Actualitate

Tibi Uşeriu despre Arctic Ultra 2018 şi şansele celor doi români înscrişi în cursă

În 2016 și 2017, Tibi Ușeriu reușea să câștige 6633 Arctic Ultra, cel mai greu ultramaraton de pe pământ, în condiții extreme, greu de imaginat și cu urmări serioase pentru sănătate. Însă exemplul lui i-a inspirat și pe alții, iar în 2018 avem doi concurenți noi din România, care vor participa la 6633. Florentina Iofcea e prima femeie de la noi care se înhamă la o astfel de provocare, iar Levente Polgar e primul alergător cu dizabilități admis în această cursă.

„Levi, care nu are o mână, are o ambiţie foarte mare. Nu e un sportiv venit peste noapte. Are terminate câteva competiţii grele din Europa. A terminat UTMB: Bine, nu e el printre primii sportivi, dar aleargă foarte bine. Să nu uităm că UTMB e campionatul mondial în alergarea montană. Se aleargă 160 de km cu diferenţă de nivel de 10.000 şi ceva de metri. Eu cred că nu e o problemă pentru el să termine competiţia. Problema va fi cum se va împăca cu frigul. Florentina are avantajul că trăieşte într-o zonă destul de rece şi cred că e obişnuită cu frigul. Dacă a avut inspiraţia să meargă prin zona respectivă să se antreneze şi cu sania, îi dau şi ei o şansă foarte bună. Acum, la femei, e cu semnul întrebării de fiecare dată. Prea puţine sunt Mimi Andersen. Şi anul trecut au participat câteva femei care au abadonat. Cred că doar la cursa scurtă a terminat cineva”, a spus Tibi Uşeriu pentru Timp Online.


În opinia lui, toţi participanţii au şanse egale: „Mai ales cine trece de Dawson are şansa să termine, dar asta rămne de văzut. Rezultatul cursei l-a influenţat temperatura. Cu cât temperaturile au fost mai scăzute, cu atât au terminat mai puţini concurenţi. Am văzut temperaturi de minus 62 de grade Celsius, ceea ce m-a speriat. E un val de frig cumplit în zonă. Dacă se menţin aceste temperaturi va fi o competiţie pe măsură. Eu le urez românilor succes, sper să termine cu bine şi să nu ne facă de ruşine, să scoată un timp mai bun ca al meu. Competiţia e anul acesta pe un traseu nou”.

Tibi nu exlude varianta să mai participe la Artic Ultra, însă nu anul acesta, deşi s-ar putea înscrie chiar şi în ultimul moment fiind vedeta incontestabilă a ultimelor două curse: „Cred că ar fi fain să trăiesc competiţia de pe canapea, să mă uit pe Facebook şi să-i văd pe alţii cum suferă”.

Florentina Iofcea (46 de ani) trăiește în Canada din 1995, însă în 2018 va reprezenta România în cel mai dur ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra. Are un obiectiv clar: vrea să încheie cursa pe primul loc: „Am aflat despre 6633 Arctic Ultra dintr-un mesaj pe Facebook de la mama. Atunci am citit despre Tibi Ușeriu și am fost foarte impresionată și mândră de realizarea sa. Am decis că vreau să încerc și eu, mai ales că 6633 este considerat cel mai dificil ultramaraton de pe planetă. Când l-am vazut pe Tibi așezând steagul României la linia de sosire, am decis că o să fac și eu la fel pentru femeile din România”.

Levente Polgar e primul om cu dizabilități admis la ultramaratonul Arctic Ultra 6633. El vrea să le arate tuturor că nimic nu este imposibil, că orice ne punem în minte, poate fi împlinit. La 6 ani, Levente Polgar și-a pierdut brațul drept într-un accident. Însă asta nu l-a împiedicat niciodată să facă tot ce-și dorește și să depășească de fiecare dată așteptările celor din jur și propriile limite. La 37 de ani, Levente are experiență în alergarea de cursă lungă. MARATON 7500 (100km în Munții Bucegi), UTMB 2016 (finisher la 170km), Ciucaș X3 (105km) sunt doar câteva dintre provocările pe care le-a încheiat cu brio. Povestea lui Tibi Ușeriu l-a inspirat enorm și pe Levente. ”Succesul lui m-a bucurat, la fel cum mă bucură veștile bune despre orice român care reușește să facă ceva, la fel cum sper că și eu îi voi bucura pe cei care mă vor urmări în cursă.” El spune că a vorbit deja cu Tibi și a aflat niște trucuri de la el pentru 6633, iar acum tot ce-i rămâne de făcut e să se țină de plan.

Arctic Ultra 6633 va avea startul pe 9 martie 2018 la ora 9.00. Este ediţia a 10-a, iar o mare parte din traseu va fi schimbat faţă de ediţiile precedente. Concursul a devenit cunoscut în România după cele doua ediţii consecutive câştigate de Tibi Uşeriu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS