Ce le spune ministrul Deneș primarilor care vor să scoată pădurile comunale din PNMR

Holistic

”Am avut o discuție cu comisarul european pe Mediu și am abordat și problema compensațiilor pentru UAT-urile care au păduri în parcurile naționale. Comisarul a spus foarte clar că e normal să se dea aceste compensații pentru că proprietarul nu beneficiază de toate facilitățile, iar statul, UE, trebuie să recunoască financiar acest lucru. Problema este următoarea: toate subvențiile de la UE s-au dat la pachet către Ministerul Agriculturii, subvenții pentru terenuri agricole și pentru zona silvică. Am avut discuții cu Ministerul Agriculturii, am spus că e normal să se dea partea silvicultorilor și să nu rămână subvențiile numai pe agricultură. Chiar ieri am făcut o înștiințare către Ministerul Agriculturii, în care din nou am prezentat această situație”, a declarat într-o conferință de presă ministrul Apelor și Pădurilor, senatorul Ioan Deneș.

El a afirmat că ”au dreptate toți cei care solicită compensații pentru suprafețele de pădure aflate în parcurile naționale”. ”Voi avea și cu primarii o discuție în acest sens. Așteptăm să vedem care este răspunsul pe care îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, urmând să formăm un grup de lucru Ministerul Apelor și Pădurilor – Ministerul Agriculturii pentru a găsi o soluție legitimă, că este legitimă, și corectă astfel încât să primească aceste compensații pentru suprafețele de pădure din parcul național”.

Întrebat dacă este posibil ca primăriile să decidă, prin hotărâre de Consiliu Local, scoaterea suprafețelor de pădure din Parcul Național Munții Rodnei, Ioan Deneș a răspuns: ”Din punctul de vedere al legii nu se poate întâmpla acest lucru. Ce se poate întâmpla este partea de compensații, aflată în curtea Ministerului Agriculturii și speranța mea este că se va găsi în sfârșit deschidere pentru ca acest lucru să fie în sfârșit rezolvat. Ne-am asumat prin lege că dăm aceste despăgubiri și pentru că ne-am asumat trebuie să și respectăm”.

Nemulţumiţi că nu primesc despăgubiri de la statul român pentru că nu pot tăia pădurile, primarii comunelor care au în proprietate păduri pe raza Parcului Național Munții Rodnei (cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali), 22 la număr, sunt decişi, împreună cu aleşii locali, să adopte hotărâri de consilii locale prin care să-şi scoată pădurile din parc. Aici declarațiile primarului din Romuli, Ioan Monița.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. mihai

  Taiati padurile ,animalelor!!Dar de la cine aveti voi paduri?De la Iliescu,sau alt sobolan care v-a cumparat voturile?Le-ati cumparat cu truda voastra?Vreti sa ramana desert dupa brihanurile voastre pline de mici?

  (0)
 2. Gânditorul de la Hamangia

  Aşa se rezolvă problemele social-economice în această ţară ! Nu se gândeşte nici un ministru la faptul că într-un stat civilizat, care se consideră democratic, pe deasupra şi european, relaţiile sociale au reglementări în toate domeniile. Dar e mai uşor, când apar probleme în domeniul pe care trebuie să-l administrezi, să-l gospodăreşti şi să conduci activitatea de administrare, în numele societăţii, adică a intereselor acestora, deci „dacă-ţi moare capra, o arunci peste gardul vecinului, cu gândul să-i moară şi acestuia capra”. Nu are şi acela destui porci morţi, îi mai arunci în ogradă şi capra ta moartă, ca să scapi de ea ? Legea înfiinţării Rezervaţiei Naţionale Munţii Rodnei are prevederi clare privind drepturile şi obligaţiile ce revin fiecărei părţi din acest „contract”, atât statului, reprezentat prin Guvernul României, din care cu onor faceţi parte, cât şi proprietarilor pădurilor care au fost cuprinse în această lege. Nu trebuie să faceţi altceva, decât să respectaţi prevederile legii de înfiinţare a rezervaţiei, şi să „rupeţi odată gâtul pisicii”, care suferă de prea mult timp, datorită „promisiunilor”, ca să nu le zic altfel, cu care-i amăgiţi de ani de zile. Mi-ar plăcea să aud că aţi înţeles ce aveţi de făcut, şi că vă faceţi datoria pe care v-aţi asumat-o, şi anume să slujiţi interesele celor pe care vă obligă jurământul de învestire în funcţia de ministru !!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.