S-a stins din viață un om care, bucuros, a luptat pentru principii. Când va fi slujba de înmormântare

Holistic

ACTUALIZARE S-a stins din viață o profesoară de prestigiu, dar și un om care nu a stat niciodată deoparte. Într-un fel sau altul s-a implicat fie în politică, fie în societatea civilă. Profesoara Hildegard Săcărea a murit, vineri după-amiaza, în timp ce era transportată la o clinică din Cluj-Napoca. Avea probleme cardiace.

Hildegard Săcărea a fost timp de 20 ani profesor de limba germană şi engleză la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, apoi angajat al Teraplast, iar din 1994 traducător.

În perioada 1992-1994, a fost secretar executiv al PNL Bistriţa-Năsăud, dar a demisionat din PNL pentru că a fost “împotriva participării în alegeri fără celelalte partide democratice”.

În 2004, a fost membru în Grupul de Iniţiativă Bistriţa al URR şi a preluat funcţia de secretar trezorier al Organizaţiei Locale Bistriţa a Partidului Uniunea pentru Reconstrucţia României.

În 2013, Fundaţia “Mişcarea Populară” a desemnat-o coordonatoare a filialei din Bistriţa, poziţie din care a demisionat la scurt timp.

În 2017, Hildegard Săcărea protesta în stradă împotriva tentativei Guvernului PSD-ALDE de a modifica legile Justiției, ocazie cu care a acordat un interviu publicației noastre din care spicuim:

”Politicienilor de azi le-a apus timpul. Acum trebuie să se schimbe, ceea ce e foarte greu pentru că, cine e îmbătrânit în rele aşa rămâne, plus că nu ştie la ce să se aştepte. Nimeni nu ştie, dar eu zic că ne îndreptăm spre bine. Necunoscutul naşte temeri, iar când mai ai şi de apărat nişte lucruri pe care le-ai obţinut nu chiar pe căi ortodoxe, e normal ca temerile să fie şi mai mari. (…) Eu când m-am retras din Fundaţia Mişcarea Populară am făcut-o pentru că nu mi-a plăcut ce am văzut acolo, nu am putut participa la aşa ceva. Acum dacă ar trebui acum să votez pe cineva nu mă întrebaţi pe cine că nu ştiu. (…) Dacă trebuie să rămânem în stradă, bucuros facem şi asta pentru nişte principii”, a spus atunci Hildegard Săcărea.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

ACTUALIZARE: ”Hildegard Săcărea a plecat ieri dintre noi. A plecat cu zâmbetul pe buze și cu demnitate așa cum o știm toți. Astăzi (sâmbătă – n.r.) corpul va fi depus la Capela Evanghelică din Bistrița și va fi păstrat acolo până luni. Dorința doamnei a fost să fie incinerată pentru a ajunge mai ușor alături de familia ei (părinții) în Germania. În acest sens, vă rugăm să nu dați banii pe coroane ,ci să-i redirecționați către familie pentru a ușura costurile incinerării. Vă mulțumim! Drum bun, Frau Săcărea. Mulțumim pentru tot și pentru toate. Noi nu te vom uita niciodată!”, au transmis apropiați ai familiei.

ACTUALIZARE 2: Slujba de înmormântare va avea loc luni la ora 12.00 la Cimitirul Evanghelic. 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Serban si Anca Nitoiu

   Drum bun in calatoria spre eternitate, draga noastra doamna profesoara! Sa stati mereu in lumina si pace vesnica!

   (1)
 1. Dana Pintican

  O sclipire de OM, mereu surazatoare, preocupata de mai binele tuturor, un exemplu nepretuit pentru cei ce au cunoscut-o. Sincere condoleante familiei!
  Dumnezeu sa o odihneasca!

  (24)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  O mare doamna cu inale virtuti si mai ales SIMT CIVIC. Somn usor intr-o lume mai dreapta fara ordonante de urgenta .Cu mult respect draga doamna profesoara !

  (11)
 3. ioan rus

  Din nefericire, Bistrița nu a avut priceperea să o pună în valoare pe o profesoară atât de valoroasă. Din câte se știe, era foarte pasionată de filosofie, și ar fi putut iniția, forma traducători din limba germană, recrutați dintre tinerii profesori care știu limba.
  Păcat, a mers în pământ cu tot ce a știut fără să împărtășească, exceptând catedra, din învățătura acumulată într-o viață.
  A fost un om, cu adevărat, deosebit!
  Dumnezeu să o odihnească în pace!

  (4)
 4. Adelaide Baum

  Buna!
  Mi-ati fi de mare ajutor, cei care stiti, sa-mi spuneti, la ce ora va fi luni slujba de inmormantare?

  (4)
  • Johanna

   Tocmai scrie mai sus la actualizare ca va fi incinerata si inmormanta in Germania alaturi de parinti. Deci probabil va exista o slujba de priveghi aici.

   (1)
 5. Preot Johann D. Krauss

  Doamna Sacarea a fost de confesiune evanghelica si luni va fi o slujba de ramas bun la capela evanghelica pe str. Grigore Balan la ora 12 dupa care va avea loc incinerarea la Turda. Inmormantarea probabil va avea loc in Germania. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

  (7)
 6. Simona Lucescu

  Zbor lin! Nu te voi uita niciodata! O intelectuala ! Datorita ei am absolvit filologia germana-engleza!Dar moartea ne ia pe toti mai devreme sau mai tarziu! Zbor lin printre stele!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.