Stațiunea Colibița, cu lacul golit parțial. Imagini inedite filmate cu drona (VIDEO)

Holistic

Lacul de acumulare de la Colibița are tot mai puțină apă, iar imaginile surprinse cu drona arată un peisaj de-a dreptul surprinzător. Pe fundul lacului apar numeroase construcții din beton care seamănă cu niște ruine scoase la iveală de un șantier arheologic.

Colibita cu mai putina apa!

Publiée par Bask Marius sur Samedi 9 février 2019

În toamna trecută, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa preciza că pentru realizarea lucrărilor aferente proiectului ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița” este necesară golirea parțială a lacului: ”Conform condiţiilor tehnice şi restricţiilor de mediu, golirea parţială a lacului se va realiza într-un termen de aproximativ şase luni. Lucrările de reabilitare se vor realiza sub protecţia batardoului, existent încă de la construcţia barajului. Astfel, se va asigura un nivel al lacului suficient pentru susţinerea biotopului. Similar procedurii de golire parţială, umplerea lacului se va realiza gradual, în funcţie de condiţiile hidrologice”. Aici detalii.  

Ministerul Apelor şi Pădurilor va derula proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu suma de 27,8 milioane euro. Proiectul constă în realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiilor, a echipamentelor hidroelectromecanice, a instalaţiilor aferente acumulării și a barajului Colibița, dar totodată prevede și amenajarea râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibița până la confluenţa cu râul Şieu.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. VASILE

  1. Foarte bine ca s-a inceput in sfarsit aceasta lucrare de care se vorbeste de ani buni.Probabil ca in aceasta circumstanta se va rezolva si centura inelara in jurul lacului,drumul public ,astfel ca turistii care vin sa aiba acces nelimitat la lac si sa nu depinda de bunavointa domnului Corutiu ,Hangan etc.
  2. Apa potabila din municipiul Bistrita si o parte considerabila din judet.Cred ca putini oameni stiu ca apa de la robinetul lor este pompata din raul Bistrita ,dupa ce raul a colectat toate gunoaiele de la Colibita pana la vechea cascada unde in anii 60 ,70 era loc de promenada si scalda pentru bistriteni.
  3. Tot putini cetateni ( fac o paralela ) cunosc faptul ca clujenii primesc apa din lacul de munte Tarnita ,este tratata la Gilau (tot la munte) si adusa prin conducte in Cluj ,Gherla,Dej etc.De ce la Bistrita nu s-a putut face acelasi lucru si sa se aduca apa potabila pentru o mare parte din judet direct din lacul Colibita ,cu statie de tratare in aval de baraj ????. Ai nostri conducatori probabil s-au condus dupa o vorba din popor ,ca daca apa trece teste 9 pietre este buna de baut.Am inteles ca pe vremea lui Ceausescu le-a fost frica sa ceara aprobare ,dar dupa 1990 de ce au ingropat o multime de bani in statia de tratare din Bistrita de am ajuns sa platim cea mai scumpa apa potabila din tara,cu o parte din acei bani ( program SAPARD) puteam aduce cu 2 conducte de 1000 apa pe sistem gravitational cum faceau romanii acum mai bine de 2000 de ani.
  4.Am impresia ca atat putem si nu ne duce capul mai mult .

  (58)
 2. gânditorul de la Hamangia

  Acele ruine arată sfârșitul istoriei, nu prea lungi, a fostei localități Colibița, care era un sat contruit de sălașe de vară, cu prisăci și începuse să fie și ca un sat de vacanță, dar odată cu proiectul construirii unei centrale hidroelectrice, a ajuns pe fundul Lacului de acumulare. Este un adevăr de necontestat al ISTORIEI, ”imperiile apar, se dezvoltă și apoi dispar”.

  (7)
 3. Marea mocirla

  Asta e marea de la munte? :)))) un lac cu mocirla??? Sa se filmeze si tevile de la fosele septice sa vada lumea buda de la munte.

  (19)
 4. Paul Mercan

  Ce rost au discutiile astea sterile?Vrem fiecare sa ne etalam cunostinte in domenii pe care nu le stapanim?Hai sa fim oameni ai momentului!Sa nu ne batem joc de viitorul urmasilor nostri!De ce-i cereti minisrului maistru sa rezolve probleme de o asa de mare importanta?Hai sa cerem specialistilor autentici in ape.chimie .industrie care ii platim din bani publici ,sa rezolve astfel de situatii.

  (11)
 5. Colibita

  Prostii! E doar fosta stație de concasare piatră, din perioada construcției barajului. De ce scrieti aiureli, dacă habar nu aveți?!

  (6)
 6. cc

  Probabil de aia mureau unii la scăldat.
  săreau în apă și se loveau cu capul de betoane, își pierdeau cunoștința și mureau înecați.
  Măcar ar fi de cartografiat zona respectivă și făcut-o o hartă a zonelor cu risc ridicat și avertizată populația.

  (14)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.