Cultură

Tabăra internaţională de fotografie, la ediţia a 12-a, cu provocări inedite pentru participanţi

Tabăra internaţională de fotografie „Şcoala de la Bistriţa”, organizată de Francisc Mraz şi de Fundaţia Culturală Societatea de Concerte, a ajuns la ediţia a 12-a. Fotografi din ţară şi străinătate, 24 la număr, vor căuta expresivitatea umană cu tot ce presupune ea: frumuseţe sau apăsare. În periplul lor, fotografii vor face un efort de inventariere a cimitirelor evreieşti, 80 la număr.

Tabăra a debutat la începutul săptămânii şi a continuat, marţi, cu vernisajul a trei expoziţii ale artiştilor participanţi: „Expoziţie anul 2011″, ce cuprinde lucrări ale participanţilor ediţia trecută a taberei,” Istanbul 2012″, ce cuprinde lucrări realizate în tabăra de la Istanbul – Turcia şi „La jumătatea anului 2012”, ce cuprinde lucrări realizate în cadrul Şcolii de Poetică Fotografică Francisc Mraz.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte, Gavril Ţărmure, managerul taberei a făcut o trecere în revistă, pentru publicaţia noastră, a ediţiilor precedente.


„Tabăra internaţională de fotografie Şcoala de la Bistriţa se găseşte deja la a XII-a ediţie. A început ca un fel de joc, ca o încercare. Participanţii erau la nivelul de începători, dar Francisc Mraz, care a fost coordonatorul ei încă de la prima ediţie, a încercat să explice participanţilor ce înseamnă o fotografie, cum trebuie să priveşti, ce trebuie să vezi. Au ieşit câteva fotografii foarte inspirate şi apoi, începând cu ediţia a doua, am invitat fotografi de foarte serioasă forţă şi expresivitate. Aşa că, pe parcursul anilor, au participat în aceste tabere fotografi dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi. De asemenea, au venit şi fotografi din Ungaria. Au venit apoi fotografi din Serbia, Bosnia, Macedonia, Portugalia, Franţa, Austria, Ucraina. Tabăra a căpătat un caracter internaţional, iar consistenţa în ce priveşte calitatea a crescut de la o ediţia la alta. În general, în această tabără, am monografiat oarecum judeţul Bistriţa-Năsăud, dar nu în plan peisagistic şi nici în cel de documentare arhitecturală. Obiectul principal de observaţie al fotografilor a fost omul sau ţăranul care a mai rămas în sate enclavizate sau mai izolate de civilizaţia agresivă şi atotcuprinzătoare. Omul în expresivitatea lui, în frumuseţea lui, cu gândurile sau cu apăsarea care o poartă zi de zi a fost subiectul fotografiilor”, a spus Gavril Ţărmure.

Fotografiile realizate de artişti au putut fi admirate în expoziţii care au făcut turul României, oprindu-se în mai multe oraşe din ţară, dar şi din Europa.

„Am colaborat cu Institutul Cultural Român şi am organizat expoziţii de fotografie la Bruxelles, paris, Madrid, Lisabona, Londra şi în Grecia. Am mai fost la Zagreb, la Chişinău, la Budapesta. Fotografiile au fost văzute de un public numeros”, a spus Gavril Ţărmure.

Anul acesta, participanţii la tabără au o misiune în plus. „Le-am mai cerut să facă, dacă se poate, o monografiere a cimitirelor evreieşti, dacă se poate să fotografieze toate pietrele funerare. Avem 80 de cimitire în judeţ din cele 800 câte sunt în România. Au fost mulţi evrei în zona noastră şi cred că ar avea şi valoare istorică, şi documentară şi morală acest efort în plus faţă de celelalte ediţii”, a declarat Gavril Ţărmure.

Francisc Mraz,e fondatorul Şcolii de poetică fotografică înfiinţată în cadrul Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte, le-a spus participanţilor care este provocarea ediţiei 2012. Timp de câteva ore, şapte sau opt voluntari, se vor scufunda în nămolul de la Sărata şi vor înregistra lucrurile cu sens care le vor trece prin cap. Maximele momentului vor fi apoi fragmentate, iar fiecare participant la tabără va trebui să ilustreze, fotografic, folosind principiul contrastului o anumită bucată de gândire. Toată lumea a primit cu aplauze ideea pe care vor încerca să o pună în practică până în 25 august când se va încheia ediţia din acest an.

Proiectul este organizat cu sprijinul AFCN şi al Primăriei municipiului Bistriţa. Parteneri sunt Extensia Bistriţa a UBB şi Fundaţia RAAL.

Cristiana Sabău

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS