Spectacol la Herghelia Beclean: CN de atelaje cu doi cai

Holistic

(FOTO) Un număr de nouă echipaje – șapte de cai și două de huțuli – au luat startul la prima etapă din Campionatul național de atelaje cu doi cai găzduită de Herghelia Beclean în acest sfârșit de săptămână. Concursul a început vineri cu probele de prezentare și dresaj, a continuat sâmbătă cu proba de maraton și se va încheia azi cu proba de obstacole.

Romsilva este prezentă la concurs cu atelaje de la Depozitul de Armăsari Arad, Herghelia Beclean, Herghelia Lucina și Herghelia Sâmbăta de Jos, conduse de Milin Milorad Mima, Crișan Ioan, Varga Roland, Dutceac Ilie, Psariuc Constantin, Cosma Andrei și Lorand Rakoczi Gergo.

”Avem două echipaje de huțuli de la Lucina, echipajul nostru de la Beclean, condus de Varga Roland, echipaj de Herghelia Sâmbăta de Jos, două echipaje particulare, iar tot de la Romsilva mai avem de la Arad cu lipițani. Avem cai din rasa olandeză conduși de domnul Pop Paul, în rest majoritatea sunt lipițani și mai sunt și două echipaje de huțuli. Echipajul nostru este bine pregătit având în vedere timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție. Eu zic că lucrurile au mers bine”, a spus Ciprian Turculeț, directorul Hergheliei Beclean.

Driverul care a condus echipajul Hergheliei Beclean, Varga Roland: ”Avem niște cai tineri cu care nu am apucat să lucrăm prea mult. Ar mai fi trebuit să ne pregătim, dar atât s-a putut. Nu cerem mai mult decât pot ei să facă. Proba de maraton este destul de grea pentru niște cai tineri, dar încercăm să le dozăm bine forțele ca să ajungă cu bine la capăt. Este importantă calitatea atelajului, dar și să fie caii ascultători și să facă exact ce li se cere în acea fracțiune de secundă. Trăsura trebuie să fie foarte rezistentă și stabilă, să aibă frâne bune. Favoritul acestei etape cred că este campionul de opt ori al României, Gergő Rákóczi”.

Gergő Rákóczi – Romsilva- Herghelia Sâmbăta de Jos: ”Caii sunt pregătiți și noi suntem pregătiți. Proba de maraton pune probleme fiindcă a plouat mult, terenul e alunecos, așa că trebuie să mergem mai încet. Pentru mine nu concursul este important, ci drumul pe care îl parcurgem până aici, antrenamentele pe care le facem zi de zi contează foarte mult. Atelajul pe care îl conduc eu e tras de cai lipițaini de laHerghelia Sâmbăta de Jos, cea mai mare herghelie de cai lipițani din Europa. Avem un foarte mare avantaj pentru că avem cai foarte buni. Fără trăsură de calitate, de antrenament, de dresaj și de maraton nu putem participa. E un sport pentru care trebuie să ai și harnașamente foarte bune și trăsuri. Trăsura noastră e făcută în Germania de către unul dintre cei mai mari producători de trăsuri și cea de dresaj e făcută în Ungaria. Nu putem avea aceleași rezultate cu un Ferrari ca și cu o Dacia”.

Președintele juriului, dr. Kelemen Atilla: ”Am fost și la primul concurs care a fost acum 12 ani și an de an sunt aici. A trebuit să reclădim trei obstacole, iar pe celelalte le-am reparat, dar e un teren minunat și gazdele sunt ospitaliere. Ne bucură că putem ține aici etapa inaugurală a Campionatului național de atelaje. Mai mulți concurenți prezenți aici fac parte din echipa națională a României și au participat și la campionate mondiale. La ultimul campionat mondial, România a fost pe locul 6, deci suntem în elita mondială a acestui sport, pe un drum bun. Trebuie să lucrezi foarte serios, să știi să îți alegi caii și să știi cum să îi antrenezi”.

Notă: La proba de prezentare, cel mai bun punctaj l-a obținut bistrițeanul Paul Pop de la Clubul Lipcai, urmat de Rackoczi Georgo de la Romsilva – Herghelia Sâmbăta de Sus. Echipajul Hergheliei Beclean, condus anul acesta în premieră de Roland Varga, a ocupat locul patru. La proba de dresaj, primul s-a clasat din nou Paul Pop, al doilea Gergő Rákóczi, echipajul Hergheliei Beclean fiind pe locul cinci.

Proba de obstacole începe la ora 11.00, intrarea publicului este liberă. După ce se va încheia concursul va fi și festivitatea de premiere.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. gânditorul de la Hamangia

    Nu mi-a plăcut formularea: ”Un număr de nouă echipaje – șapte de cai și două de huțuli – au luat startul la prima etapă din Campionatul național de atelaje cu doi cai găzduită de Herghelia Beclean în acest sfârșit de săptămână.” Știam ceva despre cai, că există mai multe rase și auzisem ceva și de rasa ”huțulă” sau de rasa de cai ”huțuli”. Întrucât nu eram sigur de ceea ce știam, am căutat cuvântul huțuli. Iată ce am găsit în Dexonline: ”HUȚÚL, -Ă, huțuli, -e, s. m. și f. , adj. 1. S. m. și f. (La pl. ) Populație slavă din regiunea muntoasă de la izvoarele Siretului și Ceremușului din Carpații Păduroși, din Munții Maramureșului și din regiunea Obcinelor Bucovinei și care vorbește un dialect ucrainean;” Mergând mai departe, am căutat Rasa de cai huțuli și am găsit că e o rasă de cai, Hutulul este o rasa de cai mici, originară din Munții Carpati. Această rasă de cai este una reprezentativă pentru țara noastră, având o istorie veche in zona Munților Orientali. Aceste animale sunt crescute pentru muncă, suportând cu stoicism condițiile de trai, indiferent de cât de vitrege ar fi acestea. Prima mentionare a Huțulului datează din anul 1606, in lucrarea de profil „Hippica”, a lui Dorohastajki. Am scris toate acestea, pentru a șterge orice confuzie între cai (denumire generică a diferitelor rase din categoria cabalinelor) și rasa de cai, precum între o rasă de cai și o etnie. Îmi cer scuze autorului articolului pentru aceste precizări, dar am considerat de datoria mea să lămuresc problemele unei confuzii.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.