Actualitate

Silueta planetei Mercur traversând discul solar, admirată de pe pietonal

(FOTO-VIDEO) Pasionaţii de fenomene astronomice au putut vedea luni după-amiază, prin telescoapele aduse pe pietonal de membrii Asociației Astroclubul Quasar, tranzitul planetei Mercur peste discul solar. Cei mai mulţi au fost copii, dar nu au lipsit nici adulţii curioşi să vadă silueta planetei.


Bogdan Galben – preşedintele Asociației Astroclubul Quasar: „Ca şi celelalte evenimente organizate de asociaţia noastră, principalul scop al acestei acţiuni este popularizarea astronomiei în rândurile bistriţenilor. Vrem să găsim persoane interesate de acest hobby. Lumea din Bistriţa nu prea are cunoştinţe de astronomie, dar, prin asociaţia noastră, încercăm să facem cunoscută astronomia”.

Raul Truţa – membru al Asociației Astroclubul Quasar: „Cei care privesc prin telescoape pot vedea o siluetă mică a planetei Mercur care traversează pe parcursul a şapte ore discul solar. Este silueta neagră suprapună discului luminos al soarelui. Condiţiile nu sunt foarte potrivite pentru observaţie, dar ne mulţumim şi cu puţin. Şapte ore e timp suficient pentru observaţie. Acest fenomen va mai putea fi observat peste 16 ani din România. Mai este unul în 2019, dar nu va putea fi observat în condiţii bune”.

Mercur este o planetă situată între Pământ și Soare, din când în când se poate vedea cum trece peste Soare. Practic, Mercur se află între noi și Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se află mai sus sau mai jos față de disc, fenomen care nu se poate vedea. Rareori, cele trei obiecte se află în același plan și aliniate Soare-Mercur-Pământ, moment când, văzut de pe Pământ, Mercur trece peste Soare. Pe 9 mai planeta Mercur se va afla în conjuncție inferioară cu Soarele, adică se află între noi și Soare. Pe 11 mai se va afla la cea mai mică depărtare de Terra, la 82 milioane de km.

Dacă ratați acest tranzit, veți mai putea vedea o parte din cel din 11 noiembrie 2019 sau pe cel din 13 noiembrie 2032.

Asociaţia Astroclubul Quasar a făcut o invitație similară în martie 2015, atunci când toți cei interesați au putut urmări prin telescoape o eclipsă parțială de Soare.

Mercur 2 Mercur 3 Mercur 4 Mercur 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS