Satul Valea Vinului, fără curent după ce furtuna a distrus reţeaua electrică pe o distanţă de 5 km

Holistic
Locuitorii satului Valea Vinului din Bistriţa-Năsăud au rămas începând de miercuri seara fără curent electric după ce o furtună puternică a rupt stâlpii de susţinere a reţelei pe o distanţă de cinci kilometri, defecţiunea neputând fi remediată mai repede de trei zile.

Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, comună din care face parte satul Valea Vinului, a declarat, joi, că vântul a suflat atât de tare încât a pus la pământ stâlpii de beton, iar firele s-au rupt.

„A suflat un vânt puternic de a pus totul la pământ. S-au rupt stâlpii pe o distanţă de cinci kilometri. Am vorbit cu cei de la Electrica şi mi-au spus că problema nu poate fi rezolvată mai repede de trei zile. În tot acest timp, oamenii nu vor avea curent electric”, a spus Năşcan.

Primarul a declarat că este vorba de 70 de familii, în total peste 240 de persoane, dar şi de câteva pensiuni turistice amplasate în zonă.

Potrivit sursei citate, furtuna a făcut ravagii şi în centrul satului Rodna unde vântul a pus la pământ un castan de 130 de ani care a căzut exact peste staţia de autobuz.

„Din fericire, nimeni nu era acolo, în staţie. Copacul fiind unul foarte mare putea omorî oameni. În cădere a distrus ce am amenajat noi acolo, dar nu-i nicio problemă, vom reface. Bine că nu a murit nimeni”, a spus primarul.

Șeful Electrica Bistriţa, Alexandru Roman, a declarat  că defecţiunile din Valea Vinului sunt greu de remediat.

„E dezastru ce s-a întâmplat acolo. Ne trebuie câteva zile să putem remedia defecţiunile fiind vorba de distrugerea reţelei pe o distanţă de cinci kilometri”, a declarat el.

Roman a mai spus că, în urma furtunii, 14 localităţi au rămas fără curent electric, dar majoritatea defecţiunilor au vfost remediate în dimineaţa zilei de joi, echipele Electrica lucrând toată noaptea pe teren.

„Mai avem de lucrat la Leşu Ilvei, la Ciosa şi Piatra Fântânele, dar sperăm ca în cursul zilei de azi (joi –n.r) să putem conecta la reţea localităţile respective”, a spus Roman.

Potrivit unui comunicat al ISU Bistriţa-Năsăud, miercuri seara, începând cu ora 19:30, în urma fenomenelor meteorologice periculoase (ploi şi vânt puternic), pe raza judeţului Bistriţa – Năsăud s-au înregistrat defecţiuni la reţeaua de medie tensiune pentru alimentare cu energie electrică pe tronsonul Sîngeorz Băi – Rodna – Maieru, pe tronsonul Prundu Bîrgăului -Tiha Bîrgăului – Bistriţa Bîrgăului, pe tronsonul Ilva Mare – Lunca Ilvei şi pe tronsonul Dealul Ștefăniţei – Telcişor.

Totodată, potrivit sursei citate, s-au mai înregistrat defecţiuni pe reţeaua de joasă tensiune şi în localităţile Bistriţa şi Unirea.

Probleme au fost şi pe calea ferată unde  linia de contact a fost ruptă în Staţia de Gară Sărăţel şi a afectat mersul a trei trenuri de călători, Rapidul 942 Satu Mare – Mangalia; Acceleratul 1642 Baia Mare – Bucureşti şi Acceleratul 1644 Sighetul Marmaţiei – Bucureşti. Aceste trenuri au staţionat temporar în gara Sărăţel pâna la ora 22:12 când circulaţia a fost reluată cu două locomotive Diesel între Sărăţel şi Mărişelu. Din staţia Mărişelu, circulaţia s-a efectuat cu locomotive electrificate.

ISU a mai informat că a mai fost un beci inundat în municipiul Bistriţa, iar furtuna a  rupt copaci în localităţile: Bistriţa, Bistriţa Bîrgăului, Rodna şi Poiana Ilvei.

Tot miercuri seara, DJ 172 J între Rodna şi Valea Vinului a fost blocat de aluviuni şi copaci aproximativ 20 de minute.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. bea

    da a fost dezastru dar a trecut dupa o vreme buna sper sa se refaca firile ca de atunci nu sunt reparate tot rupte si lipite sunt si sa bage Netul si noua ar fi bine

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.