„Scena, imaginile spun tot. Lipsă crasă de respect faţă de locuitorii municipiului”

(FOTO) Primăria Bistriţa a început, luni dimineaţa, să taie copacii de pe strada Alba Iulia ca să îngusteze trotuarele şi să lărgească partea carosabilă. Operaţiunea a încurcat mult lucrurile în zona şi aşa aglomerată din cauza faptului că nu există nicio parcare amenajată unde să îşi poată lăsa maşinile cei care au treabă la Palatul de Justiţie. Despre cum au decurs lucrurile a scris pe Facebook avocatul Diana Morar, consilier municipal PNL.

„În municipiul Bistrița, pe strada Alba Iulia, se tăie copacii! Se tăie în draci, fără milă!
Azi dimineață (luni -n.r.), începând cu 8:30, un echipaj al Poliției Locale Bistriţa a descins pentru a înșirui de-a lungul parcării de pe strada Alba Iulia jaloane, semn că noi, avocații, juriștii și justiţiabilii nu vom avea unde ne parca astăzi la muncă mașinile. Asta așa, în sictir de la Poliția Locală, fără un anunț prealabil măcar cu o zi înainte cum se face în mod civilizat orice lucrare ce afectează publicul, asta lăsând la o parte faptul că o asemenea lucrare se face într/o zi mai puțin aglomerată, poate o zi de sâmbătă.

   

Așa, ne trezim că unii colegi ce au fost mai harnici și au ajuns la serviciu înaintea Poliției Locale au mașinile parcate regulamentar în parcarea izolată cu jaloane. În plus, lumea trece pe trotuar, în timp ce cade… COPACUL, fără nicio protecție!

Trecând peste aceste inconveniente ce denotă lipsa crasă de respect față de locuitorii municipiului, aflăm următoarele: copacii sunt tăiaţi pentru a se lărgi parcarea prin îngustarea trotuarului! Cu alte cuvinte, copacii încurcă lăţirea parcării? Deci, se câștigă locuri de parcare în plus, întreabă colegii? A, nu, nu se câștigă, doar se lăţeşte parcarea și se taie copacii să se poată lăţi, vine răspunsul. Și nu se putea lăţi protejând copacii? Fără răspuns.

În baza a ce aprobare se tăie, întreb și eu? Nu știm, poate e hotărâre de Consiliu Local, vine răspunsul.
Eu nu știu să fie vreuna. Acum socotiți și Dvs.! Scena, imaginile spun totul despre ceea ce însemnăm noi toți pentru cei care, temporar, au pâinea și cuțitul în mână!”, a scris Diana Morar.

Reamintim că, în şedinţa Consiliului Local Bistriţa din luna august s-a pus pentru prima dată problema ca arborii de pe strada Alba Iulia, aflaţi pe partea cu Palatul de Justiţie, să fie tăiaţi pentru ca trotuarul să fie îngustat. Cel puţin aşa a spus primarul Ovidiu Creţu, răspunzând unei întrebări a consilierului local UDMR Antal Atilla. Acesta l-a întrebat de ce se face nimic pentru fluidizarea traficului pe această stradă.

„Pe Alba Iulia, trotuarele sunt foarte late, poate de 4-5 metri. Cred că ar fi mult mai bine dacă am tăia din trotuar, iar parcările de pe partea stângă ar fi mai late. Autobuzele care transportă persoanele abia încap fiindcă unii au maşini mai lungi şi atunci ajung destul de aproape de mijlocul drumului şi nu încap”, a spus Antal Atilla.

„Problema e discutată, se va merge pe această linie. Problema mai mare este că trebuie să tăiem copacii care sunt plantaţi acolo ceea ce nu va fi chiar simplu”, a spus Ovidiu Creţu.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  • Marin

   Da voi avocații juriștii si niste ziaristi.. Nu ati avut unde parca .. mare problemă
   Doar nu sunteti voi ceva dumnezei

   (-6)
  • Andrei

   Dacă lărgește strada… de ce o faci…dacă tai copacul de ceva îl tai… dacă…. orice poate fi interpretat… fiecare gândim altfel ( ar fi periculos sa gândim toți la fel) dar trebuie sa fim realiști și sa vedem dacă pe majoritatea ne avantajează(locuri de parcare, trafic degajat) atunci merita efortul Șantierului și doi copaci pe jumătate uscați tăiați!!

   (-4)
  • Matusha Tzukahara

   PSD + UDMR asta e ! Cititi in articol si DORINTA consilierului local (fost candidat la Primaria Bistritei) Antal Attila, si-apoi cautati vinovatii.

   (1)
 1. horea

  Un nou serial „Operatiunea Drujba” in regia lui Ovidiu Cretu. Asteptam reactia Garzii de mediu. Reamintim ca in 2011 , Primaria Bistrita a fost amendata cu 40.000 lei de catre reprezentantii Garzii de Mediu, care a stabilit ca lucrarile de toaletare a copacilor de pe Bulevardul Republicii nu au fost efectuate conform normelor in vigoare. De data asta, Cretu nu a mai toaletat copacii de pe strada Alba Iulia, ci i-a inlaturat cu totul.

  (9)
  • Alan Dala

   Mai bine amenda de 40 de mii de lei, decat sa moara oameni si sa fie masini distruse. La orice ploaie mai puternica picau crengi pe bulevard. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost la furtuna aceea puternica, daca nu ar fi fost toaletati copacii. Bine ar fi sa lasati politica pe locul 2, cand e vorba de siguranta cetatenilor.

   (-1)
  • Marcel

   @ Alain Delon. Nimeni nu a toaletat nimic pe Alba Iulia si la furtuna aceea puternica nu s-a intamplat nimic. Copacii cad sub drujba. Ce masini au fost distruse in ultimii 20 de ani? Mereti ma in Pata Rat si cazati-va intre gunoaie sau intr-un parc de masini dezmembrate ca sunteti nepregatiti mental sa locuiti intr-un oras.

   (11)
  • Pop

   Ne plângemde lipsa locurilor de parcare in oras si cand se iau masuri pt rezolvarea acestei probleme ne găsim sa comentam. Dacă nu se făcea nimic iarăși nu era bine. Ce vreti ooameni buni De fapt?

   (-7)
  • el

   Locurile de parcare nu se fac asa, taind si ultimele dozatoare de oxigen. In loc sa tot dea bani pe parti de noroi mai bine cumpara mai multe terenuri grupate de la locuitorii care vand si construia parcari etajate….cu spatii verzi pe acoperis. Si cand mai da avize de constructii sa fie date doar daca au si parcari asigurate. Ne tot ingramadeste si apoi taie si ultima farama de spatiu verde. Acest edil este cred ca cel mai anti-mediu dintre toti cei de dupa ’89. In mandatele lui a scazut cel mai mult masa verde din acest oras. Mai bine face din trotuar parcare sau din spatiu verde strada decat sa gandeasca….A tot facut vizite in aceste mandate…dar cred ca a calatorit doar noaptea ca nu a vazut exemplele de buna practica…sau a vizitat doar deserturile Gobi, Sahara, etc…

   (10)
 2. Alexandru

  Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, prevede in Art 12 (5) „In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene.” Sunt curios cum se justifica in conditiile astea eliminarea totala a arborilor.

  (12)
 3. Alexandru

  Inteleg ca nu au avocatii loc de parcare. Nu ar fi fost mai firesc si in interesul public general ca sa se deschida poarta Palatului de Justitie pentru cei care au treaba. Chiar si cu plata. Ca au slava Domnului loc de parcare in curte suficient. Intr-o vreme parca aveau si rampa de reparat masini. Asa stau domnii judecatori ca o cetate sub asediu calare pe zeci de locuri de parcare si noi taiem copacii ca sa nu-i deranjam.

  (18)
  • @Dominique

   Cum le stii tu pe toate dominique, ca o frustata!
   la asa gandire poti sa-ti tai si tu o mana ca nu te doare asa de tare!

   (-5)
 4. Alexandru

  Înainte de a tăia copacii, ma întreb ce a facut Primaria pentru a transforma în parcare suprafața punctului termic de pe str. Alba Iulia (un loc abandonat ani si ani de zile) în care ar fi încăput toate mașinile parcate de la intersectia cu Ion Ratiu (capatul cu Palatul de Justitie) si pana la Spital. Presupun ca nimic ca am fi auzit și noi.

  (12)
 5. radu

  ba, io nu mai inteleg nimic….dupa ce toti bat toaca fiindca nu sunt parcari, dupa ce toti sar ca arsi ca nu isi pot opri masinile fix in fata magazinului, acuma nu e bine ca se mai fac parcari in detrimentul latimii trotuarelor. Ideal ar fi ca trotuarele sa ramana intactre, dar foamea unora dupa parcari in orice conditii, obliga autoritatile incet incet sa taie tocmai din spatiul destinal pietonilor. De ce??? findca acestia nu fac scandal ca si mandii posesori de masini care nu-si pot misca fizicul mai mult de 10 metrii pentru a intra intr-un loc.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! intre blocuri, locatarii au cerut parcari, li s-au desfiintat trotuare, in loc sa accepte variante de parcari mai indepartate dar care sa duca la pastrarea trotuarelor si a unor spatii de joaca. Si acum sariti toti ca de fapt primariile sunt de vina ca orasele nu mai suporta masini!!!!!!

  (-4)
 6. popa

  La inceputul anilor 2000, dupa demolarea fostei cazarme Schwarzenberkasserme, pentru a face loc Tribunalului Bistrita- Nasaud, a rezultat o suprafata generoasa de teren. Cu toate astea, prin amplasarea negandita a Tribunalului, exact in mijlocul parcelei eliberate s-a produs o risipa uriasa de spatiu, intr-o zona si asa suprasolicitata. Astfel, cladirea Parchetului in loc sa fie construita langa Tribunal, a trebuit sa fie inghesuita la intrarea in parc. Culmea este ca acum se pune problema ca Tribunalul se confrunta si cu lipsa locurilor de parcare. Asta inseamna sa gandesti lucrurile prost de la inceput, sau mai bine zis, sa nu gandesti deloc. Inca o dovada ca Bistrita are parte de arhitecti foarte prost pregatiti.

  (13)
  • stadt_bistritz

   ba deloc .. e plasata exact peste fostul lagar/ghetou din care au plecat ultimii oameni
   de calitate ai orasului (5981 evrei) .. fara o piatra comemorativa ..oarba justitie.
   traiasca comunismul si fantoma lui imputita!

   (4)
 7. Allan

  Blonda de la drept ataca din nou! Inafara de cuvinte iesite din context avem si altceva?
  Eu zic sa te legi de copaci ca si colegul Balan!

  (-6)
  • fan club blonde

   blonda a zis doar ca se putea largi parcarea si fara sa se taie copacii. puteau fi feriti in mici alveole ca si pe sincai sau in fata la primarie. se vede ca esti un psdist si vezi lumea doar raportat la culoarea ta politica.

   (5)
 8. Anton

  Nu pot să cred că vorbiți serios ! După ce plângeți că nu sunt parcări , acuma nu e bine că se taie copacii ! Bătrâni și scorburoși !
  Si cum se taie ei ? ” în draci, fara milă ” :)))))))))) Cum se pot tăia doamnă copacii ? Cu milă ? :))))))))
  Și mai ales au îndrăznit sa-i lase fără parcare pe domnii avocați, judecători și procurori , cei plătiți cu sute de milioane din banii noștri , ca sa ne țină in sălile de judecată cu anii !
  I-au lăsat o zi fără parcare ! Mare minune, fraților !

  (-2)
  • Anton esti beton!

   Ai fost acolo Anton de concluzionezi tu ca erau batrani si scorburosi copacii?
   Ai fost acolo sa vezi cum cadeau crengile pe masini si trunchiurile pe trotuar?
   Vorbesti de pe ordinea de zi de la partid si atat.
   Ne-am saturat de drujbistii care ne conduc si fac ce vor muschii lor pana la satisfactia suprema!

   (3)
 9. Dominique

  Ce nenorocire… nu au avut avocatii unde sa isi parchezele bolidele :)))
  Cat despre taierea copacilor sigur nu s-a facut decat nefiind nici o alta solutie !

  (-2)
 10. Ionuka

  Ca se incearca rezolvarea parcarilor din oras nu e bine. Ca se toaleteaza pomii pentru evitarea accidentelor nu e bine. Ca se astfalteaza drumurile din oras nu e bine….da ce palarie mai vreti fratilor? Blondele n-au decat sa zboare cu dronele ca sigur o sa aiba spatiu de parcare :-))

  (-2)
 11. Tetea

  Critici, critici, critici ale PNL pe toate fronturile. Bun, e ok sa critici dar daca vrei sa faci ceva pt oras trebuie sa iti propui sa faci, nu numai sa critici. Daca ar fi fost mai inteleapta d na Morar ar fi putut zice: Bine, voi ati taiat pomii. Lasa ca plantam noi, PNL, tei, sau castani si ii vom zice Aleea cu castani PNL . Asa, nu va-ti mai etala doar ipocrizia ca aparatori ai oamenilor. Ce e asa rau sa tai un pom dar sa plantezi 2. Pe Alba Iulia trebuie largita strada si nu ai cum face altfel pentru ca, daca va parcati bmw-ul ca sa nu dati in bordura autobuzul nu mai trece!

  (-3)
  • PSD in glorium

   Și unde sa ii planteze? In asfaltul ce îl toarnă Crețu prin parcări? Ce logica duioasa emani!

   (2)
  • x

   Eu nu sunt nici PNL,PSD, PMP, UDMR, ABC, XYX, dar m-am saturat de tampeniile care le gace acest edil!!!!

   (0)
 12. Balan Marius -ecologist

  Astept sa vad cati Balani apar la orizont. Eu m-am saturat de prostia primarului si a primariei. Pana una alta toti care aplaudati munca aceasta nu uitati ca bagati tot mai multe gaze pe nas.

  (5)
 13. Marin

  Dna Morar,e o parcare frumoasa,mare,amenajată langa Hotelul Metropolis,in locul unde a fost terenul de handbal!E la 100 m de tribunal…Sau e prea departe si se obosesc justitiabilii nostrii…Ma scuzati!

  (9)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.