Actualitate

Spaţiul cosmic, deschis oamenilor de rând. Cât costă un zbor turistic şi când se va face

Cosmonautul Dumitru Prunariu a povestit, la Bistriţa, că spaţiul cosmic este explorat nu doar de guverne şi de state, ci şi de firme private, cele din urmă fiind pregătite să ducă oameni în spaţiul cosmic, de a face colonii pe planeta Marte care a fost cândva una plină de viaţă.

„Acum Agenţia Spaţială Europeană proiectează şi efectuează programul spaţial al statelor membre, are un detaşament de cosmonauţi pe care îi trimite periodic în cosmos, dar şi un program de cercetare ştiinţifică în care se investesc anual circa 5 miliarde de euro. O altă putere cosmică evidentă la nivel internaţional este China care are, din 2003, primul astronaut. Din 2022, China va avea propria sa staţie orbitală şi propune o colaborare internaţională pentru efectuarea de experimente la bordul ei”, a relatat Dumitru Prunariu.


Cosmonautul a vorbit şi despre investiţiile private în explorarea spaţiului cosmic.

 

„O companie foarte puternică este SPACEX care anul trecut a asigurat 20% din zborurile comerciale în cosmos din toată lumea. Elon Musk care are acum 47 de ani s-a ocupat mai întâi de informatică, a făcut bani, a cumpărat o bază de rachete americane abandonată, a transformat-o în cele mai performante uzine, construieşte rachete integral recuperabile, iar costul lor scade prin aceasta, trimite module la bordul Staţiei Cosmice Orbitale. Deja a încheiat un acord cu un japonez miliardar ca, în 2022, să îl trimită cu o echipă de muzicanţi în jurul lunii şi visează ca, înainte de 2030 să trimită primii oameni pe planeta Marte. Visul lui este de a salva planeta, de a face colonii pe Marte, de a furniza energie verde. Are un sistem întreg în SUA de energie solară, inclusiv pentru case, apartamente, costă 3000 de dolari, un sistem complet să-ţi furnizezi singur energie, să-ţi încălzeşti casa. Anul acesta a lansat cea mai grea rachetă din lume, care a adus în spaţiul cosmic şi o maşină Tesla, fiindcă firma de maşini electrice Tesla tot a lui este. A trimis-o undeva spre Marte, demonstrativ”, a adăugat el.

Prunariu a vorbit şi despre o altă firmă foarte puternică şi ea care nu neapărat îl concurează: „Este firma Blue Origin al celui mai bogat om din lume, Jeff Bezos, care deţine Amazon.com, are trusturi de presă. El este mult mai puţin vizibil decât Elon Musk căruia îi place publicitatea. Şi el visează să construiască rachete care vor duce oamenii pe Marte. Cele mai mari rachete din lume sunt făcute de ei. Competiţia privată continuă. Virgin Galactic a lui Richard Branson va trimite turişti la limita spaţiului cosmic probabil la începutul anului viitor, vor petrece câteva minute în imponderabilitate şi vor reveni. Nava va duce câte şase turişti odată. Înscrierile se fac de câţiva ani, dar au fost şi nişte probleme tehnice care se rezolvă. Oamenii merg mai departe, după Lună urmează Marte. Un modul explorează acum planeta Marte. Căutăm să vedem când a existat viaţă pe Marte, nu ne mai punem problema dacă a existat. Se pare că Marte a fost populat, a existat apă, viaţă”.

Cele mai avansate două companii private de pe piaţa turismului spaţial afirmă că se află la doar câteva luni distanţă de primele zboruri în spaţiu cu clienţi la bord. Virgin Galactic, companie înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson, şi Blue Origin, companie creată de miliardarul amercan Jeff Bezos, CEO-ul grupului Amazon, participă la această cursă spaţială şi încearcă să devină primele firme din lume care vor finaliza testele necesare. Cele două companii deţin tehnologii care sunt radical diferite.

Graţie unui bilet mai puţin scump (213.000 de euro pentru Virgin Galactic şi între 170.000 – 260.000 de euro pentru Blue Origin), viitorii turişti vor fi propulsaţi la o altitudine de câteva zeci de kilometri, înainte de a reveni pe Terra. Prin comparaţie, ISS se află pe o orbită de 400 de kilometri.

Obiectivul acestor zboruri este acela de a se apropia sau chiar de a depăşi linia imaginară ce marchează frontiera cu spaţiul, linia Karman, situată la altitudinea de 100 de kilometri, sau linia preferată de armata americană, aflată la altitudinea de 50 de mile (80 de kilometri). La acea altitudine, cerul devine mai întunecat, iar curbura Terrei poate fi văzută cu claritate.

1 comentariu

  • Da dar un mic impediment major. Specialiştii de la NASA cei în medicină nu susțin visuri de genul Mars One din simplul motiv că nu există tehnologiile necesare şi nici studiile care să concluzioneze că un organism uman poate să reziste unei asemenea călătorii. De la adaptarea la radiațiile cosmice la viața în izolare Plus că aterizarea pe Marte e la un alt nivel de logistică- velocități forțe de învins să spunem . Vestea bună se lucrează intens pe soluții.

    Există teoriile pădurii negre- Black Forest pe care unii cosmologi le pun.
    Cosmosul poate fi asemănat unei păduri. Pacifice în aparență. Cu cât eşti mai discret şi îți prezența mai puțin simțită cu atât şansele de întâlnire cu a unui prădător -civilizație mai avansată – sunt mai puține. Faptul că nu s-a întâmplat nu înseamnă că nu e posibil.
    Ca şi lebedele.
    Pentru romani nu puteau fi doar albe până ce s-au redescoperit ( un mod de a spune) cele negre în Africa

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS