Actualitate

”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”. Ce le-a spus Ponta deputaților

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”. Aici Motiunea de cenzura în întregime.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost citită duminică, la ora 16.30, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, puterea având nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri, ora 11.00.

Parlamentarii PSD şi ALDE susţin că doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, și acuză ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.

”Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. ”Guvernul” Ponta – Grindeanu – Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE”, se arată în text.

Potrivit iniţiatorilor, votarea acestei moţiuni ”este un act de responsabilitate politică şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă şi competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile şi a reintra în parcursul ambiţios, dar corect, al acestui adevărat proiect de ţară”.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

Depunerea moţiunii de cenzură – declanşarea unui război atomic PSD-PSD

Deputatul Victor Ponta, secretar general al Guvernului, le-a transmis duminică deputaţilor social-democraţi că depunerea moţiunii de cenzură reprezintă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD şi a cerut un dialog pentru evitarea situaţiei.

El a declarat că mai mult de 14 parlamentari ai PSD nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. ”Dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, şi eu asta cred şi mă pricep la voturi în Parlament, joi domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerea PSD şi conducerea ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2”.

Ponta a susţinut că niciun deputat PSD nu este fericit cu această situaţie. ”Îi cunosc din 2004, niciunul nu este fericit că am ajuns să ne facem de râs, că am ajuns să ne omorâm noi între noi. Dacă există raţiune şi dorinţă de dialog, putem să evităm această situaţie, din partea domnului Grindeanu există, de aceea am venit eu, personal, să transmit acest lucru, dacă există şi din partea conducerii PSD, totul se termină cu bine”.

Potrivit unor surse din cadrul şedinţei, citate de stiripesurse.ro, Ponta a ieşit rapid din sală după ce a transmis mesajul, lăsându-i pe deputaţi să dezbată singuri. Prima care i-a dat replica în absenţă lui Ponta a fost Doina Pană, care l-a acuzat pe fostul ei şef de la Guvern că îşi bate joc de colegi.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS