Seminar ”Medicină și Teologie”: Te Deum, conferințe, Dan Puric și ”Știința mărturisitoare”

Holistic

În a doua și totodată ultima zi a Seminarului de Medicină şi Teologie, organizat în saloanele Hotelului Metropolis din Bistrița și ajuns la a XVII-a ediție, a avut loc un Te Deum cu participarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuţ, după care cei prezenți au luat parte la o serie de conferințe moderate de IPS Andrei, Ioan Chirilă, Ștefan Florian, Mircea Gelu Buta și Pavel Chirilă sub genericul ”Tehno-științele și provocările lumii contemporane”.

 

Au susținut comunicări: Ioan Chirilă (UBB Cluj-Napoca) – ”Antropologie, inginerii genetice și etica în cercetare”, Ștefan Florian (UMF „Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca) – ”Medicină si religie”, Vasile Astărăstoae (UMF „Gr.T. Popa”, Iași) – ”Epoca biotehnologiilor, între optimism și reticență”, Vasile Mihoc (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu) – ”Știința mărturisitoare. De la cuvintele Sfintei Scripturi, la experiența vie a Bisericii”, Valentin Vesa (UBB Cluj-Napoca) – ”Omul poetic și tehnologia”, Pavel Chirilă, Ada Calciu (Fundația „Sf. Irina”, Bucureşti) – ”Revenire din moartea cerebrală”, Ierom. Grigore Sandu (Bucureşti) – ”Eseu de bioetică biblică referitoare la OMG”.

”Asistăm astăzi la o mișcare tehnico-științifică globală, adică la impunerea unei puteri al cărei unic scop îl reprezintă o dominație extra și supraculturală, independentă de credințele tradiționale, pe care le consideră simbolice și neputincioase. Sigur, este mult mai ușor de a a face abuz de puterile științei, neglijând voit sau dintr-o judecată primită semnificația ei. Dar știința, fără semnificație, se poate transforma într-o amenințare și omul spiritual simbolizat de Adam se poate afla la un moment dat în fața lui Albert Einstein, considerat prototipul omului de știință, iar știința poate juca rolul ingrat al substituirii lui Dumnezeu, istoria științei nu duce lipsă de asemenea exemple. Ceea ce ne preocupă pe noi se referă la răspunsurile creștin-ortodoxe pe care le așteptăm de la provocarea unor astfel de realități concrete. Felul în care ne raportăm la valorile fundamentale ale credinței creștin ortodoxe va determina și atitudinile noastre în fața numeroaselor procedee medicale pe care progresul științei le-a pus la dispoziția umanității: avort, biotehnologii, genetică, fertilizare in vitro, transplant de organe, eutanasie, etc.”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.

În cadrul Seminarului de Medicină și Teologie, Dan Puric a susținut conferința ”Știința mărturisitoare”.

”A mărturisi înseamnă adevărul, Berdiaev spunea că adevărul nu aparține colectivului ci persoanei, pentru că persoana este marcată de Dumnezeu și atunci este responsabilă. Omul fără de Dumnezeu are astăzi victorie după victorie, își găsește cu aroganță spațiul juridic. Astăzi, omului creștin, mărturisirii, i s-a pus o botniță juridică. Singura membrană care poate să apere sufletul este credința, de asta se face un efort fantastic astăzi de a smulge credința din sufletul poporului român, de a lovi Biserica, de a crea generații de oameni de știință fără de Dumnezeu, de a crea generații de artiști fără de Dumnezeu. Suntem în plină cultivare a acestui puiet, este cultivat degeneratul, care contrazice natura noastră creștină, România fiind cam ultima baricadă creștină. Cei care au murit strângând pământul în palmă au făcut-o pentru Dumnezeu și țară. Acesta este poporul nostru”, a spus, printre altele, Dan Puric.

   

Președintele CJ Radu Moldovan, prezent la eveniment, a postat pe Facebook: ”Mare parte din elita științifică și medicală românească a participat la ediția XVII-a a Seminarului de Medicină și Teologie”. Suntem într-o perioadă în care medicina a avansat foarte mult. Cu toate acestea, sunt momente în care credința în bunul Dumnezeu este cea care ne salvează atunci când medicina nu poate interveni. La această frumoasă ediție au fost prezente personalități marcante ale lumii spirituale și științifice a României. Un cuvânt de înaltă ținută l-a avut actorul, eseistul, autorul și regizorul Dan Puric. Felicitări, domnule prof. dr. Mircea Gelu Buta, pentru continuitatea acestui eveniment de mare clasă!”.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. mircea

  :)) cuvantul „stiinta” in gura acestui impostor securisto-rusofil este o jignire la adresa medicilor, profesorilor, oamenilor de stiinta si a tuturor celor ce fac ceva pentru evolutia omului pe pamantul acesta.

  Putreziciune, numele tau este Puric.. un nume predestinat de parazit..

  (0)
 2. NOAPTEA MINȚII !!!

  Și ăștia dacă nu suntem de acord cu teoriile lor abracadabrante ne fac proști, inculți, necițiți și se cred ființe superioare.

  (0)
 3. Gregorian Bivolaru

  Salut această mirobolantă adunare eu împreună cu Monica Macovei & Dacian Ciloș și închinăm un pahar de tainică licoare aurie pentru integrarea în absolut.

  (0)
 4. Paul Milea

  Imi pare rau de voi ,cei ce nu puteti sa va concentrati si sa ascultati un om ce citeaza din memorie cca 2 ore si nu vrea sa fie pe placul niciunei parti aflate la putere sau opozitie.Pt voi .toti sunt securisti,KGB isti.retardati…dar,va rog sincer HAIDETI VOI SEMNATARI FARA NUME SI VORBITI 2 ORE !

  (0)
  • mircea

   1. Suntem semnatari cu nume si email (cel putin unii)
   .
   2. Faptul ca Puric are memorie buna nu il face nici inteligent, nici drept, nici patriot.

   (0)
  • Alexandru

   Andrei Pleșu despre Puric: „n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate”.
   „Problema domnului Puric e că recurge la citate ca la o ornamentică neasimilată. Am cunoscut un om care avea întotdeauna cu el un carneţel în care nota citate. Îi plăcea să le colecţioneze. Cum auzea o vorbă, scotea carneţelul şi o scria. Invocai un pasaj din Brecht şi-l auzeai: „Cum aţi spus? Staţi să notez!“ Apoi, cu prima ocazie, zicea: „Cum spunea Bertholt Brecht…“. Dar era un citat care nu trecuse prin el. Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme şi concepte despre care nu are decât o informaţie de dicţionar, sau din auzite. Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent. Eu unul nu înţeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creştini, i-aş vorbi de „slavă deşartă”: vrea să pară altceva decât este”

   (0)
  • mircea

   Ca de obicei, Plesu i-a facut o caracterizare.. impecabila. Nici macar eu nu l-as fi putut descrie mai bine 🙂
   .
   Si sa nu uitam ca Plesu este un crestin ortodox destul de implicat.

   (0)
 5. Doamna de la metrou

  Deocamdata pot sa spun ca nu este un rost ocazional pentru ca divulgaritatea umanistica a unui om s-ar putea retusa pe un blastom al nonsalantei nonconformistice intru Jean Calvin.
  Numai ca aceasta republistica interumana s-ar putea repudia pe un anumit tronson umanitar.

  As vrea ca totul in aceasta zi a unui prohod pe care divinitatea interumana se putea codifica. O impartasanie pura s-ar putea restructura pe un anumit disconfort pluri-renascentistic umanitar.

  Eu am venit ca sa confirm…
  Sunt intr-o urbanistica, intr-o cazuistica medicala a unui univers transvers si am luat o sfanta impartasanie intr-un sfictus silvestrus, intr-un nonsalant nonconformism asemanator lui Jean Calvin si nu stiu daca dumneavoastra aveti pledoaria ca sa imi oferiti aceasta continenta para-sinusoidala pe care niciodata acest univers situs inversus s-ar putea reconstitui

  (0)
 6. Adriana

  Vă mulțumesc și vă îndemn să faceți mai departe ceea ce faceți, că este bine și să credeți cu tărie în binele pe care îl faceți, indiferent de ce spun unii și alții, căci la momentul lor, toți oamenii care vor dori să înțeleagă viața și altfel decăt prin prisma trupului, uitând că cele mai importante și valoroase, care vindecă orice boală și și suferință, sunt mintea și sufletul, vor avea și ei ochi să vadă,urechi să audă.

  (0)
 7. Ovidiu Florean

  Dan Puric e un actor de nota 10 si un mistic foarte inteligent . Din pacate , traieste printre oameni si asta il determina sa mai apara in poze si alaturi de chelneri grobiani sau de fosti informatori ai securitatii . Cu globarizarea asta de care ne tot lovim , nu te poti izola de prosti .

  (0)
  • Mircea

   Poate ne amintesti ultimul film de nota 10 in care a jucat si a primit vreun premiu international..
   Sau poate ne amintesti vreo publicatoe internationala (in afara de sputnik) care i-a luat vreun interviu in calitate de actor sau de mistic

   (0)
 8. speranta

  lasati fetelor care santeti voi baieti,nu santeti suparati pe Dan Puric si Pavl Chirila din cauza patriotismului lor ,a credintei crestine,a faptului ca sant mari cu adevarat,voi fetelor santeti ofticoase ,pe motiv ca orientarea voastra sexuala este numita corect….boala…dar dupa un sprit prin cluburi puteti fi ce vreti,domnul Chirila nu va amendeaza,ofticosilor care santeti voi afticoase.

  (0)
  • speranta

   domnule Bivolaru,pe langa Monica Macovei si Ciolos ,fa ceva cu integrarea aia in absolut si cu fetele astea doua [Mircea si Alexandru] ca sant tare suparate si mai sant si nebunatice.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.