Social

Şcoala Gimnazială Spermezeu şi-a deschis porţile pentru cei aproape 300 de elevi (FOTO)

Şcoala Gimnazială Spermezeu, în care învaţă circa 300 de elevi, şi-a deschis porţile în mod festiv, primarul Sorin Hognogi fiind alături de profesori, elevi şi părinţi ca să-i asigure de tot sprijinul administraţiei locale în noul an şcolar 2018-2019.

„Din păcate, numărul de elevi este mic în comparaţie cu perioada în care eu am, frecventat şcoala. Aş putea spune că efectivele sunt la 20% din ce eram noi”, a declarat Sorin Hognogi pentru Timp Online.

 

Școala Gimnazială Spermezeu este școală cu personalitate juridică și are arondate următoarele unități școlare: Școala Gimnazială Sita, Școala Gimnazială ”Teodor Cotuțiu” Dumbravița, Școala Primară Dobricel şi Școala Primară Hălmăsău.

În comuna Spermezeu, şcoala s-a înfiinţat în anul 1852 şi funcţiona într-o casă construită din lemn şi avea 50 de elevi. Între anii 1948-1950 s-a construit primul local de şcoală, cu bani proveniţi de la stat, în anul 1950 fiind dată în folosinţă. Clădirea veche a şcolii are cinci săli de clasă, unde funcţionează ciclul primar, două săli unde funcţionează grădiniţa şi o sală profesorală pentru învăţătoare şi educatoare.

Fundaţia clădirii este din beton, iar pereţii din cărămidă şi are un singur nivel. O reparaţie capitală s-a făcut în anul 1996, când s-a schimbat acoperişul şi s-a introdus apa în curtea şcolii. Un al doilea local a fost dat în folosinţă în anul 1965 (Şcoala nouă) la 1 septembrie.

Clădirea s-a construit din contribuţia bănească a locuitorilor comunei şi din valorificarea unor efective de animale care au aparţinut aşa numitei „întovărăşiri zootehnice Spermezeu”. Aceasta s-a lichidat în anul 1964 şi inventarul s-a valorificat în folosul învăţământului. Clădirea nouă are două nivele cuprinzând 8 săli de clasă, unde sunt amenajate 3 cabinete şcolare: geografie, biologie,istorie; 2 laboratoare: fizică-chimie şi informatică. Alături de cele 8 săli se adaugă şi alte dependinţe, cum ar fi: bibliotecă, depozit-laborator, sala profesorală, secretariat şi biroul directorului. Mai există o clădire care a avut destinaţia de atelier pentru practică pentru şcoala complementară de 10 clase care a funcţionat înainte de 1989, apoi a avut rolul de laborator tehnologic pentru efectarea instruirii practice a elevilor de clasa a IX-a şi a X-a SAM, pe urmă aceeași destinație pentru clasele IX, X de liceu.

Este prima şcoală de pe Valea Ţibleşului care a dispus de un laborator de informatică după 1989, care a fost amenajat cu ajutorul comitetului de prietenie din Zemst-Belgia (dotarea cu 10 calculatoare 486, imprimantă matricială) şi la care s-au renunțat numai după ce şcoala a primit reţeaua de calculatoare actuală.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS