Scandal în centrul Bistriţei. Un grup de romi s-a încăierat cu poliţiştii locali (FOTO)

Merigo

Liniştea de pe pietonalul Bistriţei a fost tulburată duminică la prânz de un scandal izbucnit în zona covrigăriei Gigi. Două tabere de romi, unii din judeţul Mureş, dar stabiliţi la Bistriţa, şi alţii din Jelna s-au încăierat ziua în amiaza mare. Din declaraţiile unor martori oculari, se pare că romii din Jelna ar fi coborât dintr-o maşină albă, înarmaţi cu bâte şi răngi, şi le-au dat o bătaie celorlalţi, pregătiţi să plece cu marfă de vânzare la un târg. Bătăuşii au urcat imediat în maşină după care au dispărut.

   

Romii bătuţi au sunat la 112 şi au anunţat că o persoană din anturajul lor a fost înjunghiată cu un cuţit. Două ambulanţe au ajuns la faţa locului, dar şi un echipaj de la Poliţia Locală care i-a băgat în dubă pe cei care au reclamat incidentul, în loc să-i caute pe agresorii lor.

Întrucât nu erau chiar atât de rău loviţi precum pretindeau, romii s-au luat la harţă cu poliţiştii locali. În încăierare, o femeie s-a julit la obraz, iar fiica ei de 17 ani a căzut şi s-a lovit. Echipajele medicale au încercat să acorde primul ajutor femeii, dar aceasta a refuzat fiind mult mai ocupată să se certe cu poliţiştii locali, pretinzând că aceştia ar fi lovit-o.

Susţinându-i teoria, cum că a fost lovită de poliţiştii locali, ginerele ei a sunat la Poliţia Judeţeană, iar un echipaj de la IPJ Bistriţa-Năsăud a venit pe pietonal şi a dus-o pe femeie la secţie, ea fiind însoţită şi de un alt rom din grupul ei. Între timp, tânăra de 17 ani a primit îngrijiri medicale într-o ambulanţă, refuzând transportul la spital.

La locul incidentului au venit şi jandarmii care au aflat de la martorii oculari că romii din Jelna, acuzaţi de agresiune asupra celor din Mureş, ar fi aceiaşi cu cei care au bătut taximetrişti în zona Hanului. Poliţiştii au început o anchetă să afle cine sunt vinovaţii.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. cc

  E tare.
  În ziua mare, oameni coboară din maşini cu bâte şi bat pe alţii.
  Ca şi victimă, (nu contează gravitatea contuziilor ci gesturile de agresiune fizică)chemi poliţia să caute agresorii şi te trezeşti arestat şi bătut a doua oară.
  Data viitoare ştiţi care e semnalul în comunitatea respectivă.
  Îşi vor face ‘dreptate’ singuri. Şi ţinând cont de specificul comunităţilor respective, vor fi victime umane.
  Iar o societate în care fiecare îşi face dreptate ‘singur’ e societate preistorică.
  A, sunt oameni plătiţi să prezerve ordinea şi securitatea socială?
  Unde sunt? 🙂
  PS. Uitasem, în România, protecţia legii nu se aplică cu aceiaşi rigurozitate în cazul romilor. În ‘conştiinţa colectivă* plină de prejudecăţi rasiste*, romii merită bătaia. Şi cât de convenabil mai ales când sunt alţi romi care sunt implicaţi.

  (23)
 2. Mateut

  Asta e Bistrița europeană: țigănie în centrul orașului iar ordinea e făcută de polițiști locali cu 10 clase, uitați-vă la burțile lor, parca sunt de la milițienii de pe vremuri.

  (41)
 3. martor

  Dupa asemenea interventie ar trebui desfiintata Politia Locala. Tiganii le- au scapat din mana fix de sub nas. Jandarmii unde sunt?

  (13)
  • Unu'

   Care mai este rostul acestei institutii, in afara faptului ca da de lucru la niste „oameni care nu au lucrat, si nu stiu lucra nimic la viata lor”? Din ceea ce vede impotenta institutionala si eficienta lor este evidenta? De ce nu s*a sesizat din start jandarmeria care are alta eficienta, alta prestanta, alta tinuta! Inchipuiti-va cat este de „stufoasa” este structura de personal a acestei ineficiente, inutile politii locale, daca in ziua de duminica erau prezenti atatia!

   (18)
 4. cc

  Am urmărit mai atent video.
  E cacofonie totală.
  Intervenția e dezorganizată.
  Primul rând nu e clar de ce polițiștii proced la arestarea omului în cămașă albă.
  Trebuie să ai motive legale bine întemeiate să demarezi un contact inițial fizic. Iar dacă l-ai demarat îl duci până la capăt, nu îți lași arestatul în stare de libertate să miște cum vrei. Tot pe rând vroiau să-i facă cheie de braț dar nici unul nu a finalizat intervenția. E senzație de situație scăpată sub control, nimic nu e sincronizat, toți se mișcă ca și grămadă de gâște de la stânga la dreapta.
  E adevărat e un grup gălăgios, dar poliția nu dă impresia că ar avea un lider în intervenție(unde sunt comunicațiile tactice). Impresia mea e că doamna care se plimbă ar fi trebuit să fie izolată și comunicat cu tact cu ea, e liderul de facto al grupului respectiv, iar rolul de comunicatoare ar fi trebuit asumat de polițistă în acel caz, de la femeie la femeie canalul de comunicare ar fi fost mai bun iar situația ar fi fost aplanată. Fiecare improvizează, sar de la un membru al grupului la altul..e cam mult amatorism. Polițistul mai bătrân și el agravează situația la un moment dat sare pe un braț al unui tânăr celălalt (de ce???) în loc să ajute că tot se uită la el…e de râs.
  Aplanarea conflictului nu s-a produs, colaborarea cu autoritățile care ar fi trebuit să fie nomală în circumstanțele date(victime ale unor agresiuni) nu, iar mulți dintre trecători au impresia că s-a produs o altă nedreptate. Mă întreb cum o să justifice agenții respectivi utilizarea forței fizice, îmi pare în context abuzivă în unele momente.

  (26)
  • citizen

   de ce te miri?
   politia locala e formata din niste ageamii care provin din rândurile somerilor, adica dintr-o categorie de oameni care nu au o calificare anume în munca, ca doar de aia au ajuns someri, erau niste vai de mama lor pe care nu i-a vrut nimeni (la privat se lucreaza pe bune nu se freaca pulanul).
   un meserias bun se reprofileaza si lucreaza pe cont propriu, nu moare de foame si asteapta „oportunitatea” de a lucra ca politist local.

   (19)
 5. cc

  Eu judec individual oamenii deci nu pot să generalizez că toți sunt la fel. Pe de altă parte, recunosc că e foarte ușor de comentat după intervenție și de obicei intervențiile nu se produc ca și în manual, dar am remarcat totuși că nu se respectă în opinia mea , desigur niște principii de intervenție nu e vorba de acționa ca o echipă SWAT, dar ceea ce reiese din video e o incomprehensiune totală a situației , un gen de barieră culturală și rezultă o neadaptare a intervenției la specificul culturii romilor. Ca privitor de pe margine, te aștepți ca atunci când vine poliția , să se ocupe de martori civilizat să preia declarațiile, să identifice victimele. Să fie în mod ascultare. Dacă sunt de făcut arestări, le faci după dacă ai probe legale. Nu poți să obligi un martor să intre în dubă, dacă nu vrea nici măcar cu forța. A da ,dacă te atinge pe tine ca și polițist în timpul intervenției, ai dreptul să procedezi la arestare pentru că-ți atinge integritatea fizică și ca regulă de bază nu atingi uniforma. Pe de altă parte sunt și alte părți confuze este un tip îmbrăcat în roșu care intervine fizic, nu știm nici statutul, ce caută acolo..cu ce drept se imiscează.??? Etc. E o intervenție neclară, improvizată fără aplicarea unor principii. Interpelare legală în primul rând, comunicată clar, repetat și pe înțelesul celui interpelat, apoi intervenție fizică.

  (10)
 6. Suciu

  Tiganul ce cauta in ambulanta langa victima de pe targa??? Acorda primul ajutor ??? Asistentii se uitau la el si ii dadeau la mana materiale sanitare? :)))))) Politia locala a tras de ei si apoi i-au sa-si faca valul si scandalul a continuat…… Halal ambulanta ….halal politia locala

  (5)
 7. cocalar

  Tipul colorat, cu maieu si muschi ce cauta acolo? Se certa cu o doamna de la Politia Locala si ameninta din deget. Politia Locala nu impune respect dar domnul cu muschi ar trebui amendat pt astfel de fapte.

  (13)
 8. The passenger

  Se vede clar din clip, țiganii fac ce vor și scapă nepedepsiți și nici amenzile nu le plătesc. Dar cu adevărat grav ar fi fost dacă ar fi cerut mici la kaufland în limba romanes. Doar așa ar fi declanșat isterie națională și ar fi atras ura tuturor. Celelalte probleme sunt pistol cu apă.

  (10)
 9. Român

  Totul poate fi cuprins într-un singur cuvânt: ȚIGĂNEALĂ.
  Din păcate va trebui să ne obişnuim cu astfel de scene…care vor avea loc tot mai des.

  (-23)
 10. Joseph Porta

  Satul fără câini în toată splendoarea ei. Sper să ,,adopte” măcar o mie de refugiați din Siria, să vedem atunci țircus gratis și de calitate.

  ps: acești indieni nu-s cumva prietenii lui Crețu?

  (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.