Au renunţat la orice mâncare pe bază de carne, lapte şi ouă. Beneficiile stilului vegan (FOTO)

Daniela Marcu, artist handmade din Bistriţa,  şi alte două tinere care au adoptat stilul de viaţă vegan participă în acest sfârşit de săptămână la Festivalul „Toamna bistriţeană” de la Viişoara unde încearcă să îi convingă pe oameni să renunţe la orice mâncare, îmbrăcăminte şi cosmetice de origine animală. Ca să le arate că mâncarea poate fi gustoasă şi fără carne, lapte sau ouă, cele trei au pregătit delicatese vegane, cum ar fi gomboţi cu prune, torturi, biscuţi şi alte bunătăţi.

„Am adoptat stilul de viaţă vegan de circa 6 ani şi jumătate deja. Am descoperit pe internet câteva filmuleţe cu animalele din fermă şi am decis să nu mai mănânc deloc carne, ouă şi lapte de la animale. Mă simt mult mai împăcată, dorm mai liniştită ştiind că nu a trebuit să fie exploatate animale pentru mâncarea mea. Din punctul de vedere al sănătăţii, mă simt la fel, nu e nicio diferenţă. Sunt însă persoane care au mai multă energie. Nutrienţii sunt aceiaşi doar că înlocuim proteinele din carne cu aminoacizii din plante. Nu e o mare schimbare. Într-o zi, eu încerc să combin cerealele cu leguminoasele, adică mazăre, fasole, năut şi seminţe de in, nuci pentru Omega 3, fructe multe. Îmi plac şi le mănânc cu plăcere. Sunt foarte multe grupuri pe internet cu reţete şi răspunsuri la întrebări.

Cristina Cojocea este din Tecuci, judeţul Galaţi, şi a adoptat acest stil de viaţă de doi ani. Tot de atunci a devenit şi activist şi vrea să convingă tot mai multă lume să îl îmbrăţişeze.

„Eu îmi încep ziua cu cereale şi lapte vegetal. Îmi fac lapte de soia în casă, am un aparat pentru asta. La prânz combin cereale cu leguminoase. De exemplu, mănânc orez cu chili sau curry, ciorbe, supe. Nu e mare schimbare faţă de cum mâncam înainte. Nu mai folosesc ingrediente de origine animală nici în cosmetice sau vestimentaţie, nu promovez divertismentul care implică exploatarea animalelor, cum ar fi circul şi grădinile zoologice. Şi cei care adoptă stilul de viaţă vegan se pot îngrăşa. Depinde cât de sănătos mănâncă. Spre exemplu, putem mânca cartofi prăjiţi cu burgeri vegetali şi putem pune kilograme în plus. Dar, dacă mâncăm destul de curat, multe fructe şi legume neprocesate e o alimentaţie sănătoasă şi putem să ne menţinem greutatea normală”, a spus Cristina.

S-a alăturat comunităţii de activişti şi Anamaria Joo din Braniştea care a adoptat acest stil de viaţă după ce a constatat că suferă de o boală cumplită: diabetul.

„Eu am diabet zaharat, iar acest stil de viaţă vegan mă ajută foarte mult. Medicul mi-a recomandat să reduc atât cât pot alimentele de origine nimală. Eu mănânc orice în afară de ouă, lactate şi carne, iar mâncarea e foarte gustoasă. De exemplu tocăniţa de cartofi e foarte gustoasă. Şi părinţilor mei le place mult mai mult fără carne. Şi sarmalele sau ardeii umpluţi fără carne sunt foarte gustoşi. Mă simt mult mai bine. Sunt şi produse vegetale în comerţ care nu sunt prea sănătoase. Ideal e să le prepari în casă sau să mănânci legume, fructe, zarzavaturi. Când vreau ceva dulce şi nu am timp să prepar îmi cumpăr ciocolată cu peste 70% cacao, îngheţată vegană vara, mănânc fructe zilnic”, a spus Anamaria Joo.

Cele trei fete au împărţit pliante cu informaţii despre site-uri şi aplicaţii care permit identificarea restaurantelor vegane şi a locurilor în care se pot face cumpărături. Şi la Bistriţa sunt mai multe astfel de localuri în care veganii găsesc pizza vegetală, dar, de regulă, comandă mâncare de post.

„Atunci când comandăm cerem să nu aibă mâncarea nici măcar miere. Noi încercăm să mâncăm tot ce nu provine din exploatarea animalelor, iar insectele sunt parte din regnul animal. Sunt practici crude şi în cazul albinelor. Li se taie mătcilor aripile ca să nu părăsească stupul, deci sunt forţate să producă miere. De multe ori e înlocuită cu sirop de zahăr mâncarea lor, iar cu asemenea hrană nu mai pot lupta nici împotriva paraziţilor. Nu am mânca miere nici din pădure de la albinele sălbatice fiindcă dacă eu aş avea o fermă şi aş lucra nonstop şi ar veni cineva şi noaptea mi-ar lua mâncarea, nu ar fi bine. Sunt multe alternative: sirop de arţar, de agave, putem face acasă un sirop de curmale, iar din ce analize s-au făcut, siropul de curmale e mai sănătos decât mierea”, a mai spus Daniela Marcu.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  1. Lucia

    Din filmulețul de pe internet nu au aflat că vaca produce lapte si a-l mulge nu înseamnă a o exploata? Sau că găinile nu-s bătute să facă ouă?

    (4)
    • Adrian C.

      Depinde. Dacă ouăle provin de la găini ținute in cuşti 24 ore pe zi/365 zile pe an sau dacă sunt ingramadite în hale industriale, in care nu se stinge lumina niciodată (ca să mănânce intruna şi să crească) şi stau in picioare pe ciment tot timpul atunci este vorba de exploatare.
      Eu cumpăr ouă doar dacă scrie pe etichetă, că provin de la găini libere (sunt lăsate să iasă la iarbă, soare, aer).
      Acelaşi lucru este valabil si in cazul porcilor. Nu cumpăr carne de porc, dacă animalele sunt tinute inchise tot timpul. Porcii trebuie lasati să iasă afară, să scurme in pământ.
      Pretul cărnii este dublu desigur, pentru că fermierii au cheltuieli mai mari, nu se face agricultură intensivă, ci ecologică.
      Carnea trebuie să provină desigur din țara in care trăieste consumatorul, nu importată din Germania, Ungaria, Olanda.

      (8)
    • VEGAN

      Atat laptele cat si oule din supermarket provin din ferme, in care scopul animalelor este sa produca, la fel cum muncitorul in fabrica are un targhet. Vacile pentru a oferi cantitati cat mai mare de lapte sunt inseminate artifical si trebuie sa produca odata pe an cate un vitel pentru a creste cantitatea de lapte pe care o da, iar in acest sens numaru;l de vaci creste , lucru care duce la sacrificarea altor vaci, vaci care au un sistem nervos la fel ca si omul cu maduva spinarii, care percep durerea la fel cum o percepe orice alta fiinta care are sistem nervos central si periferic. Pe de alta parte gainile depun oua pentru a se inmulti, iar in momentul in care oul ei este luat ea va produce un altul pentru a-si atinge scopul, lucru care o stresa in permanenta, tot in acest timp cocosii sunt sacrificati, iar acest lucru este un alt act de violenta, daca ai asistat la uciderea unor animale, mult probabil ai vazut suferinta. In genere vorbesc despre drepturile animalelor si despre ideea ca o specie nu este superioara alteia, daca am putut sa domesticim animalele si sa devenim „superiori lor” asta nu inseamna avem si dreptul sa o facem, orice fiinta de pe pamant are dreptul sa traiasca.

      (11)
  2. Debora

    Daca grija pentru animale nu vi se pare un motiv suficient de puternic pentru a renunta la produsele de origine animala , ganditi-va la sanatatea dvs.
    Din motive de sanatate( colesterol marit, hipertensiune, dar mai ales constipatii cronice care impuneau sa iau tot timpul laxative) am adoptat stilul de viata vegetarian, asa de proba , sa vad cum ma simt. Rezultatele au depasit asteptarile, de vreun an de zile nu mai am niciuna din problemele de mai sus . Pentru tineri, atentie la ce mancati azi , ca aceasta va determina sanatatea de maine.

    (7)
  3. X

    Si produsele pe care ele le consuma sunt toate bio si organice. Tare m as mira. Le cumpăra cumva de la supermarket? Mierea nu e bună, zahărul nu e bun. Dar când culeg plantele pt ceai nu atentează la natură? Sau soia nu e modificată genetic? E alegerea lor dar asta nu înseamnă ca ce fac ceilalți e greșit.

    (1)
    • Chick

      X, te simti cumva amenințat de puterea fetelor de a fi mai bune, mai conștiente și de a trăi conform credințelor lor, atât de bine argumentate si bine intenționate? De aia cauti nod in papura? Argumentele tale is egale cu 0. Traiul vegan este cel mai ecologic si plin de compasiune in vremurile noastre. Ai 3 variante: poti sa vezi lucrurile astea, sa le intelegi si sa increrci schimbarea; poti sa vezi lucrurile astea si sa accepti ca nu iti poti schimba obiceiurile pt a fi vegan si sa iti vezi de treaba, sau poti sa vezi asta si sa te simti mai mic ca om, meschin, si atunci sari cu un comentariu trist si slab (ceea ce ai si facut).

      (1)
  4. Joseph Porta

    Prostii. Alimentația omului trebuie să fie cât mai variată și echilibrată. Suntem ceea ce mâncăm, nu altceva.

    (0)
  5. Un cititor

    După vegani si iubitorii de animale noi oamenii nu mai avem loc . ce ar însemna să lași animalele sa se inmulteasca la voia întâmplării?

    (-6)
    • Chick

      Natura e construita in asa fel incat sa existe un echilibru.
      A aparut omul si au inceput sa apara dezechilibrele, au inceput animalele sa dispara, sa fie in prag de disparitie (vanatoare pt alimente, imbracaminte –
      Lucruri care azi nu se fac din nevoie, ci pentru a VINDE ceva) sau altele sunt înmulțite artificial pur si simplu din lacomie (nu este nevoie de multi catei din rasa x, o rasa draguta si la moda, pt care catelele sunt inseminate si tinute gestante cat de des, pt ca mai apou puiutii sa fie vanduti pe bani grei… daca iubesti cainii si vrei sa ai grija de unul, e bun orice caine, nu e musai sa platesti sute de euro pt asta. Cum ar fi ca o femeie mama sa nasca copii pentru ca altcineva vrea sa ii vanda?! asta stiind ca sunt atatia alți copii care nu au mame sau case si pot fi adoptati…). Omul nu mai sfințește locul de demult. Il strica. Strica planeta si mediul.

      (1)
    • Daniel

      Mare tampit esti, carnea provine din abatoare, nu din padure. Acolo sunt inmultite, crecute si sacrificate, daca s-ar inchide abatoarele, cu ce ar contribuii asta la supra-popularea regnului animal.

      (4)
  6. Virgil Marius

    Corect ce au spus doamnele vegane! Sunt vegan de 7 ani si nu m-am simtit niciodata mai bine fizic si in special psihic.
    Mananc zilnic leguminoase, paine si paste integrale, nuci si seminte le pun in muesli, multe fructe si legume proaspete sau congelate (mananc gatit, dar si multe fructe si salate), tofu, lapte de soia, fasole batuta, pate de naut hummus, ciorba de fasole sau de linte, unt de arahide, tocanita de linte cu cartofi si morcovi etc…
    Suplimentez vit b12 si iarna vit D, iar analizele sunt perfecte! Toti romanii ar trebui sa suplimenteze vit d in perioada rece pt o sanatate optima.
    Imi da liniste sufleteasca faptul ca niciun animal nu a trebuit sa moara pt ca eu sa traiesc sanatos, si asta imi da un sentiment extraordinar si ma simt stapan pe corpul meu si deciziile mele sunt informate.

    (9)
  7. The passenger

    Dar faptul că mănânci mâncarea din fața animalelor nu îți dă un sentiment de vinovăție? Ai grijă, va fi din ce în ce mai greu să revii la alimentația normală, recomandată de orice doctor. Fițele astea te vor costa mult, de cele mai multe ori VIAȚA. Păcat că vei muri tânăr. Sper că nu ți-ai vaccinat nici copiii, să fie tabloul complet.

    (0)
  8. Un Om

    Tine toate posturile ortodoxe de peste an: cele 4 posturi mari plus miercurea si vinerea si mananci vegan 6 luni pe an!!! Inca 6 luni poti manca omnivor (de toate), daca asta e ok pentru tine si iti face placere! Da, manca carne daca iti place, dar tine si posturile ortodoxe si nu mai trebuie inventat niciun curent nutritional. Apoi daca te preocupa compasiunea pentru animale, fa schimbarea de tot. Nu au inventat veganii veganismul. L-a propovaduit Iisus Hristos si l-a practicat acum 2000 de ani pe pamant si in veci! Hai sa simplificam lucrurile!

    (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.