Sânmihaiu de Câmpie s-a înfrățit cu Țânțăreni. Ioan Mate: Basarabia va simți susținerea noastră

Holistic

Dumitru Stoica, primarul satului Țânțăreni din Raionul Teleneşti (Republica Moldova), l-a avut oaspete pe Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie. Cei doi edili au semnat acordul de înfrățire a localităților pe care le reprezintă.

Acordul prevede accesarea și inițierea unor proiecte comune de dezvoltare social-economică, precum și schimburi culturale.

”Basarabia va simți susținerea noastră frățească”, a declarat primarul Ioan Mate, potrivit săptămânalului Cuvântul.

”Noi, în Ardeal, avem un atașament deosebit față de basarabeni, care acum 100 de ani, rupți de la un imperiu, au dat semnal românilor ardeleni, rupți și ei de la alt imperiu, că a venit clipa Unirii într-o Românie Mare, precum au procedat mai multe națiuni răzlețite. Înțelegem că regimul comunist și-a pus amprenta asupra altor generații de basarabeni după raptul de la 1940 și după spălarea de creier care a urmat. Reieșind din experiența trăită de la căderea comunismului, suntem conștienți că numai implementând proiecte comune de dezvoltare putem apropia cele două maluri de Prut. Iată de ce, după ce am făcut cunoștință cu primarul de Țânțăreni Dumitru Stoica, am convenit asupra semnării unui acord de înfrățire. Azi am semnat acordul, iar peste două luni așteptăm delegația de la Țânțăreni la Zilele comunei Sânmihaiu de Câmpie. Pe parcurs vom iniția proiecte concrete: reparații de drumuri, construcții de apeducte şi reţele de canalizare… Adică banul nu va trece prin structuri de stat, unde lesne poate dispărea, dar va veni nemijlocit în comunitate, astfel ca Basarabia să simtă în permanență susținerea noastră frățească. Satul Țânțăreni mi-a lăsat o impresie bună. Am vizitat gimnaziul și primăria, am vorbit cu aleșii locali, cu lumea din sat, am fost la biserică și la cimitir. Dar relațiile sunt de abia la început, vom aprofunda colaborarea noastră. Nu suntem diferiți ca popor odată ce Basarabia și Ardealul au aceeași limbă, poate doar graiul puţin diferă. V-ați dezice de o rudă a dvs. chiar dacă vorbește ori gândește un pic altfel? Așa este și în cazul nostru: frații trebuie să trăiască destoinic într-o țară întregită”, a spus Ioan Mate.

Satul Țânțăreni se află la 75 de km de capitala Republicii Moldova, Chișinău. Este atestat documentar în anul 1800.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Adrian C.

  Infrătiti-va cu Miceştii de Câmpie.
  In acea zonă a județului, sunt 6 comune cu o populatie de 1000-1500 locuitori.
  Sânmihaiu de Câmpie 1400 locuitori + Miceştii de Câmpie 1000 locuitori, ați forma o comună cu 2400 de locuitori.
  Ati avea o singură administratie, un singur stat de plată, iar jumătate dintre angajatii noii primărieii pot fi dați afară.
  Cu banii economisiťi, in jur de 2 milioane de lei anual asigurati functionarea unui Centru de ingrijire a persoanelor vârstnice, asfaltați toate drumurile, sport, cultură, atrageți tinerii in comună etc.
  E ultima dată când vă zic lucrul ăsta. Nu are rost să repet acelasi lucru, unor oameni care preferă să toace banii a două primării pe salarii, in loc să meargă la dezvoltare.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.