Rugăciune ecumenică în fața Bisericii Evanghelice, la 11 ani de la incendiu

Holistic

Marți 11 iunie, la împlinirea a 11 ani de când Biserica Evanghelică din Bistrița a fost cuprinsă de flăcări, în fața celui mai important monument istoric al orașului, care acum se află în proces de restaurare, va avea loc o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului eveniment.

Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa la rugăciunea ecumenică ce se va desfăşura marți, 11 iunie 2019, începând cu ora 19.30, în fața Bisericii Evanghelice. Ceremonialul este organizat pentru comemorarea tristului eveniment din istoria oraşului – incendiul care a afectat grav turnul şi Biserica Evanghelică, în urmă cu 11 ani”, a anunțat primarul Ovidiu Crețu.

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

Biserica Evanghelică a intrat apoi într-o nouă eră de reconstrucţie, turnul fiind reabilitat, anul trecut începând lucrările de restaurare a interiorului. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.

În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro. Ce se realizează la Biserica Evanghelică: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații electrice-curenți slabi (efracție, PSI, sonorizare și altele), lucrări instalații electrice de forță, lucrări instalații sanitare – hidranți. Detalii aici.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Danuț

  Rugăciune ecumenică nu există!
  Este doar un exercițiu de imagine atâta vreme cât ura interconfesională este cea mai puternica armă.
  Fiecare articol despre pocăiți ,unguri ori greco-catolici are cele mai înverșunate comentarii din păcate.
  Despre ecumenism putem vorbi doar daca trăim in iubire frățească .
  Celelalte sunt fațade politico-bisericești ….

  (9)
  • Vestul nu este ca estul

   Ai uitat de comentariile la adresa bisericii ortodoxe care a confiscat biserici cu ajutorul statului ateu si comunist din dragoste pt moscova si nici pana in ziua de azi nu au fost retrocedate. Biserica catolica poate da spre folosinta biserici pt cultul ortodox in europa de vest iar biserica catolica nu este in stare sa retrocedeze bisericile care nu le apartin.

   (1)
 2. Speranta

  Danute…Din punct de vedere ortodox,ecumenismul este eruare…Ecumenismul e altceva,nu e iubire crestina,nu e dragoste frateasca,e ratacire satanista,….vezi Iustin Parvu,Vasile Novicov,si multi altii.Ce bine e daca vorbim informati.Paisie Aghioritul ,lumineaza intunericul celor multi care nu stiu ce e ecumenismul…Nu mai lasati gura sa vorbeste prosti….Cititi,informativa,ortodocsia nu e asa o simpla tema de discutie,iar ecume ismul e ultima etapa inaintea veniri lui antichrist…

  (-13)
 3. Speranta

  Ma citizene …cu tine am alta vorba…nebunule care esti tu fetita..Ma cetatene care eti tu si prost si fetita..Noi am mai povestit,si ai recunoscut ca eti prost,acu ce faci?fumezi iarba?..sper citizene ca ti-ai mai revenit..Adi tu ,….ce pot spune?te suspectam ca poti fi vre-un securist,acu stiu ,nu esti,esti o panarama de terchea berchea cere incerci sa duci in derizoriu credinta ortodoxa..Tre. sa sti bostane,in zona religiei nu treci,..satanistule,progresist care esti..Am vazut ce documentat esti si cu trecutul lui Andrei Andrecut(atunci te-am suspectat ca esti securist)as ,tu bastane esti prea prost pt. asta..Dar tre sa recunosc,pt neaveniti esti dascal,progresistule…Stiu ce astepti,….dar mai ai mult de asteptat ba bostane…Antihristul vine…asa scrie la apocalipsa prostule(citizenu lu peste) dar nu cand vrei tu,mai asteapta putin,nebunule…Astea fiind zise ,citizene ,cu tine discutia e o placere,tolomacule.

  (-13)
  • Bulibasa

   Antihristul e in fiecare din noi ……depinde cat de mult vrei sa il slavesti pe antihrist sau pe spiritul sfânt prin fapte , vorbe si ganduri. Mai bine si ar face fiecare griji pentru sufletului lui. Dacă Dumnezeu va vrea , o sa fie un singur pastor si o singura turma , degeaba ne impotrivim noi , ba ca e oculta mondiala , ba ca e papa, ba ca sunt iehovisti, budisti etc….. . Stiti ca Isus i a supus :Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru , şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.” – Matei 16:18
   Care este această piatră pe care Biserica va fi zidită? Înainte de spune aceste cuvinte, Domnul Isus i-a întrebat pe ucenici: „Cine zic oamenii că sânt eu? Ei au răspuns: „Unii zic că eşti Ioan Botezătorul; alţii: Ilie; alţii: Ieremia sau unul din prooroci. „Dar voi” le-a zis El „cine ziceţi că Sunt?” Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: „Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!” Ca răspuns la ceea ce Petru a spus, Isus a zis „că pe aceată piatră va zidi Biserica Lui” Deci Domnul nostru a vrut să spună că pe acest mare adevar (pe această piatră),că El este fiul lui Dumnezeu, El va zidi Biserica Lui. Natiunea lui Israel a fost respinsă de la favoarea pe care au avuto din cauza că nu l-au primit ca Fiul lui Dumnezeu. Mai târziu Ap. Pavel ne scrie exact despre această temelie: „Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos.” 1 Corinteni 3:11 „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;” Ioan 1:12 Vedem cât de important este credinţa în Isus Christos, dar nu o credinţă numai teoretică dar după cum ne spune Domnul: „Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.” Ioan 14:15.

   (2)
 4. Speranta

  Recunosc ,nu am ajuns pana la a intoarce obrazul celalalt,recunosc Adiy,pot sa-ti fac rau fara mustrari de constiinta,recunosc,nu e o placere sa stiu ca santem contemporani,sper insa sa pot ajunge sa te suport ca si Iustin Parvu ,pe caraliil ce-l torturau….Inteleg ,faci parte dintre frustratii atei,ok.Te rog in schimb ,fa-ti timp (pe net)si pentru Arsenie Papacioc,Iustin Parvu,Nicolae Velimirovici si daca-i epuizezi mai am..Dupa ce vei sti cateceva despre ei vb..Pana atunci cu mare drag si crestineste te pot injura ori pot sa-ti fac rau fara probleme…Ma declar crestin in devenire(pot avea scapari de rautate)..Cu ateii pasnici ,ce sa am? nimic ori putina compasiune,pana-i intalnesc si atunci ma EXPRIM liber…

  (0)
 5. Yghion

  Halal discutii pentru o comemorare.
  Cu asa cetateni ai Bistritei, pica pana acum si acoperisul bisericii.
  Zero pentru administrarea mesajelor.
  Apropo…cati a-ti fost sa vedeti Bistrita din turn? E a noastra…si e frumoasa…. atat privelistea cat si turnul!

  (0)
 6. Nea Ion

  Pentru unii poate fi comemorare,pentru altii prilej de bucurie,pentru altii de inavutire stiind foarte bine motivele pentru care ,,sa aprins intamplator intre turul unu si turul doi”.Din pacate tot cei care au plans au si platit ,direct sau indirect,iar altii au dobandit functii, altii au facut si vor face muuuuulti ani de acum inainte foarte multi bani,iar noi chibitii ne vom ataca intre noi si nu vom stii care-i mai mare credincios,dupa lozinca ,,intarit-ai drace ,ca noua ne place”.
  PAREREA MEA!

  (10)
 7. Andrei andrecuti informatoru

  La cati bani a investit mun icipalitatea se puteau construi 3 biserici, Maris cu firma lui in cardasie cu popa sasilor si primaru Crertu au sifonat o caruta de bani.Nu este un an de la terminarea lucrarilo si deja peretii din fata si spatele bisericii vsant deteriorati cu mari urme de mizerie si degradare, Oare nu sant in garantie. De ce nu s-a facut nimic pentru descoperirea responsabililor de dezastru(prietenii stiu de ce) cei vinovati trebuia sa plateasca si nu din bani publici sa se faca lucrarile. Cretu a ajuns primar pe sau cu ajutoru acestui incendiu .

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.