La Policlinica Bistriţa se fac teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Holistic

Femeile care au împlinit vârsta de 25 de ani, dar nu au mai mult de 64 de ani, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, sunt aşteptate la Policlinica Bistriţa pentru testare gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin, anunţă unitatea medicală printr-un comunicat de presă.

„Spitalul Județean de Urgență Bistrița anunță continuarea, în anul 2019, a Subprogramului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeş-Papanicolaou la populaţia feminină eligibilă în regim de screening -Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018.

• Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea gratuită, prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou, a populației feminine.

• Vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul programului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeș-Papanicolaou normale.

• Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Programul se derulează prin intermediul medicilor de familie și medicilor recoltori. Medici înscriși în rețeaua de screening sunt medicii de familie din județul Bistrița-Năsăud.

Medici recoltori: Dr. Sticleț Maria; Dr. Moldovan Cornelia, Dr. Jianu Ramona Zemora.

Punct de recoltare: Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Ambulatoriul integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, str. Gării, nr. 9-11, Bistrița.

Program pentru recoltare: de luni până vineri, între orele: 8.00-10.00 și 15.00-17.00.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin. Obiectivele specifice sunt: depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament; creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. gânditorul de la Hamangia

  Singura întrebare pe care mi-o pun, oare de ce se admit la teste doar femeile care au împlinit 25 de ani? La cele sub această vârstă nu poate apărea cancerul colului uterin sau nu are relevanță acest fel de test? Ar fi bine dacă cei în drept ar clarifica această problemă, deoarece din text a rezultat și faptul că boala poate apărea și înainte de împlinirea vârstei de 25 de ani.

  (0)
  • aurel's drinks

   Cred ca aceste conditii sunt incomplete… 25 de ani minim am inteles… in alte orase sunt si alte conditiii…sunt asteptete cele ce nu au facut sex in ultimele 365 de zile.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.