Referendum național în 26 mai, două întrebări adresate românilor. ”Sunteți de acord cu…”?

Holistic

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru organizarea unui referendum național, ”luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil”.

Președintele României decretează:

”Art. 1. – Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:

1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;

2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Art. 2. – Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Art. 3. – Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European”

Referendumul care va avea loc duminică 26 mai, în același timp cu alegerile europarlamentare, între orele 7.00 – 21.00, este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258, dintre care 18.266.936 au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Alin

   Pentru că acest președinte este complet in afara realității. El este de acord ca tâlharii, criminalii, violatorii, delapidatorii, hoții sau alți infractori cum ar fi pedofilii sau vânzătorii de droguri să fie amnistiați sau grațiați .
   Rusine sasule, toate sunt infracțiuni , nu doar corupția, pe care vrei să o folosești ca sa îți anihilezi Contracandidații !

   (-9)
  • Alan Dala

   Cu reducerea aia v-a prostit pe voi. A vazut ca lumea e pornita pe parlamentari si a profitat de naivitatea lor. Boc putea sa puna in practica reducerea numarului de parlamentari, dar nici el si nici Basescu nici macar nu au incercat. Nici acum nu v-ati prins ca v-a prostit? Numarul de parlamentari nu e unul fix, e o nora de reprezentare, un senator la 150 de mii parca si un deputat la 70 de mii. Nu stiu exact normele de reprezentare, dar e ceva de genul ala. Asa ca ei ar fi trebuit sa reduca normele de reprezentare, astfel incat in total sa se ajunga la ceva apropiat de 300. Poate intr-un final va veti prinde ca a fost un smen.

   (6)
 1. radu

  este cea mai falsa tema de referendum ever, si propusa ca foarte mare rea credinta de catre Presedinte. Pentru ca: daca vrei sa modifici acest gen de prevederi, este necesara modificarea CONSTITUTIEI!!!!!!! Constitutia ca sa fie modifica presupune o procedura extrem de elaborata. Presedinte vrea doar sa faca un lucru care se va dovedi inutil, fara ca guvernul sa poata modifica in acest sens fara a fi modificata constitutia, si atunci el si toate vuvuzelelele din PNL o sa spuna ca guvernul nu asculta de popor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! este un ipocrit si un presedinte slab, manipulat, impartial si cu profunde interese personale!!!!!!!!!!!!!Iar toti cei care dau …uie PSD de fapt vizeaza acelasi lucru fiind pusi pe dat cu parul, decapitat institutii si revenirea triumfala a PDL la guvernare.

  (5)
  • Alan Dala

   Sunt curios cine o sa ia in eserios un referendum stabilit, dar nestiind pentru ce. Dupa ce a zis ca face refferendum s-a scremut o luna sa gaseasca ce intrebari sa puna. =))
   Daca era un demers serios, atunci exista deja o tema si zicea ca ne trebuie neaparat un referendum, dar asa a zis ca neaparat referendum, dar nu stim tema si intrebarile.
   Eu nu cred ca PSD ar trebui sail boicoteze, ci sa mearga lumea la vot si sa voteze NU la intrebarile lui Werner. Eu asa voi proceda, nici nu ma intereseaza ce intrebari pune. Oricum e o prosteala.

   (3)
 2. iuliu

  Dupa cum se stie, la începutul lunii aprilie, președintele a inițiat noi consultări cu Parlamentul pe tema referendumului pentru Justiție, „pentru a lărgi aria de cuprindere” a acestuia. Președintele spunea atunci că: „este obligatoriu să reglementăm folosirea ordonanțelor de urgență și introducerea posibilității de contestare a acestora la CCR”. Apoi, președintele a convocat și partidele politice la consultări pe tema referendumului. Imediat după aceste consultări, Iohannis a anunțat care vor fi cele două teme ale referendumului, si anume: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor. Odată stabilite temele referendumului national, acum au fost anunţate si întrebările formulate extrem de simplu si clar, care vor fi trecute pe buletinele de vot, iar cetățenii sunt chemați în 26 mai să se pronunțe prin „da” sau „nu”.

  (7)
 3. Rabinul

  Referendumul asta costa tot vreo 20 de milioane de euro? Acum nu mai avem nevoie de spitale, scoli, gradinite etc. ? Ca atunci cand a fost organizat referendumul pentru familie tot placa asta am auzit-o!

  (5)
  • radu

   un sfatos cu o sleahta de sfatosi in urma lui!!! ce daca costa si este inutil??? el are de demonstrat ca are putinta!!!

   (2)
  • Crestin

   Am fost si sunt un aparatorul al familiei dintre u barbat si o femeie dar aici este diferit, acest referendum se face deodata cu alegerile europarlamentare, deci nu este un cost suplimentar.

   (6)
  • Gojdu

   Creștine, nu ești informat corect. Referendumul nu poate fi în același loc cu EUalegerile, deci cost dublu…

   (-5)
 4. CitizenX

  Cum? :)))…. problema e că pesedistul tipic,analfabet chiar ar întâmpina probleme în a ‘nțelege întrebarea….sau întrebările :)))))

  (-11)
 5. Alan Dala

  PSD ar trebui sa faca si ei un referendum. Sa puna intrrbare de genul:
  1. „Sunteti de acord ca persoanele implicate in traficul international de cpoii sa nu poata candida la pentru doilea mandat la alegerile prezzidentiale?”
  2. „Sunteti de acord ca cei care au luat case cu acte false sa nu poata candida pentru al doilea mandat?”
  3.”Sunteti de acord ca cei care i-au sustinut si ii sustin pe tortionarii de la Aiud sa nu poata candida pentru al doilea mandat?”
  4. „Sunteti de acord ca cei care spun ca au cumparat 6 case din meditatii sa nu poata candida pentru al doilea mandat?”

  De fapt daca tot sunt gratuite referendumurile, cum zicea cineva mai sus, de ce sa nu faca PSD cate un referendum separat pentru fiecare intrebare? De fapt ar putea organiza chiar vreo 10 referendumuri. =))

  (-5)
 6. SIF

  Ce va mai plac bucutzele de „pedesei”… mai umeziti va buzele :)) Voi sigur sunteti aia sau ca aia de la Craiova. Va ajung multe zile aia 50 lei primiti la vot :)) Si nu va chinuiti sa ma faceti PNL ist, eu am ajuns deja la concluzia ca „toate s la fel”!

  (5)
 7. I. Alexa

  Cele două întrebări ale Președintele României, Klaus Iohannis pentru Referendumul din 27 mai 2019 sunt de fapt… şase întrebări: 1) Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei pentru infracţiuni de corupţie? 2) Sunteţi de acord cu interzicerea graţierii pentru infracţiunile de corupţie? 3) Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor? 4) Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul pedepselor? 5) Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul organizării judiciare? 6) Sunteți de acord cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
  Conţinutul celor două/şase întrebări, pentru marele public care NU are o instruire elementară în domeniul juridic, este greu de înţeles. Acest fapt face dificil luarea unei DECIZII (DA/NU) de către majoritatea votanţilor. Câţi cetăţeni care au dreptul la vot ştiu exact sensul juridic al termenilor amnistie, graţiere, infracţiuni, corupţie, ordonanţe de urgenţă, pedepse, organizare judiciară şi Curte Constituţională?
  Şi în acest act social-politic se vede clar ruptura dintre Preşedenţie / politicieni şi marea masă de cetăţeni. Pentru a fi implicaţi în rezolvarea benefică a problemelor Ţării, cu oamenii de rând e nevoie să se vorbească clar, la obiect şi în termini simpli, fără multă teorie şi cuvinte sofisticate.
  Şi acest referendum dedicat acum Justiţiei va avea soarta finală a celor anterioare: Rezultatele NU SE VOR APLICA! De ce? Constituţia actuală nu prevede aceste intenţii sau dorinţe. Deci rezolvarea este în schimbarea CONSTITUŢIEI, lucru extrem de greu de a se face în condiţiile politice actuale. Ţelul ascuns al acestui Referendum este de a înlătura coaliţia PSD-ALDE de la putere, acum sau mâine. Iniţiat de Opoziţie, susţinut de Preşedenţie Referendumul din 26 mai a.c. va avea soarta celui anterior dedicat familiei tradiţionale. Scor la Referendumuri ( PUTERE-OPOZIȚIE): 1: 1. Obiectivul principal al evenimentului din 26 mai 2019 va fi alegerea deputaţilor pentru Parlamentul European!
  PS. A) Ce mai citesc acum: Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi: Cum să fii liber, să îţi schimbi viaţa şi să fii cu adevărat fericit/KISHIMI, Ichiro; KOGA, Fumitake. – Bucureşti: LITERĂ, 2018.
  B) Carte nouă: Viața secretă a lui William Shakespeare/Jude MORGAN.- Bucureşti: Nemira, 2019. C) Polemica zilei: “Nu intra în dialog cu prostul, că se dezgheață și te inundă” – Mihai TUDOSE, replică pentru Carmen Dan; Carmen Dan îi răspunde lui Mihai Tudose: “Bădăran, oportunist, securist. E plină politica de domnișori frustrați”.
  Sănătate tuturor! Paste fericit! Mergeţi la VOT! La bună vedere!

  (3)
 8. cc

  E ironic,
  PSD-ul cand scoate din buzunar arme politice de tipul referendumului pt familie(pentru care exista un consens social dar nu unul etic , legal si moral ) era bine, iar acum cand opozitia politica joaca cu aceiasi carte (desigur convocarea s-a facut in urma unui calcul politic pentru a fura procente electorale PSD) e crima de lezmajestate.
  Adevarul e unul.
  Actualii politicieni se trezesc in a face politica , cand vin alegeri si utilizeaza tot arsenalul la dispozitie.
  De la sondare , comunicare si votare de legi.
  Dar 4 ani de mandat sunt ocupati nu sa administreze Cetatea ci sa-si rezolve propriile probleme, prima ar fi propriul buzunar, a doua daca se poate fara consecinte pentru ilegalitati, a treia sa aibă grijă de sponsorii electorali din viitoarea campanie.
  Cadouri la toti.

  (-3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.