Robert Sighiartău, la Congresul PPE de la Helsinki. Manfred Weber, desemnat candidat la președinția CE

Holistic

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a participat la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Helsinki, Finlanda, în cadrul căruia Manfred Weber a fost desemnat drept candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Cealaltă variantă era prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb.

 

Weber, liderul german al grupării PPE în Parlamentul European, va fi candidatul principal al partidului de centru-dreapta în alegerile europarlamentare din mai 2019. Gruparea PPE, cea mai mare din Parlament, are ca scop să îşi păstreze controlul asupra postului de preşedinte al Comisiei, deţinut în prezent de Jean-Claude Juncker.

Weber, care este în mare parte necunoscut în afara Bruxellesului şi a regiunii sale din Bavaria, a fost susţinut de toţi şefii de stat membri ai PPE şi de majoritatea membrilor partidului. Weber a obţinut 492 de voturi (79%), conform rezultatelor anunţate de preşedintele PPE, Joseph Daul.

”Avem încredere în tine”, a declarat Sebastian Kurz, cancelarul austriac, într-un discurs ţinut în timpul votului. Weber a afirmat în discursul său: ”Nu vă cer doar susţinerea pentru a fi un candidat, ci vă cer un mandat, un mandat pentru a schimba Europa”. De asemenea, el a subliniat importanţa tradiţiilor creştine europene, fiind aplaudat de public.

Contracandidatul lui Weber va fi cel mai probabil, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, fostul ministru de Externe al Olandei care momentan nu are adversar în cursa internă a Partidului Socialiştilor Europeni.

În mai 2019, votanţii din cele 27 de ţări membre UE vor alege cei 705 membri ai Parlamentului European. Toate posturile importante ale UE, inclusiv preşedinţia Comisiei, Consiliului şi Parlamentului, vor fi disputate.

Şefii de state şi ale guvernelor din Consiliul European sunt aşteptaţi să nominalizeze candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în Parlament sau candidatul care are cea mai mare şansă să formeze o coaliţie. Candidatul trebuie apoi să câştige susţinerea Parlamentului.

Foto: Facebook Robert Sighiartău

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.