Teleschi pentru o pârtie mai mult închisă. Cât costă moftul municipalității

Holistic

În iarna cu cea mai multă zăpadă din ultimii ani, Pârtia Cocoș a stat mai mult închisă decât deschisă, dar a continuat să înghită bani de la bugetul local. Lucrurile însă sunt departe de a se fi încheiat. Comportându-se ca și cum pârtia a fost plină zi de zi și extrem de aglomerată, Primăria Bistrița continuă să aloce alți bani pentru ca să suplimenteze dotările cu o instalație de teleschi în valoare de 1,8 milioane de lei.

Se va putea întâmpla acest lucru dacă și consilierii locali vor fi de acord cu propunerea primarului Ovidiu Crețu, subiectul urmând să fie discutat înm ședința din 31 ianuarie 2019.

Iată cum își justifică primarul ideea:

”Având în vedere solicitările schiorilor începători, care nu pot să practice schiul pe întreaga suprafață a pârtiei datorită pantei mari din primii 300 de metri ai pârtiei, precum și ținând cont de particularitățile pârtiei de schi, pe ultimul tronson de 500 de metri, s-a studiat suplimentarea capacității de transport a persoanelor prin instalarea unei instalații tip schi-lift”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit municipalității, se va realiza un schi-lift monocablu cu mers unidirecțional la care vehiculele sunt sub forma de dispozitive de tractare cuplate permanent la cablul purtător -tractor. Antrenarea și comanda instalației se va realiza din stația inferioară la cota de 419,50 m, iar întoarcerea cablului purtător se va face în zona lacului de acumulare la cota de 445,80 m. Instalația de schi lift va avea o lungime de 298 m.

”Se propune realizarea unei instalaţii de transport persoane pe cablu, tip teleschi, prevăzută cu o staţie de plecare şi o staţie de întoarcere, precum şi 3 stâlpi intermediari pe care va fi susţinut cablul portant. Prin realizarea acestei instalații de transport persoane cu o capacitate de circa 1.200 de persoane se asigura o afluență mai mare a schiorilor pe pârtie și permite schiorilor începători practicarea în bune condiții a sporturilor de iarnă, precum și reducerea timpilor de așteptare la instalația de telescaun de 4 locuri”, se arată în proiectul inițiat de primarul Ovidiu Crețu.

Iată și costurile acestei noi investiții pe care vrea să o facă Primăria:

Reamintim că, potrivit viceprimarului Cristian Niculae, alți 400.000 de euro vor fi investiți în cumpărarea de tunuri pentru făcut zăpadă artificială.

”Am găsit o ofertă bună, rezonabilă pentru un teleschi de 200 și ceva de metri undeva la 70.000-80.000 de euro. Oferta pentru echipamente și asistență la montaj este sub 60.000 de euro, dar diferența cu turnare sâmburi de beton și toate celelalte va mai ridica prețul”, a spus primarul Ovidiu Crețu în februarie 2018 .

Potrivit proiectului de hotărâre propus de primar, investiția se ridică la peste 376.000 de euro.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Imnul Pârtiei Cocoș

  Ninge, în Kamceatka primăria rusă
  Proiectează pârtii pe Dealul Cocoș,
  Struților pe schiuri, Bistriță supusă,
  Han-Tătarul astăzi ne va fi strămoș.
  *
  Ninge fain, pe Cocoș
  Tunurile scot din coș
  Mii de tone de zăpadă.
  Ninge fain, doar un moș
  Face zilnic alt reproș
  Ploii care stă să cadă.
  *
  Ninge, în Kamceatka este tot mai frig,
  Struților pe schiuri, Sfântă Bobotează,
  Când urcați la tunuri vin cu voi să strig:
  Bistriță supusă, mergi la vot, contează!
  *
  Ninge fain, pe Cocoș
  Tunurile scot din coș
  Mii de tone de zăpadă.
  Ninge fain, doar un moș
  Face zilnic alt reproș
  Ploii care stă să cadă.

  (9)
  • IPC - Kamceatka

   Reprezintă Bistrița pesedistă, supusă și noneuropeană. Primăria rusă – înseamnă… chiar, oare ce mai înseamnă și asta? Mă poate ajuta cineva?

   (3)
  • IPC - Han-Tătarul

   Cine este Han-Tătarul? Un Genghis Han local sau național? Cine are suflet de stepă la Bistrița? Cine taie și tunde arborii la rând, până la epuizare? Oare toți suntem doar niște struți pe moșia mongolă a lui tatu-său?

   (4)
  • IPC - Frigul

   În Kamceatka este tot mai frig. Adică focurile îngheață în sobe, casele fac brumă pe pereți și oamenii țurțuri. Pesediștii se găvozdesc toți prin birourile lor iar bistrițenilor le dârdâie dinții din gură numai la gândul că cine știe ce-o să le mai coacă tătânele lor întors recent din țările calde.

   (8)
 2. IPC - Costurile

  Se vorbește de costul pârtiei, de sumele mari de bani împrumutate în numele bistrițenilor, se avansează cifrele. Se mai vorbește și de salariul exorbitant, autopropus al primarului. Presa locală și națională publică sumele. Așa, și? Morala o găsiți singuri în cunoscuta fabulă a lui Topârceanu: Bivol mare și puternic, gospodar cu greutate, poartă Bistrița în spate.

  (13)
 3. Ovidiu Florean

  Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul . Primarul Cretu tot insista sa mai cheltuie bani cu partia asta . In sezonul asta s-a schiat 8 zile si dupa cum arata prognoza meteo , vremea se incalzeste deci s-ar putea sa fie gata sezonul . Oamenii astia nu au simtul masurii , arunca banii publici pe investitii fara nici o noima , de parca banii astia ar fi cazut din cer . E vorba de imprumuturi , de taxe si impozite si nu-ti poti permite sa faci combinatii si manevre cu acesti bani . Rog DNA-ul sa se autosesizeze , pentru ca sunt prea multe interese oculte aici si s-a depasit orice limita de rezonabilitate .

  (21)
  • Portocală

   Toată lumea știe că DNA e în subordinea SRI, să înțeleg că dai ordin să se fabrice un dosar?

   (-13)
  • veveritza

   si cam ce naiba ar trebui sa fabrice?
   faptele sunt mai mult decat evidente, taranul sef însusi a declarat cu gurita lui ca proiectul e gresit.
   pai si atunci cum justifica el spartul a peste 7 milioane de euro pe un proiect gresit?!?
   si are de gând sa mai bage bani cu toate ca stie ca totul a pornit de la un proiect gresit.
   tie daca nu-ti iese o ciorba ca ai pus prea multa sare de la început, mai tot continui sa o dregi, crezi ca la final o sa o poti mânca, o sa fie comestibila?

   (13)
 4. Cetatean

  Aroganta liderilor politici depaseste orice masura. Nicolicea, Ciordache, Mitraliera, Livache Cretu, Moldovan si lista este foarte lunga! E rupta legatura cu poporul, cand l-ati vazut ultima data pe Cretu sa bata la pas cartierele sau orasul! Peste tot e rezultatul bataii de joc a administratiei fata de cetatean!

  (15)
 5. Mihai

  Dupa prostul sau obicei Cretu pune carul inaintea boilor. Dar e bine si asa daca in sfarsit i-a dat Dumnezeu gandul bun. De milti ani i se spune ca pe partie trebuia in primul rand un teleschi, pentru ca in Bistrita sunt foarte multi incepatori sau unii care vor sa invete. Partea de sus este mult prea dificila pentru incepatori, care o rad si e foarte greu de intratinut zapada. In plus, un teleschi pe portiunea de jos, unde s-ar putea mentine mai mult timp zapada, avand un consum mic raportat la telescaun, si neavand nevoie de un personal numeros pentru expluatare, poate fi pornit si oprit de cate ori este nevoie, chiar daca pe partie nu sunt foarte multi schiori. Acu sa vedem daca se apuca de el la primavera sau iar incepe lucrarile in pragul iernii asa cum a facut cu lacul.

  (-3)
 6. Lucia

  Dacă i-ar păsa de copiii și tinerii bistrițeni, ar face terenuri de tenis, de volei, de baschet etc. Ar fi utilizabile 8-9 luni pe an. Dar îi pasă doar de ideile lui fixe. Chiar nu mai sunt în administrația locală orășeni care să iubească urbea ăsta și să dorească o dezvoltare adevărată a Bistriței?

  (30)
  • veveritza

   îmi amintesc ca sala de sport de la liceul mecanic arata exact ca în 1990, stiu asta pentru ca acolo facea copilul meu tenis mai ales iarna când terenurile descoperite erau impracticabile.
   zugraveala si podelele (rupte pe alocuri) sunt de pe vremea lui Ceausescu.
   primaria câstiga însa bani frumosi din închirierea acestor sali de sport pentru activitati în afara orelor de curs, fara ca sa investeasca nici macar un leu.
   poate ca ar fi interesanta o ancheta jurnalistica care sa stabileasca ce se întâmpla cu banii câstigati din aceste chirii.

   (7)
 7. Certificat fiscal

  Daca vreti sa aflati cat costa un Certificat fiscal pe persoana juridica va informez ca el costa 35 de lei.
  Certificatul fiscal este un document A4 eliberat automat de un program cumparat din banii mei platiti ca si impozite anterioare.
  Totodata pot spune ca taxa Certificatului fiscal este o taxa incasat ca su surplux bugetului deja propus de municipalitate, adica doamna angajata pentru a apasa pe doua taste are deja salariul platit din alte taxe .
  Concluzia: Primaria practica o tehnica numita de juristi FURT LA DRUMUL MARE asupra proprilor cetateni.
  Cu BANI orice curva e gospodina.
  CU BANI IN BUZUNAR ORICE PROST SE CREDE DESTEPT

  (18)
 8. Baba Novac

  Din pacate, partia nu este a lu’ Cretu, e a Bistritei!!!
  Ci va veni primar tot va avea aceasta investitie legata de picioare ca o piatra de moara.
  Daca nu o considera asa atunci ce va face cu ea?!
  Sa nu o folosesti, la ce naiba s-au bagat bani in ea! Daca o folosesti, e ca si acum, 1-2 saptamani pe an si costuri …ho-hoooo…
  Teleschi….poate ca trebuie, nu stiu…..dar de ce atata graba cand vezi ca nici investitiia prea mare de pana acum nu produce?
  Nu poti vorbi de un buget corect al primariei fundamentat cu asemenea cheltuieli. E absurd sa mai spui ca ai performanta….Eu, sincer, consider sfidarea cetatenilor Bistritei cu asemenea actiuni.
  Consider si consiliul local partea a acestei gandiri gresite.
  Angajatii….astia ce naiba sa faca… daca asa li se comanda sa faca?! Si asa fac prost ceea ce fac….

  (8)
 9. Balan Marius - contribuabil

  Ca si cetatean onest si bun contribuabil rog DNA-ul si CURTEA de CONTURI sa isi faca datoria . Asta daca mai au chef si mai functioneaza .Banii bistritenilor sunt batjocoriti.

  (18)
 10. Rebrișoreanul

  Bineînțeles că nu puteau lipsi la rubrica comentarii, frustratul Florean și irecuperabilul Bălan. Mă mir că n-au deschis ei lista, de obicei fac asta înainte de a se spăla dimineața pe dinți!

  (-29)
  • Bistrițean

   Spre deosebire de Rebrișoara unde nici nu trebuie să te speli pe dinți. Cum, nu știați? La Rebrișoara îți treci doar ața de spăcmă printre cioate, iar dacă nu ai ață de spăcmă sunt foarte buni și iriocii cu care tai în plan vertical, coleșa. Poftă bună!

   (12)
  • Alt bistrițean

   Despre cicicar am auzit că-i zgârcit. Am zis însă la început, hai, domnule, că prin Bistrița circulă tot felul de zvonuri dubioase și nu trebuie să le bagi pe toate în seamă. Dar să nu-ți cumperi tu pastă de dinți, asta chiar că le întrece pe toate. Gândiți-vă puțin, costă numai 4 lei tubul. Cici, nu?

   (3)
 11. Tiberius Camaras

  Unde sunt terenurile de sport gratuite unde se adunau copiii si tinerii acum 20 de ani? Toate au fost distruse sau li s-schimbat întrebuințarea încălcându-se legea sporturilor. Vezi terenul de lângă Metropolis sau cel pe care funcționează un supermarket in parc. Sunt si alte exemple si ar trebui începută o ancheta in acest sens. Astăzi , toate terenurile sunt private si trebuie plătite. Dacă nu ai terenuri de sport gratuite pentru tineri nu ai cum sa-i atragi spre sport! Cât despre terenul pentru skateri a rămas o promisiune neonorata, așa cum am prevazut. Elevii si tinerii sunt buni sa concerteze, sa facă lucrări de arta si sa asiste la manifestări organizate de primărie! Cât despre banii investiți in pârtie , o sa dea cineva, cândva, socoteala pentru asta!

  (16)
  • @tibi

   niciodata
   nimeni nu va da socoteala
   atata timp CAT ESTE LA GUVERNARE UN PARTID CARE ITI GARANTEAZA LIBERTATEA CHIAR DACA FACI ILEGALITATI ATUNCI TOTUL E FRUMOS IN ROMANIA!

   (8)
  • Școala bistrițeană

   Unde sunt terenurile Liceului Agricol de pe deal? Acolo urmau să facă elevii practica de specialitate pe utilajele furnizate școlilor din România de către Programul PHARE. Are cineva un răspuns? Vreun director? Vreun inspector? Cineva de la județ ori de la primărie plătit onorabil ca să slujească uneori și comunitatea?

   (7)
 12. Noi

  Daca si DNA-ul inchide ochii,, iar SRI doarme, normal ca acest cretin face totul pe dos, numa sa demonstreze ca el face ce-i taie capul!
  Daca institutiile responsabile si-ar face treaba asa cum trebuie clar nu s-ar fi ajuns aici….. dar asta e tara de cacat si fiecare face ce vrea scula lui… pacat!

  (6)
  • România în plus

   Instituțiile de care pomenești alcătuiesc STATUL PARALEL sau CIUMA NEAGRĂ și se ocupă cu poliția politică și participă activ la distrugerea României.

   (-8)
  • Bistrița votează PLUS

   Tu crezi că toți bistrițenii sunt spălați pe creier ca și tine? De la Bistrița se vede doar un singur lucru: PSD-ul este paralel și cu țara și cu orașul. Să luăm ca exemplu pârtia, perpendiculară la ploaie și paralelă cu zăpada.

   (7)
 13. primarelu

  Anunt de ultima ora de la meteorologi. Pesedeii si sustinatorii lor pot schia saptamana viitoare fara schi , chiar gratis. Pe PLOAIE !

  (8)
 14. gânditorul de la Hamangia

  Mai zilele trecute am făcut un apel către Primărie să ”turnăm apă curată în pahar”, adică să ni se dea o socoteală reală și adevărată asupra sumei ridicată ca împrumut de la bancă/bănci în numele contribuabililor. Să ni se prezinte la eurocenți pe ce a fost cheltuită fiecare sumă, ce sumă s-a restituit ca rată scadentă și ce sumă mai este de restituit, dar primăria ”tace chitic”, cu gândul că va face uitată această cerere a contribuabililor, că n-au nici o obligație în acest sens. Dar le spun pe șleau că se-nșeală, dacă nu vor prezenta acest bilanț și consilierii vor aproba o nouă cheltuială propusă pentru data de 31.01.2019 vom cere oficial o expertiză contabilă care să elucideze totul în legătură cu aceste sume provenite din împrumut, iar dacă se vor constata nereguli vor răspunde și consilierii solidar cu cei din primărie care au obligații în acest sens. Poate se vor gândi de câteva ori înainte de a lua o decizie. Să se știe că nu administrează ”un sat fără câini”, ci averea unui municipiu!!! Sper că de data aceasta nu-și vor mai blegi urechile și vor da un răspuns apelului făcut înainte de ședința din data de 31 ianuarie 2019 și vor decide în consecință!!!

  (5)
 15. Ioan Peteleu

  Problema este că acest moft nu este al municipalității ci al unui singur personaj numit Ovidiu Teodor Crețu, primarul, care are o agendă total paralelă și defazată cu cea a nevoilor reale ale orașului. Ceilalți de pe lângă el, doar îi cântă în strună și îi indeplinesc poftele. Marea problemă este că toate aceste mofturi (și cele care s-au înfăptuit și cele care se vor îndeplini) ne costă pe toți. Chiar foarte mult.

  (10)
 16. psdistdemic

  Poate dacă ar fi băgat banii în asfalt nu era mai bine? E o adevărată aventura să mergi pe traseul : Decebal, Andrei Mureșanu, Năsăudului și General Grigore Bălan… Nu, noi vrem pârtie…

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.