Purtatul bijuteriilor în spital și a unghiilor false, cale sigură de transmitere a bolilor mortale

Holistic

”Nu este în regulă să purtați bijuterii în spital. Este obligatoriu să vă dezinfectați pe mâini”, le-a spus asistentelor medicale din județ dr. Alexandru Coman, medic primar epidemiologie, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Infecţiilor la conferința cu tema ”Curățenia în spital – cât de bine e suficient?” , susținută miercuri seara la Zilele Medicale Bistrițene.

Cum apar focarele de infecție în spitale

”Ca să apară un focar de boală infecțioasă într-un spital e nevoie de o sursă, de o cale de transmitere și de populație receptivă. Am avut o situație într-un spital din Cluj: salon de ATI. Lângă o pacientă cu escară (ulcer de presiune -n.r.), în vârstă, care zăcea în pat, îngrijită, dar biologic epuizată, lângă care era un copil de 19 zile cu sternul deschis după ce fusese operat și lângă un alt copil. În două zile, microbul din escara bătrânei infecta simultan copiii. Sursa infecției a fost mâna personalului. S-a dus medicul sau asistenta la bătrână, s-a uitat la plagă, l-a auzit pe copil scâncind și s-a întors și l-a atins pe cap să-l liniștească. Așa s-a produs transmiterea”, a spus el.

Igiena mâinilor, cea mai mare problemă din spitale

”Complianța la igiena mâinilor în spitalele din România este sub 5%. Soluția hidroalcooliocă pe care o folosește toată lumea în spitale ar trebui pusă la patul bolnavului fiindcă acolo te dezinfectezi pe mâini. Dacă îți dezinfectezi mâinile pe hol, până ajungi la patul bolnavului mai pui mâna pe zece chestii. Cauzele sunt foarte multe, iar una din ele este că legislația e greșită. Anul trecut, în sfârșit, România a semnat acel angajament că participă la programul OMS de igiena mâinilor. Am fost la București atunci și am atras atenția că, în legislația noastră din 2016 scrie că trebuie mai întâi să te speli pe mâini și apoi să te dezinfectezi cu soluție hidroalcoolică, iar cel care a inventat această soluție ne-a spus că e GREȘIT. În Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății scrie că nu se face așa că îți crapă mâinile. Ce asistentă sau doctor va fi mulțumit când, după două zile, are mâinile crăpate? Spălarea cu apă și săpun se face doar dacă mâinile sunt vizibil murdare și în situații clinologice speciale, dar în general nici nu ai vreme să faci lucrurile acestea. Când intri în secție, înainte să pui mâna pe pacient, îți dezinfectezi mâinile în timp ce îl întrebi cum se simte. E safe pacientul ăla. Chiar dacă am luat ceva de pe clanță, am întrerupt transmiterea când am pus alcoolul. Transmiterea nu se întrerupe dacă am pus alcoolul dincolo de ușă pentru că MRSA e pe clanță, l-a pus alt coleg. Eu trebuie să mă dezinfectez pentru că pacientul trebuie să fie safe”

Cât de periculos e purtatul bijuteriilor de către personalul medical

”Un medic sau o asistentă poate omorî un om cu aceleași mâini cu care îl vindecă. Când medicii și asistentele când intră în spital și nu se dezinfectează pe mâini asta fac. (…) De asemenea, când pleacă din spital, medicii și asistentele duc celor de acasă, prin intermediul bijuteriilor și a unghiilor false, banalul E.Coli, MRSA (o varietate recentă de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizată prin rezistența sa la agenți antibiotici –n.r.). Faptul că urc beat la volan nu înseamnă că voi omorî pe cineva. De data asta nu omor, dar data viitoare … Faptul că cineva poartă bijuterii în spital și nu le poate dezinfecta nu înseamnă neapărat că își îmbolnăvește copiii acasă de fiecare dată. Dar nu e ok să purtați respectivele bijuterii și e ok să vă dezinfectați pe mâini. Puteți avea pe bijuterii MRSA luat de la un pacient. Nu este niciun antibiotic în spital care să îl vindece. Ce să vezi? L-ați luat acasă, la copiii voștri. Dacă l-ați luat din autobuz, nu e același lucru cu cel luat din spital. Cel din spital e antrenat să omoare și nu pe voi, care aveți imunitate, ci pe cei mai dragi vouă. Asta duceți acasă când purtați bijuterii în spital sau nu vă dezinfectați mâinile. Dacă epidemiologul poartă brățări și inele, s-a dus totul, s-a terminat. Când vine DSP în control, iar asistenta sau doctorița are brățări și inele și unghii atât și se apucă de scris procesul verbal de amendă, la mențiuni scrieți: doctorița nu a prezentat metodologia de recoltare a probelor, avea unghii mari, posibil proba să fi fost contaminată de unghiile ei, avea brățări și inele. Sigur vă va da amendă pe altceva, dar merită să muriți cu ea de gât! Dacă mă prindeți pe mine, epidemiologul, că în spital intru cu inele, cu brățări și cu ceas la mână – mi-l pun la brâu -, cu mâneci lungi, nesuflecate, fac cinste la toată secția”.

Cum se poate alege pacientul operat cu o infecție intraspitalicească

”Dacă se face sau nu curățenie într-un bloc operator, la 30 de minute după începerea operației, încărcătura microbiană din aer este la fel. Pentru că personalul medical murdărește aerul respectiv, iar cea mai bună modalitate de decontaminare a aerului în încăperea unde se operează este un ventilator puternic prin filtru HEPA, nu nebulizarea. Respectiva filtrare se face în timp ce doctorul operează. E ca și cum aș aduce tot timpul aer curat în încăpere. Elementul cu care se corelează cel mai frecvent infecțiile într-o sală de operație este câte persoane sunt în sala de operație și de câte ori se deschide ușa ca să intre sau să iasă cineva. E mult mai important acest lucru decât nebulizarea de la sfârșitul programului care face dezinfecție, dar nu a aerului, ci a suprafețelor. De aceea, trebuie șterse cu cârpa suprafețele. Dăm 2000 de lei pe un nebulizator, dar nu avem o cârpă banală ca să ștergem suprafețele. Zonele frecvent atinse sunt clanțe, întrerupătoare, tot ce e în jurul pacientului”, a explicat el.

”Ce nu știm ne poate face mult rău nouă și pacienților noștri”.

”La acest aspect vă rog să vă gândiți când vă întâlniți cu procese nemonitorizate. Mă refer la partea de curățenie dintr-un spital. În ultima vreme, vine doamna ministru, vede că acolo e mizerie. Cea mai grea problemă de rezolvat, călcâiul lui Ahile, este calitatea personalului care face curățenie și care este cel mai prost plătit. Aceasta este problema complicată pe care alții au rezolvat-o creând soldați foarte bine instruiți, tehnicieni de curățenie care sunt specializați pe curățenia în spital, monitorizați și învățați cu respectiva monitorizare. Evaluarea cea mai simplă se face prin observație directă: a șters cineva pe jos, e ud? Aceasta e o observație nesistematizată. Altă modalitate e graficul. Cel care face curățenie notează că a făcut, însă am văzut situații în care era curat în spital și graficul nu era completat și alștele când era completat și nu era făcută curățenia. Orice proces nemonitorizat se duce în cap. Ceea ce se întâmplă în realitate în spitalele din România ar trebui să ne îngrijoreze. Normalitatea nu e prezentă nici măcar în comunicările oficiale ale Ministerului Sănătății, ale managementului spitalelor și a medicilor în general, iar lucrul acesta ar trebui să ne îngrijoreze”, a spus doctorul Coman la Zilele Medicale Bistrițene vorbind despre curățenia în spital.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Vali

  Multumesc frumos pentru aceste sfaturi si informatii pe cale le-am primit de la d-voastra. Nu sunt cadru medical dar aceste sfaturi sunt foarte bune pentru toti care pot ajunge in spital ca pacienti sau in vizita la pacienti.

  (34)
  • Isabela Boita

   Da, am avut ocazia sa vizitez la spital o ruda si într-adevar, solutia pentru dezinfectat mäinile era doar pe culoar, nu si in salon. Acesta fiind unul dintre aspectele mentionate de domnul doctor. Iar in privinta modului in care este platit si instruit personalul care face curatenie…Din punctul meu de vedere , spitalul ar trebui sa fie sigur 100% de la intrarea in incinta, atät pentru bolnavi cât si pentru personal.

   (4)
 2. Pop Marius Nicolae

  Foarte instructiva, comunicarea colegului Coman! Bijuteriile sau unghiile lungi, neingrijite ,nu au ce sa caute pe mainile asistentelor, infirmierelor , bucatareselor sau doctorilor! Acasa sau pe strada poti face ce doresti cu infatisarea ta!Cu respect, dr.MNPop

  (40)
  • Bubu

   Asta e o mare timpenie,sa dai vina pe bijuterii. Cu inelele sint de acord,cu bratarile nu. Eu sint o impatimita a bratarilor de argint si sint oricind gata ca domnul asta,epidemiolog sa imi ia probe de pe ele. Sint sigura ca nu va gasi nimic. Argintul este un metal care se autopurifica,dovada fiind faptul ca in salile de operatie,peretii sint imbracati in folie cu ioni de argint si acea folie nu se curata cu nimic. Ori de cite ori am luat probe de sanitatie de pe acea folie,NICIODATA nu a crescut nici un germene. Punct,domnule epidemiolog! Argintul nu transmite nici un germene,lucru demonstrat stiintific. Lingurita pentru impartasanie este din argint si NIMENI nu s-a imbolnavit de vreo boala grava dupa ce s-a impartasit. Punct!,inca o data. In cazul inelelor da,se pot transmite germeni,avind in vedere umiditatea si caldura permanenta de acolo. Medicii nu sint atit de idioti sa lucreze fara manusi,asa ca remarca este una aiurea. Mai degraba,domnul asta,epidemiolog,trebuia sa mentioneze superficialitatea personalului medical,care nu respecta intotdeauna regulile si protocolul si folosesc aceeasi pereche de manusi pentru mai multi pacienti. Asa se transmit infectiile nozocomiale,domnule epidemiolog! Trebuie sa te invat eu meserie?

   (2)
  • Io

   Bubu, ceasurile, bratarile, halatele pana la incheietura mainii sunt interzise in spitalele civilizate deoarece nu ti le desinfectezi atunci cand te speli pe maini.
   Sa inteleg ca voi nu spalati peretii in sali?
   Argintul nu se dezinfecteaza singur iar bacteriile nu fug de el.

   (22)
  • Mariana

   Si in folii de argint sa nu se transmita microbii ,referitor la ce a spus dna de mai sus …ca pe argint nu stau microbi .

   (2)
 3. Mihaela

  Am si eu o curiozitate d-nul doctor : cum e posibil ca in acelasi salon chiar si in ATI sa fie unul langa altul bunica despre care spuneti ca prezinta escare si un copil de 19 zile operat ? La ce se refera exprimarea ca avea sternul deschis ? Nu prea imi vine sa cred ca un medic isi asuma un asemenea risc . Eu cred ca cele 2 cazuri prezentate nu au ce cauta unul langa altul nici macar in ATI . Lasati-ma sa cred ca nu este asa .

  (51)
  • Nicoleta

   Intradevar, e cam bizara explicatia….copiii nu au ce cauta la adulti…clar….

   (7)
  • Cioca

   Nici nu are cum sa fie !!!!! Aberații !!!! Copii sunt pe secție de copii nu cu bătrâni ! Mai mult decât atît se caută țapi ispășitori ! Toate spitalele sunt focare de infecție datorita dezinfectanților ( apa de ploaie ) sau a șefului spitalului , sau a ministerului că nu alocă banii care trebuiesc !!!!! Deci d- ulei epidemiolog vedeți unde trageți cu arcul !

   (7)
  • Asistent medical

   Nu, ochelarii nu sunt un moft, ci o necesitate, se pot spala si desinfecta, plus ca nu atingi pacientii cu ochelarii, ci cu mainile pe care ai bijuterii si unghii.

   (8)
 4. Anamaria

  O paranteză:
  „escară (ulcer de presiune -n.r.), în vârstă, care zăcea în pat, îngrijită, dar biologic epuizată,” – escara este dovada lipsei de îngrijire adecvată. Eu nu condamn asistenta, probabil că peste tot este lipsă acută de personal.
  Mi se pare strigător la cer faptul că în Ro se consideră a fi o normalitate.
  Dacă eşti asistentă de ex. în Austria şi ai aşa ceva la un bolnav, iese cu scandal pentru că, CU ÎNGRIJIRE ADECVATĂ se poate preveni.

  (16)
 5. ana

  am vazut de atatea ori in spital, avand doi parinti pe pat, ca asistentele folosesc manusile pentru protectia lor nu si a bolnavilor cu care vin in contact. Nu o data am vazut cum cu aceleasi masini asistenta dadea medicamentele la pacienti fara sa le schimbe de la un pacient la altul. Ma nusile veneau in contact cu saliva pacientilor imobilizati. Ce sa mai vorbim de dezinfectant. La baie nu era nici sapun sa te speli pe maini, nici hartie sa te stergi.
  In spital bolnavii imobilizati nu sunt bine ingrijiti de aceea fac escare. Asa ceva nu este permis. Sa spuna un epidemiolog ca e natural sa aiba un bolnav escare mi se pare revoltator.
  Of cate as avea de spus despre neglijentele din spital din partea personalului ! Sa indreaznesti sa spui ceva ca apartinator … cate ati auzi si risti ca cel pe care il vizitezi sa aiba de suferit dupa ce pleci de langa el.
  Alta treaba este ca se asteapta ca apartinatorul prezent sa faca treaba personalului. Ca de aceea e apartinator… sa vina sa-si ingrijeasca bolnavul in spital. Ce sa mai vorbim ca trebuie sa duci bolnavului medicamente, apa, iaurturi, fructe, pansamente, solutii, creme antiescara, scutece, prosop, sapun, scaun cu rotile sau cadru. Sa te rogi de personal sa schimbe lenjeria murdara si sa schimbe scutecele la timp. Ei nu recunosc niciodata ca escara o face bolnavul in spital din cauza neingrijirii. etc…etc..

  (20)
  • Liliana

   Dar 2 asistente si 2 infirmiere la 65 de pacienți cum vi se pare ? Asta e problema . Degeaba vrem să aibă isi faca treaba daca nu e personal

   (36)
  • As medical

   Din pacate este foarte adevarat ce spui, Eu sunt asistent medical si am lucrat ani de zile in spital, am fost si ca apartinatoare, si cu interventii si cunostinte si oameni cunoscuti cu vechime in spital, asistente cu duiumul sa il viziteze pe tata, si ce am facut noi ca si apartinatori si colegele de pe sectia mea care il vizitau pe bolnav atat a fost facut, a facut si escare nu l au Intors nu be lasau pe noi sa il intoarcem. Ce sa mai zic, nu au vrut sa ma lase se le arat cum sa intoarca bolnavul ca sa le fie usor, le am dus si echipament si mi au zis ca am venit cu aere din Anglia……. si eu si sora mea suntem asistente, si stiau tot personalul de acolo. Plus ca cu 3 ani inainte tata si a pierdut un picior din cauza infectiilor intraspitalicesti…… Te cred ca am vazut cu ochii mei ce inseamna sa fi pacient si apartinator in Romania. Daca imi povestea altcineva nu as fi crezut……. si eu am lucrat timp de 8 ani in acelasi spital, dar eu nu am facut asa ceva……. din banii mei cumparam sapun lichid, sa avem sa ne spalam pe maini. Si cand vad ce fel de comentarii au uni asa zisi asistenti imi plange inima sincer……

   (15)
 6. Moldovan Maria Cristina

  Apartinatorii nu au nici o vina ca vin in vizita si aduc cu ei microbi dar daca le spui sa si puna protectie pe picioare si halate ei refuza?! Dezinfectie se face dar fiind bolnavi inevitabil se pot transmite bolile .

  (4)
 7. Nicoleta

  Eu am luat MRSA din sala de operatii Ortopedie a spitalului Municipal Mangalia.Medicul care m- a operat,imi punea un fixator extern si a stat prea mult cu brosele in aer inainte sa mi le introduca in picior.2 saptamani cat am stat cu fixatorul am avut niste dureri atroce.Simteam ca ma arde ceva in picior.Mai avusesem 3 fixatoare,dar la nici unul nu am avut asa niste dureri.Si cand mi- a scos fixatorul si a inceput sa tasneasca infectia prin plagile ramase de la brose , medicul mi- a zis ca am mers pe plaja si nu mi- am bandajat plagile.Eu sunt cadru medical si din contra,m- am pansat foarte bine.Dupa ce mi- a scos fixatorul mi-a imobilizat genunchiul in aparat gipsat,si cand mi- a scos gipsul, aveam o flictena de marimea si culoarea unui galbenus de ou .Asistentele imi pansau plagile de la brose,si eu mai dadeam doua fese de- asupra si ieseam dimineata la ultraviolete pe plaja sa se vindece flictena.Era a doua oara cand ma alegeam cu o asa frumusete de flictena la acel spital.Acum nu pot scapa de acel mrsa pe care l- am luat din spital.Am 21 de ani de cand lucrez in spitalul suceava , si nu am contactat nici o infectie intraspitaliceasca , si am contactat una urata ,pacient fiind, intr- un alt spital dintr- un alt judet.

  (3)
  • Timea

   Ce simptome aveti de stiti ca aveti mrsa? Si copilașul meu a contactat mrsa in spital, si stau cu stres daca a scăpat de ea sau nu….

   (2)
 8. Stefan Aurelia

  In Romania si daca e o singura asistenta la 100 de pacienti, tot are timp sa stea 1/2 din program la tigari si cafele. Cum va explicati?

  (-2)
 9. Dana

  Buna ziua! Tot ce s-a spus legat de bijuterii , unghii e foarte adevarat, insa ce facem cu acel echipament de lucru, e vorba despre halatele pe care le ducem acasa si le spalam in masinile personale, sau legat de faptul ca pleci de la servici si nu ai posibilitatea de a face dus inainte de a lua hainele de strada sau ce este mult mai grav despre faptul ca aceste solutii nu zic ca nu sunt eficiente dar in momentul cand incepem( si aici vorbesc la plural! ) sa avem reactii alergice ne punem un mare semn de intrebare legat de compozitia si eficacitatea lor! Si ar mai fi multe de spus !!!

  (24)
  • Bubu

   Stati linistita,imi spal halatul acasa de cind ma stiu. La spital,cum il dau,aproape la fel il iau. Si am avut o foliculita,care imi reapare regulat,inca de dinainte de a lucra in spital,am fost operata o data si nu m-am infectat. Si asta e un mit. Daca ai grija la igiena si procedezi corect cind refaci pansamentele,NU TE INFECTEZI! Garantat! Comentariul dumitale mi se pare destul de timp si fara fundament. In Anglia,medicii merg sa isi vada pacientii in hainele de strada,pentru ca se presupune ca grija pentru hainele proprii este mai mare decit pentru un halat de uniforma. In Spania si SUA,personalul medical vine imbracat in uniforma de acasa,iar la spital isi schimba doar papucii si isi dezinfecteaza miinile.

   (1)
 10. dana

  Foarte adevarat, din pacate in spitalele din Romania nu se tine cont de acest aspectEu lucrez de 10ani in Viena ca si asistenta medicala si nici un cadru medical nu are unghii false ,lungi sau cu lac.Nici verigheta nu ai voie sa porti la lucru!

  (6)
 11. Sinziana Palaghia

  Va rog, la alegeri nu mai votati aceiasi oameni care nu au fost niciodata in stare sa eficientizeze sistemul medical! Nu numai salariile sunt importante pt cei care lucreaza in spitale! Cu totii suntem ingroziti de o posibila boala pt ca este atat de riscant in spital! Consider ca monitorizarea si controlul sunt obligatorii in spitale!!

  (2)
 12. Laura

  Foarte interesant și ar trebui citit de către tot personalul medical. Aș vrea sa va sugerez sa sa insiste ca exista o practică curentă în Spitale ,prin a înțepa flacoanele cu seruri perfuzabile pe exterior.Eu am trecut recent personal prin aceasta experiență și când am atenționat asistentă respectivă tot ea s-a simțit ofensata. Eu procedez de 22 de ani și niciodată nu am administrat medicatia intepand flaconul altfel decat prin locul special pentru adm,iar de acul ptr aer nu mai spun. Nu este de mirare ca dupa 3 zile de la internare,ptr alte afecțiuni,pacientul începe să aibă febra( infectii intraspitalicesti)Multumesc si succes!

  (0)
 13. Cristina

  Felicitări pentru articol! Am terminat de curand facultatea de asistent generalist, dar din pacate, intr-o altă țară. Se pune foarte mult pret pe felul in care ne protejam pacienții si suntem îmbrăcați(noi avem uniforme), dar medicii nu au voie cu maneci lungi si ceasuri pe incheietura mâinii,avem voie doar verigheta si cercei cu surubel, de unghii false sau oja/ lac nici nu incape discuția! Mi-ar plăcea tare mult să se promoveze mai mult importanța igienei mâinilor in spitalele românești!

  (2)
 14. Adela

  Eu am mai vazut noi nascuti cu copii adolescenti si adulti in acelasi salon, inclusiv cand am fost eu internata…o data, unul dintre copii era bolnav de sida..deci pot spune ca este posibil

  (0)
 15. Alexandra

  De ce nu se folosesc echipamentele de protecție care mai apoi sa se schimbe între pacienți? De ce nu se fac testele necesare pt răni deschise ma rog pt a sti daca pacienta are vreo bacterie care pune si altii la risc ? Iar mai apoi copii ar trebui pusi separat de adulți nu ? Cel putin in orice tara dezvoltată se iau masuri in controlul si minimizarea infectiilor de orice tip si personalul sa fie bine susținut si invatat ca muncă pe care o săvîrșește sa fie la standarde înalte !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.