe unde e irlandezul, iar când îi zicem că e la 7 ore în spatele lui zice: „Aha, deci voi mă mințiți ca să mă protejați?”. Și a luat-o la goană. Cei care ați fost aici și anul trecut, poate mai țineti minte că Tibi a fugit jumătate de cursă de un canadian care nu exista. Degeaba i-am tot zis că nu e niciun canadian după el, a fugit toată cursa de el”.

Duminică dimineață – Tibi Uşeriu conduce în continuare cursa 6633 Arctic Ultra, distanţându-se de urmăritorul său, irlandezul Patrick O’Toole. E optimist şi plin de energie. A parcurs o treime, mai precis 200 de km, din traseu în 40 de ore şi a intrat pe Ice Road, porţiunea care este cea mai dificilă. â

Iată raportul de cursă prezentat de Tăşuleasa Social:

„A doua zi a decurs conform planului, mai puţin somnul, Tibi nu a reuşit să doarmă în CP3 aşa cum ar fi vrut, încă e plin de energie şi adrenalină, aşa că nu poate sta în loc, bobinează ca o locomotivă.

De când a aflat că a rămas singurul român în cursă, se pare că a luat-o personal: Dacă tot am rămas singur aici, măcar să țin eu steagul!

Tibi a plecat din CP3 în jurul orei 10 (ora RO), după o pauză de 3 ore. Ar fi vrut să doarmă aici, dar nu a reuşit (nu a dormit deloc până acum), aşa că şi-a luat zborul mai departe spre CP4. A decis să doarmă reprize scurte de 10 minute pe marginea drumului, din când în când. A mai făcut aşa şi anul trecut, e obişnuit.

Dupa 40 ore de la startul cursei ajunge la kilometrul 200, ceea ce este fa-bu-los, mai ales dacă ţinem cont de condiţiile meteo de acolo.

A plecat spre CP4, până la care sunt cam 76 km, pe care ar trebui să-i facă în vreo 22 ore conform planului, adică să ajungă acolo duminică dimineaţa pe la ora 8-9 (ora RO). Până acum merge mai rapid decât planul, aşa că e posibil să ajungă mai repede.

Pe locul doi e tot irlandezul, faţă de care avea un avans de 6 ore la plecarea din CP3. La ora la care scriu această postare, distanţa dintre cei doi a crescut la 8 ore. Tibi merge constant, ca un metronom, irlandezul începe să încetinească.

Temperaturile au scăzut în sfârşit în jurul a -25 -30 grade ziua, aşa că azi l-am auzit pentru prima dată pe Tibi spunând că e frig!!!

Cel de pe locul 3 este cu alte 3-6 ore în urmă, deci stăm foarte bine deocamdată.

Imediat după CP3 s-a intrat pe Ice Road. E un fluviu îngheţat, transformat o lună pe an în drum. De aici încolo se va vedea cine are tărie mentală. Este extrem de frig, alunecos, gheaţa trozneşte sub tine şi mai trec şi camioane de 60 tone din când în când. Exact ce-i place lui Tibi. De la începutul cursei aşteaptă porţiunea asta.

Tibi a sunat şi am reuşit să îl înregistrăm parţial.

Am vorbit şi cu cameramanul Mircea Gherase, care era absolut oripilat de locul în care a ajuns. Când l-am întrebat cum e acolo, s-a bâlbâit secunde întregi, nu ştia ce să zică, şi în final a zis ceva de genul „Este incredibil de brutal ! Nu am cuvinte să descriu cum e aici ! Nu am crezut că există aşa ceva!”

După aceea am vorbit cu Tibi, care era pozitiv şi plin de energie. Ne-a mărturisit că are picioarele praf, că i le-au pansat medicii, dar a zis “am picioarele praf, dar e normal, aşa e filmul ăsta …”

Până acum 8 din 23 concurenţi au abandonat. Greul de-abia acum începe, după CP3, când se intrâ pe Ice Road.

Tibi merge conform planului, chiar puţin mai repede, nu avem idee cum poate …. Noi doar urmărim informaţii şi suntem terminaţi….

Va pupăm, aşa cum a zis Tibi, şi revenim cu informaţii de-îndată ce le avem. Vă mulţumim că sunteti alaturi de Tibi şi de noi, oameni frumoşi”, a scris pe Facebook Tăşuleasa Social.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. fam. Spermezan si Melente

  Felicitari,si putere…esti cu toata lumea,si in acelasi timp singur!felicitari din Palma de Mallorca si gherla/cluj Napoca.

  (4)
 2. Gicu

  Astea cu Tibi le-am mai avut , ok dar inmaratonul Alpilor Extreme nu sa afirmat , așa ca se pune sub semnul întrebării . El vrea sa se spele de trecutul penal .

  (-28)
  • Vasile

   Mai GICULE, tu invață mai intai să scrii si dupa aceea dă-ți cu parerea…Realizează tu măcar pe jumătate din cât a realizat el …. Josnic om poți fi…. Pari a fi cam frustrat și lipsit de realizări …

   (10)
 3. Vasile

  Mai GICULE, tu invață mai intai să scrii si dupa aceea dă-ți cu parerea…Realizează tu măcar pe jumătate din cât a realizat el …. Josnic om poți fi…. Pari a fi cam frustrat și lipsit de realizări …

  (0)
  • citizen

   da’ dopeaza-te si du-te si tu si încearca, ce te opreste ?!?
   sa dai din tastatura e mai usor, nu presupune deloc efort.
   nici macar mental, ca unii sunteti chiar gramada.

   (2)
 4. sam taranu

  citizen iti derapeaza seundarul,era o intrebare despre seriozitatea concursului,nu pun la indoiala valoarea concurentului.Multi sustinatori sunteti foarte circumspecti,oare de ce?

  (0)
 5. Blonder DC

  Eu cred ca Tibi are un alt mare avantaj fata de ceilalti concurenti….un avantaj care nu se incadreaza la categoria „fair play”….. PE EL IL DOARE FIX UNDEVA DE VIATA LUI… NU I-AR PASA NICI DACA AR TERMINA CURSA CU CORPUL PE JUMATATE DEGERAT…super gagiul….tot respectul…dar el nu e un atlet normal care participa intr-o competitie…ci doar un om care lupta impotriva lui…..si nu ii pasa daca moare sau nu…

  (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.