Actualitate

Ce a scos la iveală ancheta internă de la Leoni. Unde au ajuns cei 40 de mil. de euro furaţi din conturi

Cercetările interne privind frauda de 40 de milioane de euro din conturile Leoni s-au încheiat, dar ancheta autorităţilor continuă. Cert este că, din primele informaţii, „nu există indicii sau dovezi că angajaţii din Leoni au colaborat cu infractorii”, a spus Sven Schmidt, press officer al companiei Leoni, miercuri, într-o conferinţă de presă găzduită de saloanele Hotelului Metropolis.

„Ancheta internă este închisă, iar cea externă continuă. Noi a trebuit să introducem în bilanţ aceşti bani pierduţi. Au fost afectate cifrele de afaceri. În martie 2017 am primit 5 milioane de euro din asigurare. Mai avem negocieri cu alte societăţi de asigurare şi este posibil să primim mai mulţi bani. Ce mai putem spune este că cei 40 de milioane de euro sunt pierduţi. Am încercat să recuperăm banii, dar aceştia au fost transferaţi în două conturi bancare din Asia, iar de acolo în peste 40 de conturi din lumea întreagă. Desigur că am încercat să îi urmărim, să ştim unde au fost transferaţi, dar nu e uşor fiindcă nu te poţi uita în conturile bancare ale cuiva, ai nevoie de o hotărâre judecătorească. Este vorba de un proces dificil pentru a afla unde s-au dus banii. E un sistem infracţional foarte complicat. Trebuie să recunoaştem că cei 40 de milioane de euro sunt pierduţi şi nu îi vom recupera. Singura posibilitate e să primim bani de la asigurări. În martie 2017 am primit 5 milioane de euro de la asigurări și este posibil să mai primim bani prin alte asigurări. Se poate întâmpla, negociem. Deocamdată nu ştim cine sunt infractorii. De asemenea, putem spune că până acum nu există indicii sau dovezi că angajaţii din Leoni au colaborat cu infractorii”, a spus Sven Schmidt.

Potrivit managerului interimar al Leoni, Ralf Singmann, predecesorul său, Marius Cotor, a decis să dea în judecată compania: „Fostul manager a decis să dea în judecată societatea Leoni. E dreptul lui. E un proces pe rol şi nu pot face alte compentarii până nu e soluţionat cazul juridic”.

Compania Leoni a fost supusă în septembrie 2016 unei metode de fraudă cunoscută încă de acum trei ani şi care ar purta denumirea de „CEO Frauda” sau „frauda şefului”, a scris presa germană. Aceasta constă în transmiterea de mailuri interne false care poartă adresa şi semnătura conducătorului companiei sau ale altor persoane-cheie, în care angajaţilor li se solicită efectuarea diferitelor transferuri de bani. Potrivit ziarului International Business Time, hackerii au deţinut informaţia că fabrica din Bistrița era singura din România dintre cele patru ale companiei căreia îi era permisă autorizarea şi transferul de bani. Suma de circa 40 de milioane de euro a fost virată în contul hakerilor chiar de directorul financiar care a crezut că a primit un ordin de la un superior din Germania. În realitate, cererea s-a făcut printr-un email trimis de hackeri care au clonat mailurile.

Angajații firmei spun că era o obișnuință ca plățile să se facă în urma unor mailuri de confirmare și asta pentru că sistemul informatic intern era considerat extrem de sigur. Nimeni nu s-a gândit că în spatele calculatorului nu se află manageri, ci hackeri care aveau să fure banii.

În ianuarie 2017, inginerul diplomat Marius Cotor a fost înlocuit de la conducerea Leoni Bistriţa după ce fusese numit în fruntea companiei în vara anului 2013.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS