Economie

Spitalul, Aquabis şi DGASPC, mari angajatori. În judeţul nostru doar 20% din populaţie lucrează

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Aquabis şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului sunt printre cei mai mari angajatori din judeţul nostru, arată o analiză a economiei judeţului făcută de Ziarul Financiar. În Bistriţa-Năsăud lucrează doar 20% dintre locuitori. Salariul mediu e 280 de euro, la jumătate faţă de Bucureşti, iar Parcul Industrial e doar o utopie.

Judeţul Bistriţa-Năsăud are 286.000 de locuitori, în scădere cu 25.000 de oameni faţă de recensământul din 2002. Dintre locuitori sub 60.000 sunt salariaţi, aşa încât se înre­gistrează un PIB per capita cu 28% mai mic decât cel înregistrat la nivel naţional.

Producătorul german de cabluri Leoni este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud cu 3.100 de salariaţi în 2012 şi compania cu cea mai mare cifră de afaceri din Bistriţa-Năsăud – 170 de milioane de euro în 2012.  Urmează Metropolis Bets, firmă care se ocupă de jocuri de noroc, RAAL, Comelf, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Rombat, Dan Steel Beclean, Aquabis, Italtextil Sărata, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Teraplast, Elcom Cablaje, Intex, Iproeb, Miro – în insolvenţă, Agroardeal, Frasinul, Tabita Tour, Silvania Internaţional şi Roseyarns.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului aflată în subordinea CJ, instituţia are sute de angajaţi care se ocupă de administrarea dosarelor persoanelor defavorizate, ale bătrânilor, ale per­soa­­nelor cu dizabilităţi sau ale copiilor abandonaţi sau maltrataţi.

Conform analizei, în judeţul Bistriţa-Năsăud, salariul mediu net este de 1.248 de lei (280 de euro), la jumătate faţă de Bucureşti, iar businessul celor 7.800 de companii ajunge la numai 1,9 mld. Euro.Cifra de afaceri a companiilor din Bistriţa-Năsăud este echivalentul a cât produce Ford la Craiova într-un singur an şi reprezintă sub 1% din businessul companiilor din România.

Majoritatea investitorilor au sediul la Bistriţa, însă unităţi importante de producţie sunt active şi în alte zone din judeţ, cum ar fi fabrica Dan Steel din Beclean sau unitatea Italtextil din localitatea Sărata.

Fabrica Rombat de la Bistriţa, în valoare de 17 milioane de euro, a fost inaugurată în toamnă şi a beneficiat de un ajutor de stat de 8 milioane de euro pentru a crea 100 de locuri de muncă. În urma acestei investiţii, capacitatea de producţie a Rombat a crescut cu 700.000 de baterii, până la 3,3 milioane de unităţi pe an. În 2012, potrivit datelor de la Ministerul Fi­nanţelor, Rombat a înregistrat afaceri de 299 mil. lei (66 mil. euro), cu profit de 18 mil. lei (4 mil. euro).

În încercarea de a atrage investitori, Primăria Bistriţa susţine că vor dezvolta un parc industrial pe 30 de hectare şi că în prezent se află în negocieri cu potenţiali investitori, însă viceprimarul Ioan Peteleu, cu care jurnaliştii ZF au stat de vorbă nu a putut avansa niciun nume.

2 comentarii

  • Da, mari angajatori…Unde sut fabricile care duduiau inainte de revolutie.?..acum sunt teren arabil..:( Doar bugetari se mai angajeaza, dar de unde o sa fie platiti daca nu se face productie si export de produs finit (NU DE MATERIE PRIMA)? Luati Bistrita la pas prin zona industriala(IUT,IPROEB, FABRICA DE STICLA, NETEX,ETC.), soseaua de centura(CPL…), fosta fabrica de bere, fostul ICIL(sunt doar o parte), si o sa PLANGETI…AU DISTRUS ORASUL!!!!!L-AU VANDUT LA FIER VECHI!!!!

  • Ce a ajuns asa un colos industrial? Munceau toti oamenii. Acum e vai de capul nostru. Ce fac parlamentarii bistriteni?Unde sunt promisiunile d/lui Dobra??? In vant.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS