Star Party Perseide 2018, la Aerodromul Unirea. Ce planete rar vizibile simultan vor fi observate

Holistic

„Ca o tradiție deja în Bistrița, la mijlocul lunii august ne strângem cu prietenii și familia și facem împreună o seară dedicată dorințelor noastre și contemplării cerului. Astfel, vă invităm cu mic, cu mare duminică pe înserate pe Aerodromul din Unirea cu o pătură și multă curiozitate. Pentru că, numărând cele mai așteptate stele căzătoare ale anului, vom avea destule de văzut!”, anunţă organizatorii Star Party Perseide 2018.

Potrivit acestora, prin telescoape astronomice se vor putea observa mai de aproape cele patru planete rar vizibile simultan pe cer: Marte, Venus, Saturn și Jupiter.

„Cu un laser astronomic vă vom face o introducere în orientarea pe cer și a constelațiilor zodiacale vizibile pe timpul verii. Dj-ul nostru va face o atmosfera muzicală folk-goldies pe tot parcursul serii iar cei mai rezistenți vor depăna povești la lumina focului de tabără până dimineață”, adaugă ei.

Evenimentul este recomandat pentru copii, intrarea e liberă. Parcare lângă aerodrom.

Perseidele sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică. Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor, în condițiile în care partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pâmântul se mișcă prin spațiu.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. traditii romanesti

  CUM … ASTIA AU VOIE SA PUNA BOXELE TOATA NOAPTEA SA DERANJEZE OAMENII DIN LIVEZILE SI UNIREA????
  CUM DE … POLITIA NU SE AUTOSESIZEAZA????
  CINE A DAT ACCEPTUL CA ASTIA SA MA DERANJEZE DUPA ORA 22?????
  UNDE SUNT LEGILE DIN ROMANIA???
  CINE MA APARA???
  DACA DAU TELEFON LA 112 VINE AMENDA ACASA???
  M…IE …P….SD
  SA VINA DIASPORA SA MA APERE
  UMBLA ASTIA DUPA INSTIGATORI…E LA FEL CA …M…IE P….SDDD
  TRAIM INTR-O TARA PLINA DE MAFIOTI SI DE …..isti

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.