Cod roșu în 8 comune, anunțat prin Ro-Alert. Ce alte probleme au creat ploile în județ FOTO-VIDEO

Holistic

ACTUALIZARE Hidrologii au emis marți dimineața un cod roșu de inundații valabil până la ora 15.00, populația din comunele Budacu de Jos, Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag fiind anunțată prin Ro-Alert cu privire la ”riscul de viituri majore, amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor”.

Ei au avertizat că urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, precizând că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.

Codul roșu a fost prelungit apoi până la ora 24.00 pe râurile din bazinul hidrografic Şieu (afluent al râului Someşul Mare). Până miercuri 22 mai, ora 14.00, este cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare, iar cod galben până miercuri 22 mai ora 24.00.

(Imagini de la Mărișelu, Budacu de Jos, Dumitrița)

În localitatea Prundu Bârgăului, un podeț este colmatat, iese apa în curtea unei gospodării. Intervine un echipaj din cadrul GIP Prundu Bârgăului cu o motopompă și SVSU Prundu Bârgăului cu un buldoexcavator.

În comuna Cetate, în localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.

În comuna Galații Bistriței, localitatea Herina subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.

În comuna Mărișelu, satul Măgurele, subsolul unui imobil este inundat, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. Tot aici, două podețe de cale ferată sunt înfundate că urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafața de teren agricol. De asemenea apa a intrat în 20 de gospodării și în două firme. Intervin un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița și CLSU cu un buldoexcavator pentru curățarea podețelor.

În comuna Lechința, din cauza unei defecțiuni la un transformator electric din punctul de trasformare Lechința, mai multe gospodarii au rămas fără alimentare cu energie electrică.

14 echipaje de pompieri militari intervin cu motopompe (inclusiv 2 motopompe de capacitate marita) în diferite puncte ale jude’ului: Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sângeorz-Băi, Prundu Bârgăului, Mărișelu, Nimigea. De asemenea, în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate, cu motopompe, buldoexcavatoare si alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistrița-Năsăud sunt în puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență  monitorizează orice situație care pune viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare, informează CJSU BN.

Compania Aquabis anunță că începând cu ora 09.00, în urma unei ruperi de nori care a aafectat sursele de captare, a fost nevoităi să sisteze furnizarea apei potabile în Colibița și Mița până la remedierea defecțiunilor. 

Foto-Video: CJSU Bistrița-Năsăud

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.