Supărare la Ilva Mică după ce prietenia cu Barby a fost celebrată cu excursioniști aleși ”pe sprânceană”

Holistic

(FOTO) O delegație din comuna Ilva Mică s-a aflat timp de câteva zile în Franța pentru a celebra 30 de ani de prietenie cu Barby, o comună cu peste 3000 de locuitori, situată în departamentul Savoie din sud-estul Franței, cu care s-a înfrățit încă din 1990. S-a întâmplat după ce în urmă cu aproape trei decenii, francezii au venit prima oară în Ilva Mică cu 3000 de euro pe care i-au donat ilvenilor să construiască o fântână pentru ca elevii de la Şcoala nr. 2 să aibă apă potabilă şi cu care să se spele pe mâini.

”La început, adunau ei câte un euro, doi euro, strângeau în total câte 3000 şi îi donau comunităţii noastre. Prima oară ne-au cerut să facem o fântână la Şcoala nr. 2. Chiar dacă apa nu a fost potanbilă, am reuşit să punem un purificator. Era vorba de o donaţie de 10.000 de lei, dar la vremea respectivă, prin 2004-2005, ni s-a părut mult”, a povestit pentru Timp Online primarul Aurel Horea. El nu se afla atunci în fruntea comunităţii, dar a aflat toate aceste lucruri din documentele primăriei. Doi primari care au condus Ilva Mică înaintea sa au avut grijă să păstreze relaţia cu francezii din Barby, numele localităţii franceze fiind trecut pe tabla de la intrare.

„În 2015 ne-au adus iar 3000 de euro că nu ştiau ce am mai făcut între timp, aşa că i-au donat la grădiniţă să cumpere domnul director jucării şi ce mai avea nevoie. Au zis că trebuie să trecem la alt nivel de colaborare fiindcă avem instituţii care arată mai bine ca ale lor. Le-am arătat şi ce proiecte mai avem şi au spus: Nu se poate!”, a spus primarul Aurel Horea.

Pe pagina de Facebook Barby-Ilva Mică, creată special pentru prietenia celor două localităţi, francezii postează adesea, cu mândrie, fotografii din Ilva Mică, încântaţi de ce au reuşit să facă prietenii lor români.

La împlinirea a 30 de ani de prietenie cu Ilva Mică, francezii au organizat un eveniment în țara lor la care i-au invitat și pe români.

Timp de trei zile, delegația din Ilva Mică, condusă de primarul Aurel Horea, a avut parte de o primire oficială, dar și de un program variat.


Nu toată lumea a fost însă încântată când a văzut fotografiile postate pe Facebook.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Popescu Anamaria

  Precizări : funcţionarii primăriei au fost la serviciu şi nu au participat la vizita oficială. Delegaţia oficială a fost formată din executiv şi o parte din consilierii locali, restul persoanelor au achitat contravaloarea deplasării. Poate se micşorează “supărarea mare” a respectivei

  (-5)
  • Un ilvean

   Cu siguranta si alte persoane isi achitau excursia daca erau anuntate!! dar aici nici macar persoana care a fost presedinte de asociatie timp de ani de zile nu a fost invitat,a mers pe cont propriu intradevar !!

   (9)
 2. Consilier local Ilva Mica

  Vad in poza primarul,vicele,preotul,dar si unii care au doar calitatea de prieten si votant al primarului,chiar daca nevestele se ascund in poza.Cred ca normal era daca a plecat primarul ,macar cel care-i tine locul ,vicele sa fi ramas,ca har domnului primesc lunar zeci de milioane fiecare.Vad si consilieri locali insotiti de neveste,oare acestea si-au platit deplasarea? eu cred ca nu.Pentru o transparenta cheltuire a banului public este obligatoriu ca la intoarcere primarul sa publice lista si calitatea tuturor celor prezenti,cati bani s-au cheltuit din bugetul local,daca aceasta suma a fost prevazuta in buget si daca a existat aprobarea in CL a listei cu excursionisti.Daca acest lucru nu se va intampla voi cere oficial o verificare a Curtii de Conturi.

  (19)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.