Actualitate

De ce sunt obligaţi pomicultorii din judeţ să facă anul acesta mai mult suc de mere

(FOTO) Toamna a fost foarte bogată în mere. Producţia mare a făcut ca vânzările să scadă, iar preţurile să fie şi ele mici mai ales la merele pentru industrializare care se vând anul acesta chiar şi cu 25 de bani kilogramul. În aceste condiţii, mulţi dintre pomicultorii din Bistriţa-Năsăud s-au văzut nevoiţi să prelucreze fructele şi să facă din ele fie suc de mere, fie ţuică.

Ferma Pombis este unul dintre cei mai mari producători de fructe din judeţ care are şi o fabrică de sucuri. Managerul companiei, Aurel Onigaş, a spus că 2018 este, din punctul său de vedere, un an atipic.


 

„Sunt multe mere, dar nu avem cui le vinde. E un blocaj acum pe piaţă. Se vând volume foarte mici. Producţia e chiar bună, chiar calitativ. Preţul e bun, dar nu prea cumpără lumea. Noi vindem în hipermarketuri, dar acum, în această perioadă în care sunt şi struguri, merele nu se prea cumpără. Facem în continuare sucul de mere pentru că, având foarte multe mere, trebuie să le valorificăm cumva, însă preţul la mere de industrie este dezastruos, undeva la 25 de bani pe kilogram. Interesul pentru suc de mere natural a mai crescut. Deşi suntem în hipermarketuri 15-16 furnizori, volumul nu a scăzut şi asta înseamnă că a crescut consumul din moment ce nu ne-au scăzut vânzările şi furnizori sunt de 5-6 ori mai mulţi. Consumul e în creştere, ceea ce e bine fiindcă e un produs sănătos şi de-al nostru. Ar fi bine ca la restaurante, la terase să fie suc de mere, dar, în afară de Restaurantul Bistriţa, nimeni nu ne-a cerut suc. O sticlă de 0,275 l o vindem cu doi lei, dar am putea şi cu 1,8 lei. Eu zic că nu e scump. E mentalitatea, educaţia”, a spus Aurel Onigaş.

Anul acesta, firma Pombis a făcut suc de mere şi din mere din soiuri vechi, cum ar Parmen şi Pătul, aroma acestuia fiind una excepţională.

Suc de mere a decis să facă şi familia lui Ciurdărean Ardelean care deţine livezi, însă pe suprafeţe mai mici: „Suc facem pentru casă, pentru noi, îl mai vindem la prieteni şi la vecini. Folosim soiuri de mere mai acrişoare că aşa le place tuturor, să nu fie foarte dulce. E primul an în care facem. Avem o maşină cu presă, pasteurizare. Suntem obligaţi fiindcă nu avem ce face cu merele. O sticlă de 2 litri costă 14 lei, nu punem niciun conservant. Mai facem suc, mai facem ţuică, compot de mere”.

La Toamna bistriţeană, producătorii vând merele cu preţuri între 2 şi 3 lei kilogramul, iar sucurile cu preţuri între trei şi 6 lei litrul.

Potrivit specialiştilor, sucul de mere aduce numai beneficii pentru sănătate întrucât merele sunt o foarte bună sursă de antioxidanți foarte necesari sistemului cardio-vascular. Un important beneficiu al sucului de mere este acela că echilibrează nivelul colesterolului din sânge.

Sucul de mere conține vitamina C, fier și boron într-o combinație apoape perfectă pentru menținerea sănătății sistemului osos. Conținutul crescut de vitamină C face că sucul de mere să poată fi considerat unul dintre principalii aliați în prevenirea afecțiunilor specifice sezonului rece.

Datorită conținutului de flavanoizi și de acid fenolic, sucul de mere este una dintre cele mai bune modalități prin care poate fi prevenit cancerul. În plus, persoanele care consumă mere destul de des dispun de o capacitate pulmonară crescută, nu suferă de constipaţie şi îşi menţin sănătatea ochilor. Sucul de mere oferă numeroase beneficii asupra frumuseții pielii și părului. Merele sunt folosite într-o multitudine de remedii naturale pentru a trata afecțiunile pielii precum inflamațiile, cearcănele și ridurile, iar aplicarea sucului de mere pe scalp poate preveni anumite afecțiuni precum mătreața.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS