Mai puţini elevi şi mai mulţi profesori suplinitori. Explicaţiile inspectorului şcolar general

Holistic

Anul şcolar 2017-2018 a început în Bistriţa-Năsăud cu 45.373 de elevi şi preşcolari, mai puţini faţă de anul trecut cu 5%. În schimb, a crescut la 3700 numărul profesorilor, în special a suplinitorilor calificaţi şi a celor cu studii necorespunzătoare postului, adică necalificaţi.

„Remarc o scădere cu 5% a populaţiei şcolare. E acelaşi trend. Principala cauză este scăderea demografică”, a explicat inspectorul general la şedinţa Colegiului prefectural.

În schimb, numărul cadrelor didactice a crescut per ansamblu, însă nu a celor titulari, aşa cum ar fi fost de dorit, ci a suplinitorilor calificaţi şi a celor cu studii necorespunzătoare postului, adică necalificaţi

„Cred că e cam drastic să spui necalificaţi fiindcă aici avem absolvenţi de facultate în ultimul an care nu şi-au dat licenţa sau ingineri care au specializarea, dar nu au modulul psihopedagogic sau tot felul de alte situaţii în special pe învăţământul tehnic unde calificările sunt foarte stricte şi corelate cu anumite specializări. Totalul e în creştere, ceea ce pare oarecum suprinzător, mai puţini copii şi mai multe cadre didactice. Am o explicaţie pentru asta. Conform statutului, cadrele didactice care au gradul I şi 25 de ani vechime au dreptul să solicite normă didactică de 16 ore în loc de 18. La numărul de norme ne-am putut permite şi am cerut tuturor directorilor să normeze personal calificat pentru ciclul primar la limbă străină şi la sport fiindcă am început să avem absolvenţi care vin şi solicită. De asemenea, avem o creştere a numărul de copii cu cerinţe educative speciale (CES) şi fiecare copil cu CES creşte cu trei numărul de copii într-o clasă. Aici aş considera eu că e explicaţia pentru cele două tendinţe”, a  spus inspectorul şcolar general.

A scăzut în schimb numărul pensionarilor chemaţi la catedră de la 104 anul trecut la 94 anul acesta şi a celor asociaţi de la 430 la 389. Şi numărul profesorilor titulari e în scădere, de la 2882 anul trecut la 2835 anul acesta.

Totodată, a mai crescut şi numărul angajaţilor din şcoli, alţii decât profesorii, atât a personalului auxiliar, cât şi a celui nedidactic.

„Am şi aici o explicaţie. Pentru personalul nedidactic am avut foarte multe solicitări. Spre exemplu, Colegiul Naţional Liviu Rebreanu sau Petru Rareş având mai multe spaţii după ce au fost reabilitate ne-au solicitat personal suplimentar ca personal nedidactic. Am ami angajat fochişti, şoferi şi am încercat să acoperim toate nevoile şcolilor cu încadrare în norme şi posturi ca să putem asigura salarizarea”, a spus inspectorul şcolar general.

În total, sunt 440 de angajaţi ca personal auxiliar în şcoli faţă de 429 anul trecut şi 800 personal nedidactic faţă de 792 în anul şcolar trecut.

Foto: arhivă repartiţii suplinitori ISJ 

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Popică

  Sunt în județ și școli la care portarii par mai onorabili decât directorii, care nu și-au schimbat partidul în funcție de conjunctură, nu și-au călcat cuvântul dat și despre care lumea n-a spus niciodată parvenit, jigodie ori mai rău, târâtură.

  (0)
 2. Anti-Popică

  Populația școlară scade. Emigrația românească crește. Tinerii și părinții lor fug văzând cu ochii. Pleacă spre nu știu ce. Dincolo îi așteaptă altă deziluzie. Altă amăgire. Vremuri de bejenie. Popor de emigranți cu populația în cădere.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.