Ca să nu mai rămână repetentă, Direcţia tehnică din Primăria Bistriţa se alege cu încă doi şefi

Holistic

Primăria Bistriţa are o structură stufoasă şi destul de puţin eficientă, aşa cum recunoaşte chiar primarul Ovidiu Creţu, cel care vrea să reorganizeze o direcţie din subordinea sa pentru ca „să asigure creşterea gradului de eficientizare cu scopul realizării sarcinilor conferite de lege”. Este vorba de Direcţia tehnică unde lucrează 16 persoane care nu ştiu exact cu ce se ocupă fiecare, de clădiri sau de comunicaţii.

Aşa se face că, în şedinţa Consiliului Local din această lună, primarul vine cu un proiect de hotărâre prin care Direcţia Tehnică să se împartă în două: pe de-o parte să funcţioneze Serviciul investiţii căi de comunicaţii (cu un şef şi şapte subordonaţi), serviciu care va răspunde de reţeaua de transport locală şi de amenajările de parcuri, iar pe de altă parte Serviciul investiţii clădiri cu aceeaşi structură de personal care se va ocupa de clădirile civile. În fapt, pe lângă directorul Direcţiei tehnice mai apar aşadar încă doi şefi de serviciu cu salariile aferente.

Primarul pretinde că, în felul acesta, vom vedea mai multă implicare a funcţionarilor în ceea ce priveşte activitatea de drumuri, alei pietonale, piste de biciclete şi amenajări de parcuri, respectiv pentru administrarea şi buna funcţionare a clădirilor civile, unde intră şcoli, reabilitări termice blocuri de locuit, clădiri administrative, baze sportive de agrement.

Ovidiu Creţu îşi motivează propunerea prin aceea că „a crescut numărul şi complexitatea sarcinilor personalului, complexitatea cerinţelor pe care trebuie să le îndeplinească documentaţiile şi lucrările, iar la o analiză a rezultatelor, raportate la criteriul timp/calitate, s-au constatat disfuncţii în ceea ce priveşte managementul, în speţă dezideratul control-organizare-decizie”.

În traducere liberă, Direcţia tehnică funcţionează prost, iar ca să nu rămână „repetentă” şi anul viitor, precum domnul Goe, va avea doi şefi mai bine retribuiţi.

Justificarea? „Activitatea Direcţiei tehnice va fi în felul acesta delimitată şi dimensionată corespunzator, funcţie de specialitatea, volumul, complexitatea şi dificultatea sarcinilor, iar procesul manegerial va deveni unitar, operativ, adaptabil la dinamismul contextual, continuu, organizat si etapizat”.

Iată cât de stufoasă este organigrama Primăriei Bistriţa:

– aparatul de specialitate al primarului – 287 posturi
– Direcţia de administrare a pieţelor municipiului Bistriţa (personalitate juridică) – 31 posturi
– Direcţia de servicii publice (personalitate juridică) – 264 posturi
– Centrul cultural municipal (personalitate juridică) – 70 posturi
– Poliţia locala a municipiului Bistriţa (personalitate juridică) – 85 posturi

Total general 737 posturi

Să mai spunem că Direcţia Tehnică este subordonată direct primarului, fiind condusă de directorul executiv Valentina Fechete, şeful Serviciului investiții fiind Bretfelean Maria Nicoleta.

Chiar dacă a condus o structură ineficientă, în 2017, Valentina Fechete a fost retribuită lunar cu suma de 6873 lei, potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Primăriei Bistriţa.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ovidiu Florean

  Toată camarila PSD a fost angajată la primărie în ultimii 10 ani de când e Crețu primar . Nu există nici un fel de justificare pentru angajările astea , totul ține de obligațiile și nepotismele din PSD . O treime din buget se duce pe salarii . Primăria Bistrița este de două ori cât primăria Clujului ( ca și număr de angajați ) fiind cea mai ineficientă primărie de municipiu din Ardeal .

  (0)
  • DORU

   Schema primariei sta sa explodeze. Nimeni si aici nu ma refer la primar ca este total aerian, nu e in stare sa vina cu o organigrama functionala si pe obiect. Acest lucru se intampla la peste 30000 de primarii din tara unde se pierd bani ca sa subventionam mediocritatea, incultura si idiotenia. Asta e romania de azi.

   (0)
 2. Colindă bistrițeană

  Vine Moșul cu căruțul,
  Pe care îl trage struțul
  Și, din lipsă de zăpadă,
  Merge într-o escapadă,
  Ia omăt cu împrumutul,
  Pe pârtii s-astupe lutul,
  Plantează în vetre pinii,
  Sapă și stârpește spinii,
  Că de vine dealu-n vale,
  Ca guvernul se prăvale.
  La veverițe-n culcușuri,
  Le plasează lunecușuri,
  Moșul târgului de mere,
  Cu nămeți și cu himere,
  Moșul târgului de struți
  Cu nămeți dați dispăruți.
  …………………………………
  Nu-i zăpadă în Finlanda
  Zic renii cu propaganda.

  (0)
 3. Balan Marius - contribuabil

  Eficientizarea Primariei va creste odata cu organizarea pensionarii actualului edil. Cei care vin din douazeci -douazeci dupa estia de acum sper sa se tina de cuvant si sa purceada de o raritura pe la serviciile stufoase.

  (0)
 4. Ovidiu

  Cu alte cuvinte putem spune asa:
  1. Ex- directoarea ineficienta Fechete va preda stafeta in mod oficial, unei alte la fel de ineficiente persoane, Ivascu
  2. Sef serviciu- Bretfelean, buna pretina cu ex- directoarea, dar nu atat de buna atata timp cat a tras- o in teapa, din moment ce functia nu i-a fost incredintata ei, care are ceva vechime
  3. Singurul criteriu care se aplica in general la primarie, este cel al ineficientei!
  Este criteriul dupa care se ghideaza Cretu atat pentru promovare cat si pentru angajare
  V-ati fi asteptat la ceva mai bun din partea lui??
  La urmatoarea sedinta modifica organigrama la alte servicii, ca doar are reprezentant cate un lingau, prin fiecare serviciu, ca doar el si i-o pus ( sau PSD-ul)

  (0)
 5. Zorro

  Pai daca la nivel national exista copresedinti, de ce sa nu fi si mai jos codirectori, cosefuleti… de ce nu si coprimari!!!! Doar din banii prostilor sunt platiti!!!
  Ati auzit ca un kkat de deputat dispune de peste 40.000 lei/luna, net! ???
  Pai primarul care este mare mahar peste 80.000 oameni sa aiba doar 12-13.000 lei???? Asta e corectitudine????
  Unde-s dacii care sa intre peste primar cu caciula pe cap???? Aaaaa nu se poate! Ca te scoate imediat sandaru’ in strada!!!!

  (0)
 6. Paul Medesi

  Daca tot va inmultiti ca iepurii,de ce nu v-ati misca un pic mai repede ,sa vedeti ,cate terenuri necultivate sunt in centul orasului si nu trebuie decat o tigara aruncata neglijent ca oamenii de la blocurile de pe Ispirescu sau 1 Dec sa avem mari probleme!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.