În războiul Staţiunii, Creţu contraatacă: Pentru rudele directorului Platon s-a găsit pământ

Holistic

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, acuzat de „agresivitate anormală” împotriva Staţiunii Pomicole de fostul său coleg de la PUNR, Valeriu Tabără, actual vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a reacţionat. Edilul a lansat o ploaie de acuzaţii la adresa celor care, în opinia lui, „au nişte interese” din moment ce protejează instituţii în dauna cetăţenilor.

Timp Online l-a întrebat pe Ovidiu Creţu ce le răspunde lui Valeriu Tabără şi Ioan Platon.

„Ei vor să dea 80 de ha, dar de fapt nici pe acelea nu vor să ni le dea fiindcă, în momentul în care primesc 80 de ha le pun în posesie, dar nu le-am primit. Acum, pentru diferenţa de la 80 până la 116 s-au făcut ilegalităţi şi acte anticonstituţionale inclusiv prin legea Academiei. Nu poţi lua dreptul omului şi să protejezi pomicultura din ţară. Ca idee să ai staţiuni pomicole este ok. Nu înţeleg de ce pe 80 de ha nu se poate face o Staţiune şi pe 116 se poate. Problema în sine este cea de legalitate. Avocatul Poporului a acţionat la Curtea Constituţională şi verdictul este în favoarea oamenilor. Ce să mai discutăm atunci?”, a răspuns primarul Ovidiu Creţu.

În ce priveşte faptul că nu ar reieşi din documente că oamenii au avut teren pe amplasamentul actual al Staţiunii Pomicole aşa cum au pretins cei doi, Ovidiu Creţu a spus: „Ba reiese că au avut amplasamentul acolo, nu are dreptate domnul Tabără. Ia de bună ceea ce îi dă domnul director Platon, dar nu este aşa. Oamenii au avut terenurile acolo şi au dreptul să primească”.

Întrebat de ce nu îi pune în posesie pe cetăţeni cu terenul pus deja la dispoziţie de Staţiunea Pomicolă, primarul a spus: „Trebuie să ni-l predea cineva, în speţă Administraţia Domeniilor Statului care trebuie să ni-l dea măsurat, dar nu face lucrul acesta. Îl ţine blocat în continuare”.

Ovidiu Creţu a mai adăugat că nu este un adversar al cercetării în pomicultură, ci dimpotrivă.

„Pot să-i amintesc domnului Tabără că atunci când legea era de partea Staţiunii, în 1995-1996, când eram prefect, eu am ieşit în faţa cetăţenilor din Nepos şi i-am oprit să distrugă, cu riscurile asumate. La vremea aceea, legea era de partea Staţiunii şi spunea clar: nu se dau terenuri din Staţiune, se dau din altă parte şi am protejat şi apărat Staţiunea. Legea acum este de partea cetăţeanului şi spune că trebuie să îi dăm pământul lui chiar dacă este al Staţiunii, ori eu nu discut o protecţie a unei instituţii împotriva legilor din România. Domnul Valeriu Tabără a fost foarte mulţi ani în Parlament şi trebuia să facă legile constituţionale. Eu nu l-am acuzat pe domnia sa nominal, dar faptul că se încăpăţânează instituţii care ar trebui să protejeze cetăţeanul să nu le dea dreptul cetăţenilor care de 20 şi ceva şi le cer cred că sunt, până la urmă, nişte interese ale cuiva”, a spus Ovidiu Creţu.

În ce priveşte celelalte acuzaţii venite din partea directorului Staţiuunii, Ioan Platon, cum că Primăria Bistriţa ar face jocurile unui „grup infracţional organizat”, Ovidiu Creţu a spus: „O parte din pământul Staţiunii a fost retrocedat şi pus în posesia foştilor deţinători de drept, întâmplător rude cu directorul Platon. Primăria i-a pus în posesie fiindcă Staţiunea a cedat terenurile când a fost vorba de anumiţi cetăţeni. Nu eram eu primar. Unii şi-au rezolvat problema lor personală, nu ştiu exact câţi, dar ştiu sigur că în zona de sus a Staţiunii acolo s-a putut”.

Toate aceste replici au venit ca reacţie la cele afirmate joi, la Bistriţa, de Valeriu Tabără.

„Mi se pare absolut anormală agresivitatea domnului primar Creţu şi a Comisiei locale de fond funciar. E o bătălie teribil de mare. Aş vrea ca domnul primar să ştie!”, a declarat, la Bistriţa, un fost ministru al Agriculturii, actual vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”. Este vorba de Valeriu Tabără, fost coleg de partid la PUNR cu Ovidiu Creţu. Se pare că dintotdeauna cei doi au avut păreri radical diferite în ce priveşte Staţiunea Pomicolă Bistriţa.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. tic

  S-au dat pamanturile cum s-a vrut si la cine s-a vrut…si acum cand sunt revendicate de cei in drept, trebuie sa intre in acea suprafata de 151 ha care a fost la constituirea statiunii. Nu mai intra in calcul terenurile care la care nu s-a facut succesiune si au apartinut unor personae care nu au avut urmasi. Au intrat in administrarea primariei si ce s-a intamplat cu ele…?

  (0)
 2. Gina

  Și cine i l-au dat, maestre ? Nu cumva primăria ?
  Ați cerut anularea eventualelor retrocedări nelegale făcute de antecesorii dv. rudelor domnului Platon ? Dacă nu, și știți, de ce ?????????
  E ușor a arunca cu noroi, sport de masă, favorit unora, dar mai greu de curățat.

  (0)
 3. Balan Marius - contribuabil

  Domn Primar; si mie trebuie sa-mi gasiti batar 400 mp de teren pt. ca statul prin primaria B-ta l-a furat in acte de la imobilul meu. I-a puneti acolo o vorba catre SAMSARII de terenuri din primarie. Dau o bere si cu DNA-ul o rfezolv personal. Poate ca se gata si procesul in bine cu voi care tine de 10 ani.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.