Actualitate

Ce răspuns are inspectorul general la întrebarea: Copiii noştri şi şcoala lor sau şcoala noastră şi copiii lor?

„Apare o dilemă: copiii noştri şi şcoala lor sau şcoala noastră şi copiii lor? E o chestiune care, mai nou, pare să confrunte tot mai des viaţa şcolii”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără la Gala Educaţiei 2017, ocazie cu care a dat şi o soluţie pentru rezolvarea problemei.

„5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei. Practic e sărbătoarea noastră, noi toţi care am ales meseria de dascăl. Cum vedeţi, azi, educaţia copiilor? E o întrebare pe cât de simplă, pe atât de complexă la care am putea primi zeci de nuanţate răspunsuri. Subiectul pare foarte simplu. Mulţi par să deţină formula magică. Toţi emit păreri şi judecăţi de valoare, dar munca şi soluţiile sunt la noi. Pentru toţi cei care suntem astăzi în sală, directori şi inspectori, dincolo de fişa postului, educaţia trebuie să rămână o constantă, un neastâmpăr permanent pentru că, da, în zilele pe care le trăim, în epoca pe care o slujim, ne simţim uneori rătăciţi în misiunea de a educa”, a spus inspectorul general.

Camelia Tabără a adăugat apoi: „A educa înseamnă a crea idei şi a produce o stare de încântare. A educa înseamnă a crede în viaţă, a spera în viitor, a semăna cu înţelepciune, a culege cu răbdare şi a căuta comorile inimilor copiilor noştri. Nu suntem singuri în această nobilă misiune, părinţii ne sunt parteneri, dar, mai nou, apare o dilemă: copiii noştri şi şcoala lor sau şcoala noastră şi copiii lor? E o chestiune care, mai nou, pare să confrunte tot mai des viaţa şcolii. Răspunsul e cât se poate de simplu: numai împreună şi alături, sinergic şi convergent. Nu suntem singurii care educăm în societate, dar parcă totul s-a metamorfozat. Sistemul social, din păcate, dă valoare lui a avea în locul lui a fi, esteticii şi nu conţinutului, consumului şi nu ideilor. Trăim într-o lume în care excesul de stimuli vizuali şi sonori a generat o fluctuaţie emoţională fără capacitate contemplativă. Practic e atacat teritoriul emoţiei. Tinerii nu mai ştiu să contemple frumosul în micile aspecte ale vieţii. Ne îndepărtăm de esenţa vieţii. Secretele fericirii se ascund în bucurii simple şi anonime, atât de departe şi totuşi atât de aproape de noi. Suntem conştienţi de toate aceste provocări”.

Tocmai de aceea, la Gala Educaţiei 2017, Asociaţia Argument şi ISJ au decis să-i provoace pe profesori şi elevi să lucreze împreună, să comunice cât mai mult şi să devină, în final, parteneri şi nu adversari.

3 comentarii

  • Copii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri…. asa a fost sloganul in comunism si tot asa a ramas. Indiferent cum se invarte lumea tot aia cad la posturi ca asa e trasata treaba. Scoala voastra scoala noastra inca tot se numara banul in statul asta incompetent. Bine ca vine politia din Olanda sa ne faca wc-uri ca alfel copii utilizau lanul cu porumb. Mi-ar fi rusine daca as fi politician sa vina altul sa-mi dea lectii de organizare in curtea pe care o detin. Rusine tuturor din conducerea statului asta incompetent…. primar, dir scoala, insp. scolar, politician, etc….

  • daca vreti o educatie bazata pe merit, atunci nu mai treceti toate progeniturile celor care vin si va ameninta, iar acestia nici macar nu stiu sa crie corect la finalul a 8 clase!!!! ce cauta copii in invatamantul licea, ajung pana la bacalaureat si sunt semianalfabeti! De ce profesorii simt nevoia sa i treaca orice ar fi, incurajand astfel lenea si obarznicia??? Asta nu putem sa intelegem! Cine nu vrea sa invete sa faca meserie, daca nu, sa ii tina parintii acasa oana la pensie!!! Fiindca altfel nu se incurajeaza deloc performanta!

    • Nu intelegi sau te prefaci ? Cum dracului sa le placa scoala cand e facuta in asa fel incat sa i se faca sila copilului de ea ! Despre ce „performanta” vb. cand „scoala” asta DISTRUGE totul ? In 2007 Inst. de Sanatate Publica Buc. a facut un studiu vizand IMPACTUL PROGRAMEI SCOLARE ASUPRA SANATATII ELEVULUI …. Stii care a fost rezultatul ? Nu stii ? Nu-ti da prin cap ? Ei bine, a fost declarat CATASTROFAL ! Fapt confirmat de SPITALELE PLINE !!! Modelul adevarat de scoala este cel finlandez sau cel suedez ! Nu stau sa explic ca ar dura mult si cei ca tine oricum nu vor sa priceapa … .
      N. Iorga spunea : „CUM ARATA SCOALA ASA ARATA TARA”. Daca tie iti convine cum arata tara asta nu mai avem ce discuta !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS