”Tensiunea din societate nu trebuia să fi ajuns la acest nivel. Nu au făcut lucrul corect”

Holistic

Zgomot mare, ceață densă, fum persistent. Am urmărit cu detașare și prin lentila profesionistului mitingul și acțiunea de intervenție a jandarmilor. Fiecare vede cât vrea, cum vrea cât poate și prin prisma interesului partizan. Toți au privit, dar nu toți pot vedea și pătrunde în mecanismul complex al acțiunilor deciziilor și acțiunilor militare.

Pentru mine, întreaga acțiune seamănă cu o pictură impresionistă: fără contururi, fără tușe vizibile, un joc de umbre și lumini în fugă în toate direcțiile. Aș putea să emit opinii, dar nu sunt obișnuit cu astfel de abordări ci doar cu date și informații rezultate din analize. Am făcut parte din state majore, am condus state majore și comandamente de unități și mari unități, am parcurs succesiv etape de pregătire, exerciții de simulare și antrenamente și în consecință pot vedea prin zidurile incertitudinii, posibilului și probabilului. Cert este că a existat o structură de comandă militară pentru această activitate. Tot cert este faptul că structural și funcțional nu a fost la nivelul amenințărilor și a acoperit incomplet riscurile.

De cealaltă parte, din experiență mea de participant la mitingurile civililor nu putem aprecia că ar fi beneficiat de un centru de comandă profesionist, ci doar de o manifestare a psihologiei și dinamicii mulțimilor, definite de Gustave le Bon, Elias Canneti sau Ortega y Gasset. Deci avem în față două entități distincte care s-au manifestat, fiecare după regula lor. În general, confruntările sunt câștigate înainte de a avea loc și acest lucru bănuiesc că jandarmii îl știau mai bine decât civilii. În plus, jandarmii beneficiau de avantajul unui sistem informațional propriu și unul interinstituțional (poliție, poliție locală, SRI). A face funcțional un astfel de flux informațional necesită nu numai știință de carte, ci și arta de a le procesa și a genera o listă a informațiilor și incidentelor cronologice care să stea la baza unei decizii.

Deciziile de acest gen cer curaj și libertate de acțiune. Ce libertate decizională are fiecare structură militară și care este viteză de circulație a informației pe circuitul informațional de la confirmarea acesteia și până la decizie, sunt lucruri esențiale și dificile. La acest capitol probleme mari chiar eșecuri s-au întâmplat la case mari. Generalul american Stanley Mc Chrystal în cartea sa “Echipa de echipe – noi strategii de leadership pentru o lume complexă“ descrie tocmai calvarul pe care a trebuit să-l depășească în configurarea sistemului informațional care era total inadecvat pentru acțiunea din Irak și Afganistan, unde trebuie să controleze mulțimile și insurgenții. S-ar putea că trecerile masive în rezervă ale generalilor și coloneilor de la jandarmi să fi afectat funcționalitatea comandamentelor, potențialul de analiză și cel decizional. Este posibil ca gradul de încadrare a comandamentelor să fie deficitar sau funcțiile sensibile să nu fie încadrate. S-ar putea ca parametrii de stare, indicatorii sintetici și analitici cu care se operează la analiză stării structurilor de jandarmi să fie inadecvați, neactualizați și fără relevanță în planul acțiunii și deciziei. S-ar putea ca profilul profesional, intelectual, cultural și științific al ofițerului de jandarmi din comandamente să nu fie în concordanță cu nevoile de comandă actuale.

Poate și sistemul de pregătire de comandament și mai ales pregătirea în comun cu SRI, Poliție, poliție locală să prezinte goluri prin care să nu poată acoperi nevoile. Poate au restricții și limitări de natură logistică și financiară. Oricum, jandarmii nu au identificat centrul de greutate, punctele decisive ale mulțimii și grupurile violente, nu le-au izolat și neutralizat oportun și cu precizie chirurgicală. Ei trebuia să știe despre aceste grupuri înainte de a intra în dispozitiv și să le fi interzis accesul în mulțime. Jandarmii s-au înfruntat cu un adversar despre care nu știau nimic. Erau ca un boxer legat la ochi. Noi am văzut doar o parte din aisberg și în funcție de interesele vectorului de imagine.

Ultimul nivel de acțiune, adică jandarmul simplu, nu este relevant pentru analiza de ansamblu. Oriunde și oricând, jandarmii când ies în piețe se așteaptă să primească bolovani în cap și nicidecum flori, iar mulțimile întotdeauna ies de sub control și se manifestă violent în mod natural. Toți știm că la mitinguri părțile nu spun rugăciuni. Administrarea și managementul violenței sunt atributul exclusiv al statului. În cazul de față, violența a fost declanșată de prefectul Capitalei. Parchetul Militar nu poate ancheta numai infracțiuni, or în cazul de față avem de lucru cu fenomene și procese complexe care cer măsuri curajoase la nivel politic, ministerial și la Consiliul Suprem de Apărare. Generalii de jandarmi au primit o lovitură grea, mai usturătoare decât loviturile din piață. S-ar putea ca ei să fie parte a problemei, dar ca militar sper să fie parte a soluției. Ei trebuie să răspundă la întrebarea SUNTEȚI ÎN STARE SAU… BUNĂ ZIUA. Dar cine să le pună o astfel de întrebare? Toți vor declara că au făcut CORECT LUCRURILE, dar vedem cu toții că nu au făcut LUCRUL CORECT. Mai corect era ca tensiunea din societate să nu fi ajuns la acest nivel. Politicienii trebuie să știe că, atunci când fac apel la militari pentru detensionarea situației interne, lucrurile pot lua turnuri imprevizibile și de cele mai multe ori ireversibile (cazul 1989).

Col. (rez.) IOAN GAFTONE

Google Ads

Comentarii

 1. Balan Marius - contribuabil

  Domnule COLONEL. Ati facut o analiza de profesionist dar si de analist priceput in d-ale politicii. Spuneati ca de fiecare data jandarmii cand ies in piete se asteapta sa primeasca bolovani. La Bistrita anul trecut personal le-am inmanat garoafe albe, si ei mai departe le-au oferit doamnelor si domnisoarelor. Aici am construit cu rabdare si incredere o sincera prietenie si admiratie reciproca. Pot sa afirm cu siguranta ca in toate aceste manifestari de la respingerea ordonantei 13 incoace, JANDARMERIA locala a apreciat organizarea impecabila a acestor mitinguri. Aici s-a inteles din partea dansilor ca si ei si familiile lor sunt reprezentati oarecum si aparati de revendicarile oamenilor pasnici, si au privit aceste actiuni cu respectul cuvenit. De fiecare data la sosire si la plecare am stat de vorba cu aproape intreg dispozitivul si am multumit si am cerut si scuze in nume personal ca i-am solicitat sa stea in strada si le-am stricat ziua. Au apreciat mult aceste cuvinte. Personal multumesc JANDARMERIEI Bistrita si felicit aceasta institutie pt. felul in care s-au manifestat fata de cei iesiti in strada. Au fost cat se poate de cooperanti si moderni in gandire. Pacat de colegii dansilor din capitala care au contribuit din plin la o deteriorare grava a imaginii. Asta desigur se trage tocmai de la ministereasa lor coana Carmenuta, om fara nici o pregatire in acest sens. Iata ca daca te pune necuratul si pui fomei in structuri militare situatia se complica rau. In plan strategic si politic si social inteleg foarte bine situatia descrisa de d-vs, si nu mai are rost sa adaug si parerile mele decat asa tangential cand ne vom intalni la o poveste intamplatoare. In tot cazul MAMALIGA romaneasca fumega periculos. Cine nu are urechi si ochi sa vada isi asuma un mare esec in plan politic si DOAMNE fereste de o repetare a situatiei din 89 ca ramanem cu totii in curul gol pentru inca un CENTENAR.

  (0)
  • Stoica Marinel

   Du-te Bălane și vezi-ți de pensie, care nu știu dacă e specială sau nu, unii spun ca ai lucrat la STS-vechea Securitate și încă ai mai da cu papagalul, alții că ai probleme cu casa pe care ai construit-o fără autorizație, deci nu ai respectat legea, alții că de aia nu ies oamenii in Bistrița la proteste pt că nu vreau să vadă foști securiști. Cât despre comportamentul ireproșabil, profesionist si respondab al Jandarmeriei la Bistrița, asta e specific și in alte orașe din Ardeal, nu că ai dat tu garoafe. Pensie îndelungată, lasă-ne în pace!

   (0)
  • :^)

   ” de centenar nu suntem goi. Avem un neamt ticalos care ne dezbina „. Da o fuga pana la cartea de istorie sau pe net si mai uita-te o data cine ti-a intemeiat orasul in care locuiesti , apoi spala-te pe fata in oglinda si repeta poezia: ” noi suntem romani ortodocsi noi suntem aici pe veci stapani „, apoi mai da un mic search si compara cultura ” nemtilor ticalosi ” din Transilvania cu a romanasilor nostri ” urmasii Romei ” si mai spala-te o data pe fata si reia poezia pana incepi sa te crezi singur. Cat ne mai rabda pamantu nu stiu sincer , ca poluam aeru cu prostie mai mult decat cu noxe.

   (0)
 2. Tristan

  Însăși măritul partid PSD ar cam trebui, prin oamenii ce mai au un dram de luciditate, să-și pună niște întrebări și să încerce și niște răspunsuri, bazate pe logică și nu pe isterie, asupra a ceea ce s-a întâmplat în București, în fața sediului guvernului în 10 august.
  Cred că, la fel cum foarte mulți activiști civici au început să facă niște conexiuni între date, personaje și fapte, oameni ce, bănuiesc, nu sunt de specialitate, tot așa și mărețul partid PSD, mama noastră si tatăl nostru în același timp, cel ce este mai presus decât maica Românie, ar trebui să se gândească, prin oamenii ce-și poartă capul nu doar să nu le ploă-n gât, la personajele asociate lacheilor liderului lor maxim, de gen Codrin Ștefănescu, frații Negoiță și din clanul Firea – Pandele, ce au fost identificați printre protestatari, iar scopul prezenței lor acolo numai protestul anti-PSD nu a fost. Oare să se fi trezit în ei conștiința civică și să fi dezertat din postura de gărzi de corp ai liderilor PSD, atunci când mai sunt chemați pe la parchet sau judecătorie?
  Apoi, trebuie să afle și PSD-u cine-i și ce naiba o căutat nenea ăla în alb cu fular la gât, pe post de coordonator al acțiunilor de represiune asupra demonstranților?
  Apoi, oameni din PSD, ce-or mai fi auzit de Gustav Le Bon sau Ortega y Gasset, ar trebui să se uite numai la fotografia prefectului capitalei, madam Speranța, ca să realizeze că frumusețea asta n-are cum să fi auzit cine-s ăștia și ce vor ei, ca precis membrii PSD nu-s, ca pe urmă să realizeze că această oamă a semnat un ordin de represiune a unor manifestanți, fiind total pe din afară de capacitatea de înțelegere a ceea ce semnează.
  Apoi, cine și la ce s-a gândit prin trimiterea de jandarmi cu muniție de război la un protest civil?
  Apoi, de ce sâmbătă și duminică jandarmii erau extrem de relaxați, fără tot harnașamentul de război în dotare?
  Sunt atât de multe imagini și filmări relevante de la această tristă întâmplare, ce n-au cum a fi denaturate , iar de este cineva în stare a le pune cap la cap, va avea probe foarte solide în a dovedi incompetența și reaua credință a celor ce au acționat discreționar și absolut barbar asupra unor civili înarmați doar cu mintea, furia și dreptul lor de a se exprima prin protest.
  Și un sfat, tot pentru PSD, special pentru madam Pană: nu mai ieșiți pe rețelele de socializare cu poze de icoane atâta timp cât voi vreți să modificați tablele legii lui Moise! Discreditați doar buna credință a credincioșilor și-i cam scoateți din starea de smerenie!

  (0)
  • DORU

   Totul e foarte simplu. Diversiunea a fost creata de presedintele clubului Dinamo, d-ul Negoita, fratele primarului din sectorul 3, un lider marcant si finantator al PSD-ului, prin mobilizarea galeriei clubului, asa numitii USLASI. Ma intreb dece nu a venit galeria clubului Steaua, sustinatori la fel de virulenti. Ce nu se poate afirma cu certitudine este daca conducerea partidului, recte Dragnea, stia de acest lucru, lucru de care m-as mira ca nu ar fi aprobat actiunea.

   (0)
 3. Balan Marius - contribuabil

  Stoica Marinel esti total pe langa subiect. Romtelecomul unde am activat si pe urma firma personala nu inseamna fosta securitate. Poti sa ceri daca nu ai de lucru mai multe informatii de la cei care trebuie sa le detina. Nu sunt neam de turnator ci din contra urmas de taranisti si liberali. Casa este in regula nu te f…a grija spune unul Dabija, si este construita cu acte-n regula pe terenul mostenire nu furat ca cel de la Belina a sefului tau. Culca-te in pace !

  (0)
  • Stoica Marinel

   Numa’ am întrebat, nu am dat cu paru’, De ce te superi așa? Zice lumea că ai fi lucrat la ascultat telefoane, ce făcea STS pe vremuri, ca doar nu era Romtelecom ca acuma? Apoi, vorbește lumea că ai fi ieșit cam repede la pensie, cum altfel dacă nu de la Servicii? Casa, nu zic de teren, zice lumea că nu ar exista autorizații la casă construita in curtea vechii case pe care ai vândut-o, dar de fapt o folosești. Bravo dom’le, om descurcăreț! Talentat chiar la manipulare, ca și dragnea. Dar, mai zice lumea că de aia nu iese la proteste și nu susține actiunea cu Piața Centrală, că nu știe pentru cine lucrezi. De ce? Numa’ întreb.

   (0)
 4. Dragos Iacob

  Felicitari pentru analiza actiunilior. Conducerea dispozitivului de ordine a fost militar. Presupun ca fiecare echipa avea un sef si actiona probabil conform planului de actiune.Presupun ca planul nu a fost adaptat schimbarile situatiei de moment si a lipsit cooperarea dintre fortele care trebuia sa asigure desfasurarea mitingului.Cred ca sunt specialisti in conducerea sistemului militar al jandarmeriei si politiei, dar ei au ministri care sunt politicieni .

  (0)
 5. RABI

  Fiind departe de ţară ,de aici din SUA,Balane văd că îţi place gîlceava,eşti trist că nu a curs sânge,că nu a luat foc ţara aşa cum capii tăi şi ai acestui miting au dorit.Aţi băgat diaspora în rahat ,diasporă care se dezice de voi pentru că ea nu doreşte ruperea României şi nici venirea la putere a voastră şi a altor trădători de neam şi ţară.Doreşte o normalizare a veţii lor şi a celor rămaşi acasă.Doreşte o ţară liberă şi prosperă dar voi o gâtuiţi imediat cum cineva încearcă să facă ceva pentru ea. După ce că eşti plin de bube-n cap,mai vii şi ne intinezi viaţa.Dute domnule şi schimbă-ţi pamperşii în altă parte dacă-ţi pute totul în ţara aceasta.Mai stai pe acasă că pierd gravidele sarcinile când văd.

  (0)
 6. Zorro

  Actiunile sunt conduse de generali, nicidecum de colonei in rezerva…. Stie el ceva… dar nu a ajuns la nivelul respectiv!

  (0)
 7. bistritean

  rabi; acolo unde te afli esti un mare dobitoc. Tara nu pierde absolut nimic daca esti departe de meleagurile pe care nu le mai intelegi.

  (0)
 8. Militia pesedista

  Statul asta e condus de militia pesedista. A fost exact ca la mineriada. Jandarmeria batea pe oricine prindea. Oare sa fi fost mineri in haine de jandarmi sau securisti??? Jandarmeria a aparat cetateanul cu pulanul. Sa mergi cu mainile sus si sa-i iei bastoane peste spate si peste cap ca asa vrea jandarmul inseamna ca sunt o tara comunista. Au facut haina de jandarm de rusine. Increderea in jandarmerie este zero 0000 OOOOO ○○○○○ °°°°°°

  (0)
 9. Adrian C.

  -comentarii care nu au nici o legătură cu subiectul: urmăresc doar să-l discrediteze pe dl. Bălan (pe care eu îl cunosc doar de pe TimoOnline).
  – nu este corect ca din poziția anonimatului, să ataci un om care s-a semnat cu numele real. Este lașitate, este o luptă inegală. Tu îl poți ataca pe celălalt pentru că ști cu cine stai de vorbă, iar el, Marius Bălan, nu te poate ataca pe tine pentru că te semnezi RABI, sau cu nume fals (Ion Ionescu, Petre Petrescu, Vasile Vasilescu, sau Ion Pop).
  E ca la scrimă, când unul dintre sportivi are spadă iar celălalt luptă cu mâna goală).
  Comentarii la ceea ce a spus dl. Colonel in rezervă Gaftone? Nu îi stricați articolul cu comentarii despre oină sau astrologie!

  (0)
  • Rabinul

   A fi sau a nu fi……dar nu ca la tine Adrian C nu mai este nici un dubiu ca esti prost gramada!

   (0)
  • Adrian C.

   Eu sunt prost , dar sunt om cumsecade!
   Dar tu Rabinule ești un om rău la suflet, agresiv, plin de venin. Trebuie să te reîncarnezi de zeci de ori, să înveți din greșeli să evoluezi spiritual și peste sute de ani vei ajunge și tu la stadiul la care sunt eu!
   Fără doar și poate, tu ești un suflet nou, nu te-ai reîncarnat de foarte multe ori. Ești necopt, pe un stadiu spiritual de începātor.

   (0)
  • Adrian C. (Om Bun)

   Nu este vorba doar de dl. Bălan!
   Ați abuzat de încrederea pe care v-au arătat-o domnii Roth și Born, dl. Pop stomatologul, dl. Chereji, dl. Florian, dl Bojor, etc.
   Nu mai pot oamenii să scrie comentarii pe TimpOnline și să se semneze cu numele real, că vin unii anonimi ca @Rabinul și le trădează încrederea pe care aceștia le-au arătat-o!

   (0)
 10. Balan Marius -ecologist PV

  Stima si respect draga ADRIAN C ! Din pacate multi dintre noi sunt lipsiti de curajul raspunderii si demnitatii umane. Sunt ferm convins ca cei care jicnesc in anonimat contribuie din plin la raul general instalat. Ei au o fixatie simpla de oameni frustrati si stau la cotitura sa improaste pe fratele de langa el. Nu sunt nici macar dusi la biserica si nu au nimic comun cu ceea ce se cere intr-o societate democratica. Si pt. ei au murit peste 1000 de eroi in 89 ca sa putem sa ne exprimam liberi. Trist este ca in memoria acestor confrati , unii nu le respecta ultima dorinta inainte de a inchide ochii. acesti ultrasi ascunsi si care practica aceasta forma mascata a violentei scrise au uitat pt ce s-a varsat sange pe strazi.Ei nu au nimic in comun cu democratia si libertatea .

  (0)
 11. TOTI BATETI TOBA ....GRATIS!!!

  ce analize va trebuie sand se vede clar ca TARA NU MERGE IN DIRECTIA BUNA….!!!
  TREBUIE SCHIMBAT CAT MAI REPEDE pana nu cumpara pe toata tara….
  jumate din tara e cumparata prin salarii…pensii…smecherii…contracte…pretenii…
  restul …stam si ne uitam cum muncim degeaba!!!
  CUM P…LA MEA UNUL CARE STA TOATA ZIUA LA STAT PE UN SALARIU MAI MARE DECAT MINE CARE MUNCESC LA PRIVAT …?
  si culmea…are salariul facut din impoziotarea muncii mele!!!
  si o sa iaba si pensia!
  atunci pentru ce …p…ula …mea mai stam in tara asta de cacat?
  sa ma sfideze GRAGNEA PE FATA?
  POT DA …M…UIE….. CU POMPA …DE BICILETA LA TOT PESEDEUL!!!

  (0)
 12. RABI

  BISTRITEAN,tu nu eşti bistriţean cum nu sânt eu american ,român ….nici atât,dar dobitoc eşti,aşa cum de fapt spui mai sus.Sânt convins că eşti un pierde vară care nu ai făcut nimic pentru această ţară.Când o să ai şi tu 50 (cinci zeci ) de ani în slujba acestei ţări atunci poţi să staide vorbă cu mine.Oricum românii din SUA cu care am stat de vorbă dezavuează porcăriile pe care le faceţi voi, care pupaţi bocancul străinului care stă pe gâtul românilor şi al României la fel cum au făcut-o toţi trădătorii de neam şi ţară.Ciosvărta care ţi-o aruncă prin gard aceşti otrăvitori o să-ţi stea în gât şi ţie şi matusalemului cu mustaţă de şoarece opărit.Hai sictir că tot e la modă cu adresările academice pe care le trimite-ţi în eter.

  (0)
 13. romania este doar o afacere de partid

  Daca la stat se maresc salariile asa doar de dragul de a marii si a avea electorat iar cei de la privat au salarii de mizerie normal ca apare si scandalul. L a stat daca vrei sa te angajezi trebuie sa faci parte din partidul de guvernamant si iti trebuie pile si relatii. Peste tot sunt doar pile, cumetri si nepotisme. La casa de pensii nu intri decat daca ai fi fica fostului director, pentru ca daca era inca in functie nu o putea angaja ca era prea la vedere. Deci asta e statul roman, boieri, baroni de instituti, si pupincuristi care toti sunt o cloaca.

  (0)
 14. Balan Marius - contribuabil

  Stoica Marinel; din nou vorbesti prostii si doar afisezi niste pareri fara baza a cunoasterii. Am fost primul bistritean cu lipsa de modestie spun asta, care am pornit tavalugul nemultumirilor cu proiectul PIATA CENTRALA. Unde ai fost tu cand toata presa a relatat asta ? Din 2015 am luat pozitie in CL si sub alte forme. Nu te-am vazut strangand miile de semnaturi prin parc impotriva magariilor administratiei. Doi oameni eu si bistriteanul VASILE MAN , om de mare caracter am strans intr-o saptamana 1370 semnaturi direct pe tabele si am stat de vorba cu tot atatia oameni. Cu aceasta ocazie am constatat exact inversul afirmatiilor tale. Lor le pasa deocamdata in forma aceasta, trecandu-se fara sovaire pe tabele. Si pe aplicatia online s-au strans 4.000 semnaturi. Ce vrei mai mult ? Fa tu daca ai constiinta mai inalta si esti mai destept.Au fost 20-30 de persoane si in Piata la chemarea noastra si inca 80 la o dezbatere iarna trecuta pt. bugetul orasului. Ei nu mai vin la sedintele si dezbaterile organizate in primarie din scarba fata de aceasta administratie. Din pacate vreo 10 cetateni au mai ramas cu constiinta in acest oras, de a se implica si a cere socoteala ce fac alesii cu banii publici. Tocmai de aceea merg lucrurile intr-o directie gresita din lipsa de reactie a unor oameni ca tine si care sunt total dezinformati. Administratia mizeaza pe aceste aspecte si isi fac de cap fiind autoritari, obedienti si aroganti.

  (0)
  • Împinge tava la PCR

   Acești 10 cetățeni de care pomenești, puteau fi văzuți la cantina partidului în anii 80, absolvenți de Stefan Ghiorghiu fiind „vegheau” ca populația să nu gândească.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.