”S-a scris istorie. Trăiască România Mare! Trăiască românii de pretutindeni!”

Holistic

(FOTO) ”Astăzi s-a scris istorie! 100 de primari și aleși locali din Basarabia, care au semnat Unirea cu România, au fost prezenți la Măgura Ilvei. Tot aici, un drapel imens, lung de 100 de metri a fost purtat pe strada principală din comună de 100 de tineri unioniști români și basarabeni. De dimineață, am avut bucuria ca alături de frații noștri de peste Prut să participăm la Liturghia Arhierească, oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În cadrul evenimentului, primarul Valer Avram a primit Crucea Transilvană, cea mai importantă distincție a Mitropoliei Clujului, care se conferă mirenilor. Trăiască România Mare! Trăiască românii de pretutindeni!”, a menționat pe Facebook președintele Consiliului Județean-Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

La Sfânta Liturghie oficiată în Duminica Sfintei Cruci, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învățătură prin intermediul căruia a arătat că Sfânta Cruce nu poate fi despărțită niciodată de Înviere, ea fiind și calea pe care îl urmăm pe Domnul Hristos: ”Crucea, iubiți frați și surori, este calea pe care îl urmăm pe Domnul nostru Iisus Hristos. Așa ne și spune Sfânta Evanghelie ce s-a citit astăzi. Ea nu e lungă, dar e foarte profundă și lămuritoare. Așadar, Crucea este stindardul, este flamura sub care ne luptăm noi creștinii împotriva răului. Sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne închinăm, Hristos ne conduce oricând îl urmăm! Și providențial, lucrul acesta ni-l spun nu numai cărțile noastre sfinte ci și imnul nostru național. Nu zicem noi în imn: preoți cu Crucea-n frunte căci oastea e creștină? Sfânta Cruce este preacinstită inclusiv în imnul nostru național. Toate aceste aspecte legate de preacinstirea Sfintei Cruci ne preocupă mereu. Nu putem percepe altfel viața noastră, decât așezându-ne sub Sfânta Cruce. Toate aceste aspecte le medităm mereu, dar în mod special acum, în duminica a treia din Postul Mare, la mijlocul postului”.

La finalul Sfintei Liturghii a fost binecuvântată noua capelă mortură a localității, „Sfântul Lazăr”. Cu acest prilej, preotul paroh Mircea Prunduș a fost hirotesit întru Iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu, iar primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană.

IPS Andrei a primit diploma de Cetățean de onoare al comunei.

Foto: Facebook Radu Moldovan

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Victor

  Parohia s-a înfiinţat în anul 1752. Această parohie făcea parte din Vicariatul greco-catolic al Rodnei, ce aparţinea Episcopiei greco-catolice Făgăraş (1842). Între anii 1867 – 1948, parohia a făcut parte din Vicariatul greco-catolic al Rodnei, ce aparţinea Episcopiei greco-catolice de Gherla.
  La 1 Decembrie 1948, prin Decretul nr. 358 România comunistă a scos în afara legii biserica greco- catolică căreia i-a confiscat tot ce avea. Ca efect al acestui decret din 1 decembrie 1948, un cardinal și 12 episcopi plus alți preoți, călugării și credincioși greco-catolici au fost încarcerați, mulți dintre ei murind în chinuri groaznice în închisorile comuniste. La acea vreme 31,1% din populația din Transilvania era greco-catolică, 25,2% din Crișana-Maramureș iar în Banat doar 3,6% din populație se declarase greco-catolică. Astfel, dacă la 1 decembrie 1948 în statistici 20% din populația României era greco-catolică.
  În planurile de muncă proprii ale miliţiei şi securităţii, precum şi ale inspectorului pentru culte şi în şedinţele cu preoţii ortodocşi, aplicarea în judeţ a circularei nr. 1299/1966 a Departamentului Cultelor – Direcţia pentru Supraveghere şi Control, privind “consolidarea a bisericii ortodoxe şi înlăturarea relicvelor fostului cult greco-catolic” a fost analizată şi discutată adeseori, ceea ce demonstrează că problema era departe de a fi fost încheiată.
  Pentru exemplificare, reţinem din rapoartele preoţilor ortodocşi de atunci şi din materialul intitulat “Stadiul actual al lichidării latentelor greco-catolice din cadrul B.O.R” alcătuit în anul 1971 de către inspectorul teritorial pentru culte al judeţului B-N, Constantin Puiu, că în Ilva Mare s-au împotrivit scoaterii statuetelor lui Isus din biserică, majoritatea credincioşilor în frunte cu Bulbuc Traian şi Oul Traian…. De asemenea, nesinceri în ortodoxia lor erau consideraţi de către inspectorul Puiu …….şi preotul Ovidiu Bulbuc din Măgura Ilvei, care permitea în timpul liturghiilor, din strană, răspunsuri greco-catolice.
  Din păcate, ziua de 1 decembrie 1948 este și va rămâne una dintre cele mai mari rușini din istoria noastră. Ziua în care România a decimat cu sălbăticie un cult creștin și a schingiuit și omorât oameni care credeau în același Dumnezeu ca și noi. Este esențial pentru un popor să își amintească și să își asume greșelile pentru ca altfel este condamnat să le repete.

  (-2)
 2. gaita

  Umblam de aproape 30 de ani rupti in —–,dar vrem unire cu altii mai rupti ca noi,merci fain nu doresc sa rescriem istoria tocmai de la Mugura Ilvei.(cat timp va mai trece pana cand vom intelege ca manipulatorii,fariseii,necititii,nevorbitii,nesabuitii,prostii,tradatorii nu au intentia de a face istorie pentru ROMANIA).

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.