Șeful CJ, la Stockholm. ”Repere spirituale și culturale din BN”, prezentate în Suedia (FOTO)

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Suediei şi Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, a organizat la sediul ICR Stockholm conferinţa cu titlul „Repere spirituale și culturale în județul Bistrița-Năsăud”. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai larg iniţiat de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud şi Complexul Muzeal Naţional Astra Sibiu şi are ca scop promovarea culturii materiale și spirituale a județului Bistrița-Năsăud în țările nordice.

Proiectul a vizat implementarea ideii de multiculturalitate, în cadrul căruia va fi organizată o expoziție cu valorile patrimoniale ale județului Bistrița-Năsăud, vor fi prezentate filme documentare dedicate scriitorilor bistriţeni George Coșbuc și Liviu Rebreanu, realizate de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Programul a inclus totodată o dezbatere despre repere ale spiritualității românești de pe meleagurile județului Bistrița-Năsăud.

Au vorbit: Episcopul Macarie Drăgoi, Ambasadorul Iulian Buga, directorul adjunct al ICR Stockholm, Dan Shafran, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prof. univ. Mircea Gelu Buta, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Ștefan Ciprian Anghel, manager al Complexului Muzeal Național ASTRA Sibiu și Alexandru Gavrilaș, manager al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

”Cele mai importante elemente de cultură și spiritualitate ale județului Bistrița-Năsăud prezentate în capitala Suediei! Vreau să mulțumesc pentru ospitalitatea PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Excelenței Sale, Domnului Iulian Buga, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Suediei și domnului Dan Shafran, director al Institutului Cultural Român din Stockholm pentru primirea călduroasă și suportul oferit în organizarea acestui eveniment. Am avut bucuria să întâlnesc zeci de români care poartă în suflet dorul de casă, de locurile, prietenia și autenticitatea oamenilor de pe meleagurile noastre. De asemenea, am primit cu bucurie vestea că mare parte dintre ei își doresc să vadă cu proprii ochi locurile de poveste din județul Bistrița-Năsăud și să întâlnească minunații oameni ai tărâmurilor noastre”, a menționat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.

Foto: Facebook Radu Moldovan

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. vlad

  MOTTO:
  „Lumea de mîine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie“
  (Din discursul rostit de Regele Mihai în Parlamentul României)

  Romania este prezenta la Stockholm, cu ‘Repere spirituale și culturale în județul Bistrița-Năsăud’. Din pacate stam prost la capitolul „Repere morale”.

  (11)
 2. cc

  O întrebare.
  De ce există buget pentru tot felul de deplasări inutile?
  Să prezinți ortodoxia și nombrilismul bistrițean local, într-o democrație autentică și stat laic cum e Suedia e o pierdere de vreme, dintr-o prespectivă de rezultate, vor vizita România doar prin curiozitate antropologică , să vadă peisaje și obiceiuri ciudate pentru ei.
  De ce dl Buta în loc să-și plimbe pașii prin tot felul de sindrofii și întâlniri promoționale aiurea, nu acționează ca și ceea ce ar fi trebuit să fie, lider al comunității medicale locale, ca să sensibilizeze de exemplu autoritățile pentru lucruri foarte importante, cum ar fi acum direct în țară, imunoglobulina?? Mor oameni pe capete, și mai trist unii tineri încearcă să se sinucidă pentru că nu au acces la un medicament elementar cu care ar putea totuși trăi să-și ajute părinții și societatea. E cam și cum i-am abandona zilnic și cu repetiție pe cei mai slabi și neajutorați dintre noi, până ce ne vine fiecăruia rândul să fim slabi și neajutorați..fucking mentalitatea individualistă scapă cine poate, iar cei care se proclamă elite…sunt producători de hârtii goale și consumatori de bugete pe călătorii inutile. Ăsta e nivelul??
  Care sunt reperele??
  Avem nevoie de doctori și spitale sau de preoți , biserici și catedrale??
  Unde pui banii , acolo ai și rezultatele.
  Ca și administrație vrei cimitire umplute cu tineri care ar fi putut să fie veseli pe străzi, aia ai.

  (10)
  • pablo

   lasa sa vada radu moldovan cum functioneaza social democratia in suedia
   i recomand sa mearga si prin danemarca

   (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.