Social

Cum reduce Primăria Ilva Mică cu până la 40% costurile cu încălzirea instituţiilor publice

În condiţiile în care lemnul de foc e tot mai puţin şi mai scump, administraţiile locale caută soluţii ieftine să asigure încălzirea instituţiilor publice cu surse alternative. E şi cazul Primăriei Ilva Mică unde va fi extinsă şi modernizată centrala pe biomasă. Proiectul a primit aviz favorabil şi din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Biomasa este partea bio­degra­da­bilă a deşeurilor sau reziduurilor din agri­cul­tură, silvicutură, precum şi a deşeurilor indus­triale şi municipale. De exemplu, o fabrică de prelu­crare a lemnului produce suficient „com­bus­tibil”, adică resturi lemnoase, care pot fi folosite pentru producţia de energie electrică.


„Avem deja o centrală pe biomasă cu o capacitate de 300 W care deserveşte toate instituţiile publice şi vrem să punem una mai mare de 500 W şi să extindem canalul termic până la căminul cultural. Avantajul e că avem o fabrică de prelucarea lemnului în localitate şi nu ne costă transportul cu biomasa. Nu e ieftină nici biomasa, dar ştiind că vin de la Vatra Dornei să ducă tocătura unde au o centrală foarte mare, parcă nu ni se pare chiar aşa de scumpă”, a declarat pentru Timp Online primarul Aurel Horea.

În prezent, sunt încălzite cu biomasă Şcoala Gimnazială nr. 1, grădiniţa cu patru grupe, o sală de sport, primăria şi căminul cultural, remiza PSI, biserica şi casa parohială.

„Pentru a asigura lemne pentru toate acestea ar însemna să plătim transportul, tăiatul şi crăpatul lemnelor, să avem un loc pentru depozitarea lemnelor, apoi să le cărăm. La toate acestea îţi trebuie oameni în plus, ori se aduce frumos biomasa, cu mijlocul de transport, se toarnă într-un buncăr şi de acolo îşi trage singură centrala. Categoric nu mai tăiem atât de multă pădure, iar puterea calorică e foarte mare. Când e frigul mai mare, la şcoală deschid geamurile. Vrem să mai extindem reţeaua până la căminul cultural şi să vedem dacă putem face un depozit pentru biomasă şi să vedem dacă este eligibil un utilaj pentru a putea tăia noi vegetaţia uscată de pe păşunea comunală, să punem tot felul de spini şi resturi vegetale ca să le putem folosi pentru încălzirea acestor obiective. Categoric e mai ieftin, cam cu 30-40% faţă de încălzirea cu lemne”, a declarat primarul Aurel Horea.

Proiectul „Realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice şi/sau termice din biomasă în comuna Ilva Mică, județul Bistrița-Năsăud” în localitatea Ilva Mică, presupune achiziționarea și montarea unei centrale termice cu grup electrogen de mică putere pentru producerea de energie termică – 586 kW și electrică – 180 kW, în sistem centralizat, în sistem de cogenerare și a unei rețele de transport a agentului termic pentru alimentarea cu aceste utilităţi a clădirilor proprietate publică aparţinând comunei Ilva Mică pentru o perioadă de funcționare de 20 de ani şi anume: Primăria Ilva Mică, Remiza PSI, Școala, Grădinița, Sala de sport, Sala de nunți (situată la parterul Primăriei), Căminul Cultural.

Soluția propusă constă dintr-un cazan pe tocătură de lemn cu alimentare automată prin sistem buncăr-șnec cu o capacitate de 586 kW termic și 180 kW electric. Centrala termică va fi amplasată în clădirea existentă cu suprafaţa de 162 m2, în curtea Şcolii Generale nr. 1, din localitatea Ilva Mică nr. 589, în care se vor amplasa grupul de cogenerare și cazanul de gazeificare, cu buncăr de alimentare și un șnec, dar și partea de pompe și sistem de distribuție agent termic și electric – prin legarea la SEN. În această clădire este amenajată şi o zonă de depozitare a biomasei tocate, iar încărcarea în buncăr se va face cu un încărcător frontal pe pneuri. Consumul anual de biomasă va fi de circa 395 tone.

De asemenea va fi realizat şi un dozit de deşeuri lemnoase pe un teren din intravilanul localității, proprietate a Primăriei Ilva Mare, pe drumul spre localitatea Strâmba, care va fi construit pe o suprafață de cca 1.685 m2, acoperită cu piatră spartă, unde se va realiza o platformă betonată şi împrejmuită pe trei părţi, cu un acoperiș ușor (tip șopron) pentru stocarea tocăturii rezultate din deșeurile lemnoase, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Tot pe acest amplasament se va monta un tocător de biomasă şi containere pentru stocarea deşeurilor vegetale. Depozitul va fi deservit de o mașină de transport și de un încărcător frontal cu capacitatea cupei de 1,5 m3.

Nu în ultimul rând, va fi făcută o reţea de transport și distribuție a energiei termice pentru alimentarea clădirilor proprietate publică prin schimbătoarele de căldură care se vor monta în centralele existente în fiecare clădire, se vor monta îngropat în acostamentul drumului, după finalizarea proiectului, aceste suprafețe vor fi refăcute şi redate utilizării anterioare.

3 comentarii

  • Horia e un primar practic și cu bun simt care știe ce are de făcut, a reușit într o localitate relativ săracă ce nu au putut unii cu toți banii merita felicitări

  • E super ok..insa ideea nu a fost a lor …cu mai multi ani in urma a venit cu solutia firma Mis Grup…si a acu unii domni guvernanti spun ca nu exista biomasa ..ca ea nu ar trebui sa existe…asta e viitorul eficenta cogenerari biomasei rezultate ca deseu de lemne..spor

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS